Bambuszvázas kerékpáré a jövő?

2008. április 19. 8:26

Forradalmasíthatja a kerékpárgyártás technológiáját egy új, természetes alapanyag, amely ráadásul jótékony hatással van Földünk légkörére is.

A bambuszról van szó, amely a trópusi országok nagy részében fapótló anyagnak számít például házak építésekor. A fejlett országokban elsősorban lakberendezési és dekorációs célokra szolgálnak a bambuszból készült bútorok, dísztárgyak. A környezetvédelem hangsúlyozása, a természetes alapanyagok előtérbe kerülése egyre szélesebb rétegeket győz meg a bambusz előnyös tulajdonságairól.

Lenézett státusa ellenére a bambusz (a pázsitfűfélék Bambusoidae alcsaládja) alighanem a legerősebb anyag a világon. Szakítószilárdsága nagyobb, mint az acélé, nyomásállósága pedig meghaladja a betonét. Környezetkímélő tulajdonságaival is kiemelkedik a többi növény közül. A többi növényhez képest 35 százalékkal több oxigént képes előállítani a légkör széndioxidjából, és sokkal hatékonyabban köti meg gyökereivel a talajt, megakadályozva az eróziót.

Technológiai alapanyagként a bambusz előbb-utóbb kiszorítja a fémeket a kerékpárgyártásból - állítja Craig Calfee. A kaliforniai Calfee Design cég tulajdonosa volt az egyik úttörője a 90-es években a karbonszálas kerékpár-vázak elterjesztésének. Mint elmondta, a bambusz még a szénszálas vázakat is felülmúlja. Ez a természetes anyag ugyanis jobban ötvözi magában a merevséget (amely az erőátvitel hatékonysága miatt fontos) és a hajlékonyságot (amely a rezgések csillapításához lényeges), mint bármely más anyag.

A Calfee Design által készített, 2700 dollárba kerülő bambuszvázak eladási mutatója 2005-ben még alig 5 százalékkal növekedett - tavaly viszont a növekmény már meghaladta a 33 százalékot.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés