Szervezett vadlúd-nézés Tatán

Bajomi Bálint, greenfo.hu

2008. december 1. 1:26

Szombaton mind ludakból, mind madarászokból sokadalom támadt a tatai Öreg-tónál.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal karöltve minden év novemberének végén megrendezi a Tatai Vadlúd Sokadalmat. Ez tulajdonképpen egy természetvédelmi nyílt nap, melynek célja, hogy az embereket közelebb hozza a természethez – mondta el a Greenfo-nak Csonka Péter, a rendezvény főszervezője. A fő attrakciót az jelenti, hogy ilyentájt rengeteg vadlúd látható a tavon – egy részük itt telel, másik részük vonulásuk közben pihen meg itt.

Vadludak. Fotó: Csonka Péter
Vadludak. Fotó: Csonka Péter

 

Idén a ludak 90%-a nagy lilik, de november eleje óta a világszerte veszélyeztetett vörösnyakú lúd néhány egyede is mutatkozik a tavon, és egy szintén ritka kis liliket is megfigyeltek. A rendezvény reggelén, szombaton összesen 13 000 ludat számoltak össze a madarászok. A vadludak reggelente nagy csapatokban repülnek ki a Tata környéki mezőkre táplálkozni, és késő délután, alkonyatkor jönnek vissza a tóra. Bár ez számít a sokadalom csúcspontjának, idén – valószínűleg az időjárási körülmények miatt – kevésbé volt látványos. Reggel például kisebb csapatokra szakadozva húztak ki a madarak, alkonyatkor pedig a szürkés idő, nedves levegő miatt nehezen lehetett kivenni az érkező csapatokat.

Lúdhúzás (korábbi felvétel). Fotó: Csonka Péter
Lúdhúzás (korábbi felvétel). Fotó: Csonka Péter

 

Az Öreg-tavon a ludakon kívül olyan gyakori récefajokat is lehet még látni, mint a tőkés réce, vagy barátréce, emellett szürke gémekre és sirályokra is bukkanhatott, aki a sokadalmon beletekintett a parton felállított teleszkópok egyikébe. A tó környékén egy hamvas küllő is előkerült, amely hegyvidéki fajként ritkaságnak számít Tatán.
Délelőtt a rendezők megpróbáltak szabadon engedni egy nagy liliket. A madár egy évvel ezelőtt megsérült, és emberek gyógyították meg. Most egy nagy, fekete, betűkkel jelölt gyűrűt helyeztek a nyakára, ami láthatóan zavarta a madarat – próbálta a csőrével levenni. A ludat a tóparti fövenyen szerették volna visszaadni a természetnek – a madár viszont annyira hozzászokott az emberi gondoskodáshoz, hogy se elrepülni, se elúszni nem akart. Így végül visszafogták; majd egy olyan alkalommal kísérlik meg újra a szabadon engedést, amikor a fajtársait látja és hallja a közelben. Ők talán elegendő vonzerőt gyakorolnak majd rá, hogy csatlakozzon hozzájuk.


"Szabadon engedés" A szerző fotója.

 

Csonka Péter szerint igazi különlegesség, hogy egy lakott területen több tízezer vízimadár éli mindennapjait. A helyi lakosok ennek a legbelsőbb szemlélői. Ugyanakkor ma már nemcsak a helyiek látogatják a rendezvényt, hanem nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. A gyerekektől az idősekig minden korosztály képviseltette magát. A kicsik szórakoztatására, játékos tanítására játszóházat működtettek a rendezők. A gyerekrajz-verseny munkáiból pedig ihletet fognak meríteni a sokadalom új emblémájához. Napközben a tóparton felállított sátorban természetvédelmi témájú előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők többek között a Duna halairól, a Madárbarát kert programról és a pilisi len élőhelyének védelméről.

Libafestők. A szerző fotója.
Libafestők. A szerző fotója.

 

Különleges színfoltja volt a rendezvénynek, hogy egy, a tavat, a madarait és a tatai várat ábrázoló nagyméretű festmény készítése is elkezdődött; a művészek jövőre fogják befejezni, a következő, kilencedik Tatai Vadlúd Sokadalmon.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés