Pályázatok a Víz Világnapja keretében

2009. február 9. 8:00

Határokkal osztott vizek – határtalan lehetőségek. Ez idén a Víz Világnapja nemzetközi szlogenje. A vizvilagnap.hu honlap az országszerte zajló rendezvények, események ismertetése mellett vetélkedővel és pályázatokkal kívánja a nagyközönség figyelmét felhívni közös vizeink védelmének fontosságára.

Az ENSZ 47. Közgyűlése a dublini és Rio de Janeiro-i konferenciák javaslatára március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, így 1994. óta világszerte ekkor ünnepeljük a vizet. Magyarország is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, melynek fontos törekvése a jövő generáció környezet- és víztudatosságának erősítése. A Víz Világnapjához kötődő gyermek- és ifjúsági programokat 2004-től - a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából – az esztergomi Duna Múzeum szervezi.

A hagyományosan két hónapig tartó programsorozat célja, hogy a nagyközönség figyelme ne csupán egyetlen napon, hanem hosszabb távon forduljon a víz felé. Ezt szolgálja a www.vizvilagnap.hu internetes oldal, és az ott már futó négyfordulós internetes vetélkedő. Erre az ország szinte minden pontjáról regisztrálnak egyéni, illetve csapatjátékosok. Feladatuk egy beugró után négy tesztsor kitöltése, mely kérdéseken kívül játékos feladatokat, kísérleteket is tartalmaz.

A honlap gyűjti össze az ország területén elindult regionális pályázatokat és a víz világnapi helyi ünnepségek, programok felhívásait. Emellett az aktuális év szlogenjéhez kapcsolódó tájékoztatást, információt is találnak itt az érdeklődők.

Az internetes vetélkedőn kívül a Duna Múzeum országos pályázatokat is meghirdet több korosztálynak szóló, a szlogen tematikájához kapcsolódó, színes feladatokkal. Évente egyre több gyermek kapcsolódik be a versenyekbe, szép számmal akadnak köztük visszatérő pályázók is. Egyes iskolák kifejezetten készülnek a feladatokra és van, hogy egész intézmény jelentkezik.

Az idei évben a pályázatok kétfordulósak, első körben a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok fogadják a beérkező munkákat. A regionális díjazottak kerülnek be a második, országos fordulóba. A végső nyertesek a központi ünnepségen vehetik át jutalmukat, és a díjazott alkotások felkerülnek a www.vizvilagnap.hu oldalra.

Az idei országos pályázatok az internetes vetélkedő mellett:
- V.I.P. - Vizek és Iskolák Projekt,
- Tésztahíd-készítő verseny,
- „Víz, ami elválaszt és összeköt” irodalmi és képzőművészeti alkotópályázat,
A pályázatok beérkezési határideje: 2009. március 6.

A Víz Világnap központi rendezvényét 2009. március 24-én rendezik Nyíregyházán. A hivatalos felnőtt rendezvény és a gyermek díjkiosztó hagyományosan közös helyszínen, egymással párhuzamosan zajlik, hogy végül – egyesítve a két korosztályt – a résztvevők közös programmal ünnepeljék a Víz Világnapját.




Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés