Csepeli galvániszap: feljelentés és elszállítás

2007. szeptember 1. 21:46

Környezetszennyezés miatt, ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a rendőrségen magánemberként Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője és Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakértője a Csepel Művek területén illegálisan lerakott mintegy 1.200 tonna környezetszennyező galvániszap miatt.

Az egykori Csepel Művek területén 1200 tonna illegális galvániszap vanNémeth Szilárd a csepeli sajtótájékoztatón elmondta: továbbra is követelik, hogy a szennyező anyagot szállíttassák el, a területet kármentesítsék, és a hatóságok derítsenek fényt az elhelyezőre, őket a bíróság büntesse meg. A hordók a Dunától 100-150 méterre vannak, egy részük megsérült, szétrohadt, ami a talaj szennyezettségéhez vezetett, s a folyóba is bekerülhetett az anyagból. Az időközben fóliával letakart hordókat egy Fríz Kft. nevű cég szállította oda engedély nélkül. A környezetvédelmi hatóság felszólítása ellenére a galvániszap maradt, az időközben tönkrement cég ugyanis az eltávolítás 80-100 millió forintos költségét nem tudta kifizetni.

A galvániszap ügyében a környezetvédelmi felügyelőség, zöld szervezetek részvételével, az idén februárban talajvizsgálatot végzett a Bálint Analitika elnevezésű laboratórium bevonásával. A minisztérium szerint a mérési adatok megnyugtató eredményt hoztak, a galvániszap miatt nincs katasztrófa- és életveszély, a csepeli ivóvízbázisra nincs káros hatással. Illés Zoltán fideszes szakértő nem osztja ezt a véleményt, szerinte nemcsak Csepelen van katasztrófaveszély, hanem az ország más településeit, sőt Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is veszélyezteti. A politikus márciusban Persányi Miklóst, az akkori környezetvédelmi minisztert tette felelőssé a kialakult helyzetért és lemondásra szólította fel.

Németh Szilárd sajnálatosnak nevezte, hogy a Fríz Kft. elleni felszámolási eljárás két év után sem ért véget. Egy januári képviselőtestületi anyag szerint, ha a Fríz Kft. fizetésképtelen, akkor a telektulajdonosok, leginkább a Diamond Build Kft. feladata az iszap és a szennyezett föld ártalmatlanítása. Illés Zoltán a sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2007. augusztus 13-án közbeszerzési eljárást indított a galvániszap elviteléért, aminek tervezett költsége 60 millió forint, és amelyet közpénzből fognak finanszírozni. A szaktárca október 10-ig választja ki a tender nyertesét. A szakértő azonban kifogásolta, hogy sem a szaktárca, sem a környezetvédelmi, sem pedig az önkormányzati hatóság nem tett büntető feljelentést az ügyben.

Illés Zoltán és a csepeli galvániszap - szélmalomharc?Illés Zoltán utalt arra, hogy az általuk feltárt cégháló szerint, a galvániszap elhelyezéséért felelős cégek és a tiltakozó hullámot kiváltó Nagymező utcai mélygarázs kivitelezője között tulajdonosi összefonódás van. A szakértő kifejtette, hogy a rendőrség részére minden általuk feltárt dokumentumot eljuttatnak, hogy ezzel is segítsék a hatóság munkáját. Németh Szilárd még 2004 decemberében lakossági bejelentés nyomán hozta nyilvánosságra a csepeli környezetszennyezés tényét. (MTI)

A zöldtárca elszállíttatja a csepeli galvániszapot

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) által júliusban kért szakértői vélemény megállapította, hogy noha a becsomagolt csepeli galvániszap jelenlegi állapotában a környezetre nem veszélyes, azonban az azt ért külső behatások következtében – pl. molotov-koktél bedobása, felgyújtás – a csomagolás megsérülése miatt a környezetre bármikor ártalmassá válhat. A szakvélemény ezért a galvániszap elszállíttatását javasolta a minisztériumnak. Ennek korábban jogi akadályai voltak, a hulladékot beszállító cég ellen ugyanis felszámolási eljárás folyt, és amíg volt rá esély, hogy a hulladékért felelős cég saját költségén szállíttassa el a galvániszapot, addig a szaktárca nem léphetett. Azóta azonban a céget felszámolták, így állami feladattá vált a környezeti kockázatot jelentő hulladék elszállíttatása.

A KvVM így amint lehetett, cselekedett: augusztusban közbeszerzési pályázatot írt ki a kb. 1200 tonna csepeli galvániszap szállításra való előkészítésére, elszállítására és hasznosítására vagy ártalmatlanítására. A pályázati kiírás szerint a munkálatoknak műszaki ellenőrzés mellett kell történnie. Olyan cégek jelentkezését várja a tárca 2007. szeptember 24-ig, amelyeknek igazolt gyakorlata van környezeti kármenetesítésben és veszélyes hulladék ártalmatlanításában, valamint ISO 9001 minőségbiztosítási rendszerrel és ISO 14001 környezetirányítási minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkeznek.

A beérkezett ajánlatokat a tárca 2007. október 25-én bontja fel. A minisztérium a legalacsonyabb összegű ajánlatot választja majd. Az elszállításra a nyertes pályázónak a szerződéskötéstől számítva 2 hónap áll majd rendelkezésére. Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség korábban határozatban kötelezte az akkor még felszámolás alatt nem álló céget, hogy a telephelyein tárolt 1200 tonna galvániszapot ártalmatlanításra feljogosított szervezetnek adja át. A fellebbezés után a másodfokú hatóság is helybenhagyta a döntést. A Felügyelőség nagy összegű hulladékgazdálkodási bírságot is kiszabott.
Az ügyben a Budapesti Rendőr-Főkapitányság XXI. Kerületi Rendőrkapitánysága a környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytatott, majd az ügyet tudomásunk szerint átadta az ügyészségnek. A zöldhatóság 2007. júniusában ismételt helyszíni ellenőrzése során meggyőződött arról, hogy nem került sor újabb galvániszapos hordók beszállítására. (KvVm Sajtóközlemény)
Kapcsolódó anyagok SZDSZ-es cég őrzi a csepeli galvániszapot!
Felgyújtották a csepeli galvániszapot!
Újabb levél a csepeli galvániszap ügyében
Iszappakolás
Csepeli galvániszap: nincs szükség azonnali beavatkozásra
Egyre mérgesedik a csepeli galvániszap - Illés Zoltán is pert indít
Letakarta a Fidesz a csepeli galvániszapot

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés