Hullámtéri tanösvényt adtak át Rákóczifalván

2007. március 31. 7:01

Hároméves munkát követően adták át a Tisza bal partján, Szolnoktól délre, Rákóczifalva község külterületén azt a hat kilométer hosszú hullámtéri tanösvényt, amely egy Európai Uniós - LIFE - pályázat támogatásából valósult meg.

Az árvízvédekezéssel járó igények mellett a természetvédelmi, az önkormányzati és idegenforgalmi elvárásoknak is meg lehet felelni közös erővel - mondta tegnap Rákóczifalván Lovas Attila, a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese, amikor átadta az uniós támogatásból épült hullámtéri tanösvényt.

Az 1,4 millió eurós projekt a Közép-Tisza vidékén, a Tisza folyó Tiszavárkonnyal szemközti hullámterén elvégzett tájrehabilitációra irányult. A tanösvény kialakítása mellett a hullámtér rendezése során a kivitelezők és a vízügyi szakemberek nagy figyelmet fordítottak a vizes élőhelyek rehabilitációjára, a terület lakosságmegtartó képességének növelésére, valamint az árvízi kockázatok csökkentésére. 
A 2006. évi tavaszi árvíz során már mérhető volt, hogy az elvégzett hullámtéri átalakítások - övzátony rendezés, növényzetgyérítés, az elvadult idegen fajok visszaszorítása - a korábbiakhoz képest hat centiméterrel alacsonyabb árvízszintet eredményeztek. A hullámtér átalakítására irányuló munkálatokat 2001-ben kezdték el tervezni, a Vásárhelyi-terv előkészítésével párhuzamosan, amit 2003-ban hagyott jóvá az Európai Unió, ezt követően indult meg a kivitelezés. A mintaprogramnak szánt projekt 50 százalékát az unió finanszírozta, a másik felét a vízügyi szervezet, illetve a projektpartnerek biztosították.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés