Erdők az élet minőségéért

2007. november 8. 10:13

16 erdőkért és erdősítésért felelős miniszter, 40-nél több európai állam delegációja, az Európai Bizottság képviselője, nemzetközi szervezetek küldöttei vett részt Varsóban az Európai Erdők Védelmének Ötödik Miniszteri Konferenciáján, melynek fő célja annak biztosítása, hogy Európa erdőit továbbra is fenntarthatóan kezeljék, és azok mindenkit lehetőségeik szerint szolgálhassanak.

A varsói konferenciát, melynek címe Erdők az élet minőségéért , a lengyel elnök, Lech Kaczynski nyitotta meg, aki beszédében két fontos szempont - a gazdasági fejlődés és a természeti környezet védelme - összebékítését hangsúlyozta. A találkozó társelnöke, Prof. Jan Szyszko, a lengyel környezetvédelmi miniszter az erdők szerepére mutatott rá az európai társadalom fejlődésében. Kiemelte azt is, hogy ezek az elvek adják az alapját annak a miniszteri nyilatkozatnak, amelyet a Konferencia ideje alatt írnak majd alá. Az erdők javíthatják életminőségünket - azon a hozzájáruláson keresztül, amelyet az éghajlatváltozás mérséklésében, a vízforrások védelmében, valamint az energetikai célú biomassza biztosításával nyújtanak - jelentette ki a miniszter. Különösen korunkban igaz mindez, amikor a visszaesés évtizedei és erdőink állapotával kapcsolatos aggályok után a megfelelő kormányzati politikák és pozitív gazdálkodás visszahozta az egészségesebb és gazdag erdőket.

A Konferencián bemutatott beszámoló, a Jelentés az Európai Erdők 2007-es Állapotáról szerint mind az erdők területe, mind pedig termelési potenciáljuk nő. A sajtókonferencián Terje Riis-Johansen norvég mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a találkozó résztvevői ki akarják alakítani azt a leginkább hatékony stratégiát, amely megnöveli majd az erdei biomassza felhasználását a megújítható energia biztosítása és az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.
Jose Luis Herranz Saez, Spanyolország képviseletében arról beszélt, hogy milyen jelentős az erdők szerepe az áradások előidézte talajpusztulás és a talajerózió csökkentésében. Hangsúlyozta az erdő- és vízgazdálkodási politikák és a vonatkozó irányítási gyakorlat egyeztetésének fontosságát. Az osztrák Gerhard Mannberger arra a szerepre hívta fel a figyelmet, amelyet az MCPFE játszhat az európai erdőgazdálkodás összehangolásában, ugyanakkor kiemelte, hogy ez a misszió még nem teljesült, és Európának készen kell állnia arra, hogy egy erőteljesebb nemzetközi erdőgazdálkodási rendet alakítson ki.

Miniszteri Nyilatkozattal és két állásfoglalással zárult az Európai Erdők Védelmének Ötödik Miniszteri Konferenciája Varsóban. A fa mint megújítható energiaforrás és az erdők szerepe az éghajlati változásokkal összefüggésben lévő vízvédelemben témák támogatásának felvállalását a nemzeti szinten történő bevezetés szándékával fogadta el az MCPFE (5th Ministerial Conference on the Protection of Forests in Europe) 38 aláírási joggal rendelkező résztvevője.


A Konferencia fő dokumentumában - a Varsói Nyilatkozatban az országok közös tevékenységet határoznak el a fenntartható erdőgazdálkodás - mint a fenntartható fejlődés nélkülözhetetlen eleme - bevezetése érdekében. A Nyilatkozat bemutatja azt a jelentős szerepet, amelyet az erdők játszanak a földi élet minőségének javításában, valamint az európai erdők jövőjének hosszú távú vízióját is. Meghatározza továbbá azt a pozíciót is, amit az MCPFE betölt - mintegy regionális hozzájárulásként az erdőkkel kapcsolatos meghatározó fontosságú nemzetközi kezdeményezésekhez.

Az éghajlatváltozás szükségszerű következményei miatt fogadták el a miniszterek a két Varsói Állásfoglalást.

1. Varsói Állásfoglalás. Az erdők, a fa és az energia arra kötelezi az országokat, hogy növeljék a fa szerepét az energiatermelésben, használják megújítható energiaként az erdők biomasszáját, csökkentsék az üvegház-hatást előidéző gázok kibocsátását, valamint erősítsék a közösségi és magánkezdeményezéseket - az erdőtulajdonosok, a faipar és az energiatermelők együttműködését. Ugyanakkor az országok kijelentették, hogy lépéseket tesznek az erdőforrások szektorokon átívelő mobilizálása felé.

2. Varsói Állásfoglalás. Az erdők és a vizek a vízforrásoknak szentel nagy figyelmet, hangsúlyozza az erdők szerepét a víz minőségének és mennyiségének védelmében, az áradások megelőzésében, a lecsapolások hatásainak mérséklésében és a talajerózió elleni fellépésben.

Közfelkiáltással fogadtak el továbbá két Miniszteri Megállapodást a dél-európai erdőtüzekről, illetve a Páneurópai Erdők Hete 2008 kezdeményezéséről.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés