A Fertő Hanság térségben jó a szomszédi viszony

2009. február 21. 8:24

Mintegy 837 ezer euró összköltségű európai uniós projekt valósul meg a Fertő - Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel együttműködésében 2012-ig.

Közös osztrák-magyar környezeti nevelési program a térség iskoláinak bevonásával, közös nemzeti parki kiállítások, szakmai workshopok, tanácskozások, kétnyelvű nemzeti parki újság, természetvédelmi kiadványok, közös nemzeti parki monográfia és ökoturisztikai programfejlesztés szerepel a tervek között. A projekt legfőbb célja a határmenti együttműködés további erősítése a természetvédelem terén, növelve a társadalmi részvételt a határon átnyúló Fertő-táj és Hanság védelme érdekében.

Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkára és Werner Falb-Meixner burgenlandi természetvédelmi tanácsos tegnap ismertette a közös osztrák-magyar, "Fertő-Hanság/Neusiedler See-Seewinkel együttműködés a természetért" című projekt részleteit Fertőújlakon. A pályázat összköltségvetése mintegy 837 ezer euró, ebből 546 ezer euró európai uniós támogatás, 45 ezer euró magyar nemzeti önrész, 22 ezer euró a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság önrésze, 29 ezer euró a Burgenlandi önrész, 90 ezer euró a Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel önrésze, 104 ezer euró pedig a WWF Austria önrésze. A projekt legfőbb célja a határmenti együttműködés további erősítése a természetvédelem terén, növelve a társadalmi részvételt a határon átnyúló Fertő-táj és Hanság védelme érdekében. A megvalósítás időtartama négy év, a projekt 2012 szeptemberéig tart.

A Fertő-tó térségében jelenleg három oktatási és információs központ található, melyek - a nemzeti parknak köszönhetően - régiós szintű fenntartható fejlődést elősegítő képzéseket visznek véghez. A Fertő-Hanság Nemzeti Park oktatóközpontja Fertőújlakon (Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont), a Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel Infozentruma Illmitzben, a WWF - Oktatóközpont pedig Apetlonban található. A három központ már 2003-ban közös célokat és irányvonalat képviselő képzést alkalmazott. A központok további feladata volt a természettudatos magatartás és a Fertő-tó - Fertőzug - Hanság kulturális örökségtudatának erősítése, a természeti területek egységességének bemutatása és az együttes felelősség nyomatékosítása a természeti erőforrások fenntartható felhasználásának tekintetében.

A három központ elkötelezett híve a fenntartható tájhasználatot érintő kérdések határon átnyúló együttműködésben való támogatásának, a fenntartható kezdeményezések erősítésének, és közös védelmi célok partneri elérésének. A közös program irányelveinek elkészítése óta a három központ közös munkája hatékonyabb, és a kitűzött feladatok teljesítésére az első sikeres lépeseket megtette. A "Fertő-Hanság/Neusiedler See-Seewinkel együttműködés a természetért" című projekt hozzájárul az eddigi, igen hatékony együttműködés továbbfejlesztéséhez.

A mostani, közös osztrák-magyar projekt célja a három oktatóközpont programkínálatának fejlesztése, a meglévő kapacitások bővítése, valamint új, közös kommunikációs és képzési eszközök kialakítása. A tervek között szerepel infrastrukturális fejlesztés Seewinkelhofban a WWF Austria-nál, valamint egy határon átnyúló 3 napos iskolai program megszervezése osztrák és magyar iskoláknak, két változatban, különböző tájegységeken. A program során szakmai Pilot-kiránduláson vehetnének részt a diákok, és létrejönne egy közös kiállítás magyar és osztrák helyszínen. Az igazgatóságok terveznek továbbá új, magyar-osztrák nemzeti parki programokat, túravezető kézikönyvet, programfüzeteket magyar és német nyelven, workshopot túravezetőknek, kétnyelvű nemzeti park újságot, valamint egy közös filmet három nyelven a határ két oldalán található nemzeti parkokról.

A Fertő-tó, a Fertőzug és a Hanság határmenti tájegységei kiemelkedő, nemzetközi fontosságú természeti területek, melyek számos természetvédelmi kezdeményezéssel bírnak. A határ mindkét oldala Natura 2000 területként, Bioszféra Rezervátumként, Ramsari területként és természetvédelmi területként van nyilván tartva. A legértékesebb területek két, egymással határos nemzeti park és további természetvédelmi területek eredményes védelme alatt állnak. A természet és a kultúrtáj 1000 éves, jellegzetes együttélése miatt a Fertő-táj nemrég UNESCO Világörökség rangot kapott. Egyúttal a terület egy igen dinamikusan fejlődő gazdasági térség közepén található (Europa Region Mitte - Centrope, EuRegio West/Nyugat Pannonia).
Kapcsolódó anyagok Osztrák pofon Szentgotthárdnak is

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés