Vita lesz a széndioxid-kibocsátási tervről

2007. április 19. 11:21

A jövő évtől esedékes széndioxid-kvótagazdálkodási tervről lesz vitája a kormánynak az Európai Bizottsággal - jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Brüsszel a kvóták nemzeti kiosztási tervének (nkt) értékelésekor a magyar javaslatban szereplő értéknél 12,4 százalékkal alacsonyabb mennyiségű, 26,9 millió tonnának megfelelő kibocsátási egység kiosztását hagyta jóvá.
Persányi kifejtette: még a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal kell egyeztetni arról, hogy a bizottsággal milyen szinten vitassák meg a módosított tervet. A miniszter nem zárta ki, hogy Magyarország esetleg az Európai Bírósághoz fordul az ügyben. Nehezményezte, hogy az EU látszólag nem vett figyelembe egy olyan állásfoglalást Magyarország részéről, amelynek elküldését pedig a bizottság kezdeményezte.
Feiler József, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője elmondta, hogy hivatalos formában csütörtökön küldte ki a tárca Brüsszelbe azt a dokumentumot, amelyet Brüsszel 29 pontból álló kérdőívéhez adtak válaszul a számítási modellekkel kapcsolatban. Ezek után a bizottság csupán két munkanappal később, hétfőn már jóváhagyta az nkt-t.

Persányi szerint az új tagországok kiosztási terveivel és a 2005-ös valós kibocsátási adatokkal összevetve ugyanakkor a magyar nkt a "realitásokhoz közelebb áll". A bizottság a 2004-ben csatlakozott tagállamok közül csak Szlovéniának csökkentette a magyarországinál kisebb mértékben kvótáit.

Az EU szerint évente kiosztható magyar kvótamennyiség pedig az úgynevezett JI-tartalékkal együtt alig pár ezrelékkel marad el attól a szén-dioxid-mennyiségtől, amelyet az emisszió-kereskedelmi rendszer magyar cégei 2005-ben kibocsátottak.
A JI-tartalék olyan kvótakeretet jelent, amelyet azok a cégek kapnak, akik Európán kívül végeznek kibocsátás-csökkentéssel járó fejlesztéseket, és ezért kvóta jár nekik.

Az nkt-ban az Európai Unió éghajlatvédelmi rendszerébe (ETS) tartozó magyarországi cégek 228 létesítménye kap szén-dioxid kibocsátási egységet 2008-2012-ig. Az ETS 2005-2007-es kereskedelmi periódusában 229 létesítmény évente átlagosan 31,66 millió kvótát kap.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés