Se busz, se vonat: halálra ítélt bakonyi kistelepülések

MNO/HIRTV

2007. augusztus 12. 11:33

Veszteségei miatt a Bakony Volán megszüntette vonatpótló járatainak közlekedtetését a Pápa és Tatabánya közötti vonalon, ahol a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése értelmében a vasúti személyszállítást már tavasszal leállították.

A hátrányos helyzetű bakonyi kistelepülések ezzel sokaknak megközelíthetetlenné váltak, és a helyiek munkába járása még nehezebbé vált. A megszüntetett járatról szóló értesítést utólag vehették kézbe a pápateszériek, akik a megállóban állva döbbentek rá, hogy hiába várják a vonatpótló buszt. Mivel a Bakony Volánnak havonta kétmillió forintos veszteséget jelentett a járatok közlekedtetése, augusztustól megszüntették azokat. Többeknek ahhoz, hogy mostani lakóhelyükről, Écsről Pápateszérre hazautazhassanak, átszállásokkal 83 kilométert kell buszozniuk, a szomszéd faluból pedig el sem lehet jutni a községbe.

A pápateszéri vasútállomás kihalt. A síneket benőtte a gyom. Egyre kilátástalanabb, hogy a vasúti személyszállítást itt újra lehessen indítani. És most az öt vonatpótló járatpárt is leállította a Volán. A Pápa környéki kistelepüléseken attól félnek, falvaik elsorvasztása a végéhez ért. Azzal, hogy a posta, az iskola, az óvoda és az orvosi rendelő megszüntetése után még a közlekedési lehetőségtől is elvágják őket, nemcsak a fejlődéshez, de a normális élethez való jogukat is elveszik tőlük.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés