Fülöp Sándor a zöld jelölt

2008. január 16. 11:15

Sólyom László köztársasági elnök ma Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet jelölte a jövő nemzedékek ombudsmanjának.

OKT ülés középen Dr. Fülöp SándorAz államfő ma a Sándor-palotában a parlamenti pártok frakcióvezetői előtt ismertette döntését. A köztársasági elnöknek azért kell újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben az Országgyűlés nem támogatta előző kiválasztottjait, Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát. Sólyom László az új jelöltek kapcsán úgy fogalmazott: a két ombudsmanjelöltet mind szakmailag, mind emberileg alkalmasnak tartja a poszt betöltésére.

Zombor Ferenc kapcsán azt emelte ki, hogy 1996 és 2007 között az Országgyűlési Biztosok Hivatalában dolgozott, először az adatvédelmi főosztályt, később a nemzetközi jogi főosztályt vezette. Jelenleg ügyvédként dolgozik, polgári peres és adatvédelmi ügyeket visz.

Fülöp Sándorról Sólyom László azt mondta, jártas a környezetvédelmi jogvitákban. Nemcsak gyakorlati, de elméleti téren is megfelel a feltételeknek - tette hozzá. A köztársasági elnök kitért arra, hogy Fülöp Sándor részt vett a környezetvédelmi törvény kidolgozásában, emellett tevékeny szerepe volt a határokon átterjedő hatásokról szóló Espooi egyezmény ratifikációjának jogi előkészítésében.


Fülöp SándorFülöp Sándor 1957. október 17-én született Montrealban. 1977-1982 között végezte az ELTE állam és jogtudományi karát, majd 1987-ben pszichológus diplomát szerzett a bölcsészettudományi karon.

1984-től a Fővárosi Főügyészségen, majd 1991-től a Legfőbb Ügyészségen volt ügyész. 1993-94-ben a Ruttner and Partners Ügyvédi Irodában ügyvédként főként gazdasági ügyekkel foglalkozott. 1992 óta tevékeny résztvevője a környezetvédelmi jogalkotásnak.

1994-től a Környezeti Management és Jog Egyesületnél ügyvéd, a környezetvédelmi jogi adatbank és tanácsadó szolgálat vezetője. 1996 óta megbízott egyetemi adjunktus az ELTE állam és jogtudományi karán, környezetvédelmi joggal foglalkozik. 1997-től több hazai egyetemen és külföldi konferencián meghívott előadó.

1998-2003. között az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja, majd elnökhelyettese, 1999-2001-ben a Közép-Kelet Európai Közérdekű Környezetvédő Jogászok Egyesületének elnöke volt. 2002-től az Aarhusi Egyezmény Jogérvényesítési Bizottságának tagja.

Részt vett a környezetvédelmi információkra vonatkozó Aarhusi Egyezmény megszövegezésében, valamint - többek között - a magyar környezetvédelmi törvény megalkotásában. 2002-2006. között több nemzetközi projekt résztvevője volt. 2003-tól a Környezettudományi Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke. Környezetvédelmi témakörben számos publikációja és könyve jelent meg. Nős, két gyermeke van.

Sok csatavesztés után a háborút megnyertük" - interjú az ombudsmanjelölttel >>>


A parlamenti pártok frakciói hamarosan kialakítják álláspontjukat a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeiről, de még kérdéses, hogy a február 11-i első parlamenti ülésen dönt-e az Országgyűlés a kérdésben. Erről a pártok képviselői ma nyilatkoztak újságíróknak.

Sólyom László köztársasági elnök előzőleg a frakciók képviselői előtt bejelentette: Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet jelöli jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferenc ügyvédet pedig adatvédelmi biztosnak.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője újságíróknak azt mondta, az MSZP-frakcióban kellő nyitottsággal fogják mérlegelni Sólyom László személyi javaslatait az adatvédelmi és a jövő nemzedékek ombudsmani posztjára.
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a Fidesz-frakció a parlamenti ülést megelőző frakcióülésen,
legkésőbb február 11-én alakítja ki álláspontját.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés