Tavasztól jönnek a passzív készházak

2007. szeptember 20. 7:50

Hamarosan megjelenik a magyar piacon is a passzív készház, illetve már készül az engedélyezési terve az első budapesti passzív irodaháznak, a kormányzati negyednek.

Európában a német Passivhaus Institut (Passzívház Intézet) határozta meg a passzív házzal kapcsolatos követelményeket. Ez idő szerint csak az a ház minősül passzívnak, amelynek az éves energiafelhasználása négyzetméterenként nem több 15 kilowatt óránál. Ez azt jelenti, hogy az ilyen házat négyzetméterenként 1,5 köbméter földgázzal - mai áron 150 forintból - lehet kifűteni egy szezonban.

Fazekas Péter, a Trendhaus Kft. ügyvezetője elmondta, hogy tavasztól megkezdik a passzív készházak forgalmazását Magyarországon. Az épületeket a magyar cég német anyavállalata, a Kampa AG gyártja. Az ilyen ház falai 36 centiméter vastagok, a faváz között szálas hőszigetelő anyaggal, míg kívül polisztirol hőszigeteléssel ellátva. Az ablakok háromrétegűek. Miután az ilyen épületek a szerkezetükön át nem szellőznek, egy hővisszanyerő szellőző berendezést építenek a házba, amit fűtőberendezéssel is kombinálnak, vagyis télen légfűtés biztosítja a meleget. Az ilyen passzív készházak várható fajlagos ára négyzetméterenként nettó 300 ezer forint körüli összeg.

A kormányzati negyed kommunikációs vezetője, Láng Balázs elmondta, hogy megkezdődött az épület engedélyezési tervdokumentációjának elkészítése. A kommunikációs vezető szerint az irodaház a passzív lakóháznál mintegy 10 százalékkal több energiát fogyaszt fajlagosan, azt viszont zömében nem fosszilis energiahordozók felhasználásával teszi.

Schreck Ákos, a nyertes tervező csapat egyik építésze az épület falait extrém hőszigetelésűeknek nevezte, amihez háromrétegű ablakok társulnak. A tervezés mai fázisában a szellőzés mellé falfűtést és -hűtést alkalmaznak. A meleg vizet napkollektorokkal állítják elő, de villamos áramot termelő napelemek is lesznek az épületen. A fűtő-hűtő energiát pedig hőszivattyúval nyerik. Most folynak a próbafúrások, így még nem dőlt el, hogy a hőnyerés talajszondával vagy kúttal történik - mondta az építész. Így - bár a felhasznált energia több lesz valamennyivel a passzív házra meghatározottal - csaknem a teljes mennyiség megújuló forrásból származik majd.
Kapcsolódó anyagok Kormánynegyed: zöld ház feketén-fehéren

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés