Mire van szüksége egy embernek?

Fotók és szöveg: Bajomi Bálint, greenfo.hu

2008. december 14. 21:02

Pénteken új kiállítás nyílt a budapesti Millenárison „Tükörben a világ” címmel.

Az ingyenesen látogatható tárlat létrehozói a főként környezetvédelemmel foglalkozó Zöld Fiatalok Egyesület és a Cellux Csoport – ez utóbbi célja a fiatalokkal való együttgondolkodás a minket körülvevő világ fontos kérdéseiről.

Alapvető szükségletek
Alapvető szükségletek

 

A kiállítás egy központi kérdés köré szerveződik: mire van szüksége egy embernek? – mondta el a Greenfo-nak Pais Panni, a Cellux Csoport tagja. Manfred Max-Neef chilei közgazdász szerint kilenc alapvető emberi szükséglet van: a tudás, a választás, a túlélés, a szeretet, az alkotás, az identitás, a biztonság, az álom és a pihenés. A kiállítás alkotói ezt a kilenc alapfogalmat vették alapul, és azt vizsgálták meg, hogy milyen kapcsolatba kerülünk a környezetünkkel, ha ezeket kielégítjük. Minden szobában egy-egy alapfogalmat mutatnak be, „színes, kacskaringós vizióval, temérdek installációval és játékkal” – áll a kiállítás ismertetőjében. A témák kapcsán a globális problémák közé mindenütt becsempésződik a környezetvédelem. Az utolsó, „részvétel” szobában a látogatók visszatekintenek az összes addigi szobára. A szoba fő üzenete, hogy a látogatónak magának, mint résztvevőnek aktívan alakítania kell a sorsát, és nem szabad sodródnia – inkább tudatosan kell élnie.

Mennyi időnk van?
Mennyi időnk van?

 

Pais Panni beszámolója szerint sokat dolgoztak a kiállításon, nyár közepe óta folyt intenzíven a munka. A tartalomtól kitalálásától kezdve a falak felállításáig mindent az alkotócsoport tagjai csináltak.

Globális tudatosság
Globális tudatosság

 

A megnyitó egyben könyvbemutató is volt, hiszen a kiállítással azonos címmel megjelent egy oktatócsomag is. Ez egy óravázlatokat tartalmazó globális nevelés tankönyv, mely könnyen, kevés előkészülettel beépíthető a pedagógusok munkájába. A kiadványban található, 10-18 éves fiataloknak szóló interaktív feladatok a globális természeti és társadalmi kihívásokat mutatják be. A könyv játékait illusztrálandó a bemutatón részt is vehettek a látogatók egy játékban: a falra függesztett világtérkép alapján egy narancsra kellett rajzolni a földrészek körvonalait, majd a gyümölcs meghámozása után újra összerakni a térképet. Az, hogy a játékos a világ mely területét helyezi a központba, rámutat világképének egy fontos elemére. Európában ugyanis saját földrészünk van a térképek középpontjában, Japánban viszont a szigetország, az amerikai fejlesztésű Google Maps nyitólapján pedig az USA térképe az alapbállítás.

Játssz az étellel!
Játssz az étellel!

 

A tárlat január 25-ig hétköznap 9-től 17-ig, hétvégén 10 és 18 óra között látogatható. Pontos cím: Millenáris Fogadó padlása, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés