Környezeti katasztrófa fenyegeti Kárpátalját

greenfo/mti

2008. június 16. 16:58

Katasztrófahelyzet alakult ki a kárpátaljai Aknaszlatinán (Szolotvino), ahol az elhanyagolt sóbánya miatt szaporodó földbeomlások elnyeléssel fenyegetik a település egy részét.

A técsői járásban lévő, történelmi sóbányájáról ismert Aknaszlatinán a beomlások máris két iskolát, egy kórházat, a vízvezeték- és csatornarendszer egy részét, valamint egy főútvonalszakaszt veszélyeztetnek, írta legfrissebb számában az ungvári Rio hetilap annak kapcsán, hogy a kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) az elmúlt hétvégén a településen tartotta kihelyezett ülését. Az újság szerint a helyzet kritikus, a bányaüregekbe betörő víz megsemmisüléssel fenyegeti a még működő két tárnát és a bánya mélyén létesített allergológiai kórházat, sőt, egyes sajtóorgánumok egész Aknaszlatina elsüllyedését is elképzelhetőnek tartják, ha nem történnek azonnali hathatós intézkedések a föld alatti stabilizációs munkálatok elvégzésére.

Az ukrán kormány által a sóbánya működésének biztosítására és a használaton kívüli tárnák karbantartására a 2005-2011-es évekre előirányzott 71 millió hrivnya (kb. 15 millió dollár) nagy része nem érkezett meg Aknaszlatinára. A lap ugyanakkor kiszámolta, hogy a település határában kialakult hatalmas kráterek kaviccsal való betömése több mint 200 millió hrivnyába (kb. 42 millió dollár) kerülne.

A helyszíni vizsgálódást követően a Kárpátalja megyei tanács úgy határozott, beadványt intéz a kormányhoz, amelyben kéri, hogy az aknaszlatinai sóbánya ügyét tekintse állami szintű rendkívüli helyzetnek. A képviselők szorgalmazták, hogy a kormány is tartson kihelyezett ülést Aknaszlatinán, és a helyszínen szerzett információk birtokában haladéktalanul intézkedjen a sóbánya megmentése és a lakott területek biztonságossá tétele érdekében.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés