Cél a 8 millió éves fatörzsek megmentése

2007. augusztus 5. 11:47

A jövő héten megkezdődik a felkészülés a bükkábrányi lignitbányában felfedezett, nyolc millió éves fatörzsek elszállítására. Amennyiben ez sikeres lesz, úgy a törzseket Ipolytarnócra, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának a napokban elkészülő Látogatóközpontjába szállítják.

bükkábrányi ígéretItt a végleges konzerválási megoldás megtalálásáig gondoskodnak a páratlan lelet állagának megőrzéséről is, hogy a nagyközönség megtekinthesse a törzseket – jelentette be Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Bükkábrányban. Fodor Gábor hangsúlyozta: célja, hogy a világszenzációnak számító leletet sikerüljön megmenteni. Ennek érdekében a tárca szakértői folyamatosan dolgoznak a lehetséges megoldásokon. A törzsek kiemelésének és elszállításának költsége várhatóan több millió forint lesz, amelyet a KvVM igyekszik előteremetni.

holdbéli tájA miniszter kérésére a fákat a jövő héten megkezdődő elszállításig folyamatosan vízzel itatják át, ezzel is megakadályozva állapotuk további romlását. A szállítás során először két kisebb, már erősen leromlott állapotban lévő törzset próbálnak meg kiemelni és szállítóeszközre helyezni. Ha ez sikeres lesz, valamennyi törzset kiemelik és elszállítják Ipolytarnócra, ahol a - szintén világszenzációt jelentő - kihalt állatok lábnyomai is láthatók. A látogatóközpontot szeptember elején adják át a nagyközönségnek.

mocsár-cipruserdőAz Ipolytarnócon elsőként bemutatni tervezett két fatörzset egy kb. 1 méter mély, hatalmas akváriumba állítják, ezzel biztosítva az alsó rész folyamatos vízellátását. A felső rész nedvesítése érdekében folyamatos felülről történő permetező öntözésről gondoskodnak.

A végső, hosszútávú megőrzést lehetővé tevő megoldás az impregnálás lehet, erről azonban csak akkor lehet dönteni, ha sikeresnek bizonyul a meglehetősen nehéz kiemelési és elszállítási munka. A nehézséget a törzsek mérete – nagyobbak 3 méter átmérőjűek és 10 tonna súlyúak – a fák kémiai szerkezetének átalakulása és ezáltal az öntartó képességük korlátozott volta okozza. A bányából történő elszállítás azért is sürgős, mert ott jelenlegi állapotukban tönkremennének, illetve a bányászati munkák folytatása azonnali pusztulásukat okozná. Szakértők szerint bizonyosan lehet számítani arra, hogy újabb törzsek kerülnek elő a környéken.

bükkábrányi megkövült erdő a XXI. századbanA világon egyedülálló, nyolcmillió éves mocsár-cipruserdő-maradvány fái eredetileg 30-40 méter magasak lehettek. A 16 fából álló erdőrészlet jelentőségét az adja, hogy eredeti állapotukban maradtak meg: rendkívül nedves, homokos, iszapos környezetben az ág-, kéreg-, gyökér- és évgyűrűszerkezetük eredeti helyzetben vizsgálható. A fák mérete, valamint az a tény, hogy eredeti anyagukban és élethelyzetükben találtak rájuk, teszi világviszonylatban is ritkasággá a leletet.

8 millió évesenAz eddig felfedezett 16 fatörzs valószínűleg azért maradt meg, mert egy hirtelen vihar homokot vagy iszapot zúdíthatott a fákra. Az iszapba kerül részt az oxigénmentes környezet, a törzseket körülvevő tömörödött homok és a rétegvízből a fatörzsekbe szivárgott víz őrizte meg. Az évmilliók során a fatörzs egyik fontos alkotóeleme - a cellulóz - szinte teljes mértékben lebomlott, és ma ez a rész lignitből áll. A fák üregeit és repedéseit homok tölti ki. A felfedezés után a fákat kibontották a homok öleléséből, ezért azok rohamosan elkezdték elveszteni a bennük lévő vizet és a kiszáradásukkal egy időben megkezdődött a pusztulásuk is. Ezért is volt sürgős gyors megoldást találni a megmentésükre.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés