3,3 millió forint a klímastratégia környezeti vizsgálatára

2007. szeptember 5. 9:00

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 3,3 millió forintért készíttetett stratégiai környezeti vizsgálatot a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia részeként.

A környezeti vizsgálat célja, hogy már az éghajlatváltozási stratégia készítése során kiszűrje a fenntarthatóságot esetleg aláásó célokat, vagy a környezetre kockázatot jelentő intézkedéseket. A zöld tárca a vizsgálat kidolgozását és a folyamat lefolytatását szakértőkre bízta, a munkát az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány irányítja.
Nagy hangsúly kap a partnerség építés amelynek célja, hogy az érintett civil szervezetek, szakmai és önkormányzati érdekképviseletek, akadémiai és egyetemi intézmények, továbbá az érintett kormányzati szervezetek és hatóságok részt vegyenek a stratégia kialakításában. A társadalmi részvételt a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) szervezi.

Az éghajlat jövőjét, nem egyedül a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia alakítja. Az összes szakpolitikának kell úgy együttműködnie, hogy megoldást adjanak a környezeti gondokra. A stratégia gazdasági és társadalmi vonásai is kényesek. A Magyar Természetvédők Szövetsége korábban kifejtett véleménye szerint a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia nem nyújt valódi megoldást az éghajlatváltozás problémáira. Egy hatékony éghajlatvédelmi stratégiában a jövőben tervezett intézkedéseknek az éghajlatváltozás okaira kell irányulniuk, nem lehet csupán csővégi megoldásokat, technikai válaszokat keresni.

A zöldek szerint a stratégia inkább csak a fő kibocsátó termelési és szolgáltatási szektorokkal foglalkozik, környezeti szempontú modernizációjukban hisz, és azokat sajnálatosan elkülönülten kezeli. A stratégiában felvázolt alacsony széntartalmú gazdasághoz sincsenek megfelelő eszközök rendelve.
A civilek szerint környezeti szempontból elfogadhatatlan, hogy a stratégia tudomásul veszi az energiafelhasználás növekedését, és hogy ennek kiszolgálására újabb energiatermelő kapacitásokat terveznek. Az MTSZ szerint a járható út az energiafelhasználás csökkentése, a meglévő kapacitások helyettesítése, amelyeknek alternatív tüzelőanyagokat, az előzőnél nagyobb termelési, elosztási és felhasználási hatékonyságot kell alkalmazniuk.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés