Ne ajándékozzunk kutyát karácsonyra!

NÉGY MANCS Alapítvány

2007. december 18. 8:50

Jönnek az ünnepek, és ilyenkor az emberek mindent megtesznek, azért hogy szeretteiknek megtalálják azt az ajándékot, amivel a legnagyobb örömöt szerezhetik. A szőrös kis gombolyagnak tűnő kiskutyák tökéletesen meg is felelnek a célnak, de próbáljunk meg következetesnek maradni.

Minden kölyökkutya édes és nagy szemeikkel szinte kérik, hogy ŐT vigyék haza. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy az apróságok felnőnek, ami természetesen nem azt jelenti, hogy elveszítik a varázsukat. A kutya és a kutya tartása teljes embert kíván és nagy felelősséggel jár, hiszen ahogy a Kis Herceg is mondta „Örökre felelős vagy azért, amit megszelídítettél”.

Mielőtt elhatározza, hogy kutya tulajdonos lenne alaposan át kell gondolni azt, hogy mit is vállal az ember magára, hiszen a kutya sokkal több, mint egy “divat kiegészítő”. A kutya egy különleges teremtmény, amely érezni képes a fájdalmat, és megvan a joga a szabad és egészséges életre. Ezért a NÉGY MANCS fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy ne vásároljanak az emberek élő állatot karácsony alkalmával. Ha mégis az a döntés születik, hogy egy kis kedvenc jelenti a legszebb ajándékot szeretteinknek, a NÉGY MANCS Alapítvány összeállította a legfontosabb megfontolni valókat egy új jövevény megvásárlása előtt:

• Válassza ki a kívánt fajtát és olvasson a fajta leírásáról, igényeiről és tulajdonságairól, viselkedési sajátosságairól. Gondolja végig, hogy mindez beilleszthető-e mindennapjaiba!
• Fontos szempont, hogy megvannak-e a megfelelő feltételek az állat szükségleteire
• Milyen stabil az élethelyzete?
• Kutya és gyerekek?! Sok tényezőt kell átgondolni, ha egy kutya és egy gyerek él egy háztartásban.
• Elég óvatos-e Ön abban a tekintetben, hogy mennyi időt tud szánni a kutyára minden nap több éven át? A kutyák várható élettartama néha 10 év felett van!
• Alkalmasak az életfeltételei arra, hogy kutyát tartson?!
• Az egész család egyetért az új jövevény érkezésével és fel vannak ők is készülve a kötelezettségekre?
• Egyik családtag sem allergiás a kutyaszőrre?
• Tudatában van a kutyatartás árny oldalaival is, mint a szőrrel, szaggal és kosszal, ami egy kutyával jár?
• El tudja helyezni a kutyát az esetleges nyaralások vagy éppen egy baleset esetén?
• Teljesen megbarátkozott az összes velejárójával, hogy kutyája lesz? Etetés, gondoskodás, állatorvosi díjak, kutya iskola, biztosítások, a nyaralás alatti gondoskodás stb.

Ha még mindig egy kiskutya mellett döntene valaki, a NÉGY MANCS arra kéri a vásárlókat, hogy első útjuk egy menhelyre vezessen, hiszen számos kölyökkutya nem végzi, hanem kezdi életét menhelyen és nem ritka, hogy fajtatiszta kutyák kerülnek menhelyekre.

Ha tenyésztőtől szeretnénk vásárolni győződjünk meg arról, hogy nem egy szaporítóval állnak szemben, amit a következőképen ismerhet fel:

• Nem kap lehetőséget arra, hogy megnézze a kiskutya szüleit, nevezetesen az anya kutyát
• A tenyésztő több fajtával rendelkezik
• A tenyésztő érdektelennek tűnik a kiskutya jövőbeni jólétét tekintve
• A kiskutya nem rendelkezik semmilyen dokumentummal (törzskönyv) és oltási könyvvel

Még valami: A szánalom nem valódi ok arra, hogy kutyát vásároljunk: a vásárló felelős a kutya jövőbeni sorsáért. Soha ne vegyünk kutyát csupán sajnálatból, hirtelen fellángolásból!
Sok kutyus végzi menhelyeken az ünnepek után. Magyarországon mindent egybevetve 6000 menhelyi férőhely van közel 1,5 millió kóbor kutyára.

További információ:
NÉGY MANCS Alapítvány
Hercsuth Éva programvezető
Hegedűs Nikolett marketingvezető
Tel.: 06-1-302-4137
Kapcsolódó anyagok Karácsonyra állatstopot javasol az Orpheus

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés