Atombomba-robbanás Xiamen városánál?

greenfo

2007. június 7. 8:45

Egymillió tiltakozó SMS – szinte példátlan nemzeti akció, ez esetben az egészséges környezetért. Igaz, Kínában történt az eset, ahol sokan élnek és sokaknak van mobilkészüléke. Az SMS-áradat mindazonáltal elképesztő és a Xiamen városában felvonult több ezres tömeg aktivistáinak arra is volt gondja, hogy a világba szerte szét küldjék, miért csinálják az akciót.

Egy hatalmas vegyi üzemről van szó, a dolog sajátossága, hogy (ellenséges) tajvani tőkével valósulna meg. Az esetnek nem csupán ez a különlegessége. Kínában nagyvárosokban nem volt eddig jellemző a tiltakozás környezetvédelmi okokból, az ilyen akciók célpontjai a vidéki Kína volt. Az sem volt eddig jellemző, hogy heteken át adnak hangot felháborodásuknak kínai lakosok egy üzem miatt.
A lakosság időben megtudta, hogy az egészégre közvetlenül ártalmas vegyszerek készülnének itt, a gyár által majdan termelt vegyszerek (elsősorban paraxilén) összhatása a helyi összehasonlításokban úgy szerepelt, hogy az felér egy atombombáéval. Az üzem központja a sűrűbben lakott helyektől 7 kilométerre, területének széle a ritkábban lakottaktól mindössze 1500 méterre lenne – derül ki a Le Monde című francia lap tudósításából a xiameni fejleményekről.

Xiamen polgármester-helyettese bejelentette a vegyi üzem előkészítésével kapcsolatos eljárások időszakos felfüggesztését. A tiltakozók ezt kevésnek tartják. Megfigyelők szerint a média igyekezett minimális hírverést csinálni az akciónak, ami környezetvédők szerint rossz előjel, mit is gondolnak a hatóságok a beruházással kapcsolatban. Március óta tudatában lehettek annak, milyen botrányt okozhat, ha a tervek szerint valósul meg.

A kínai környezetvédelmi ügynökség, a SEPA a China Business című lap szerint igazából nem rendelkezik (most már) semmiféle jogi eszközzel a beruházás leállítására. Helyiek szerint maradt a polgári engedetlenség módszere, s elsősorban az, hogy mindenhova eljuttatják a beruházás veszélyeiről, illetve a beruházás megakadályozásának ellehetetlenüléséről szóló dokumentumokat. A tiltakozás egyik szervezője szerint mindenkinek, aki tud a dologról, minden ismerősét tájékoztatnia kell. Élőszóban vagy bloggolva, akárhogyan.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés