Március 22 a Víz Világnapja

2009. március 21. 21:35

Az ENSZ XLVII. Közgyűlése március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította. 1994 óta ezen a napon a világ minden táján különféle eseményekkel, rendezvényekkel igyekeznek felhívni a figyelmet a vizek védelmére.  Víz világnapi mulatságcseppek az Állatkertben.

A vizek szennyezése, a természetes élőhelyek átalakítása, a túlhalászat és számos más probléma világszerte aggodalommal tölti el a természetbarátokat. Hiszen víz nélkül az élet elképzelhetetlen! Az Európai Unió leghatékonyabb eszköze a legnagyobb kincs, a víz védelmére az ún. Víz Keretirányelv (VKI), melynek célja az, hogy biztosítsa a felszíni és felszín alatti vizek védelmét, jó állapotuk megőrzését, ahol szükséges, helyreállítását.

Már idén végleges lehet – a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, valamint a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság által – az a cselekvési terv, amely Európai Uniós szinten védi a vízkészleteket. Egyes becslések szerint mindez elengedhetetlenül szükséges: a Föld népessége 2050-re mintegy 9 milliárdra nő, ezzel együtt az összes vízkivétel 40%-kal emelkedik csak a következő két évtizedben. Ennek eredményeképpen a számítások szerint 2025-re már 3 milliárd ember fog vízhiányos területen élni, ráadásul a vízkészletek szűkössége élelmiszerproblémákat is felvet: a világ szántóföldjeinek csupán 16%-át öntözik, ugyanakkor ezekről származik az összes megtermelt élelem 40%-a. A vízhiány az emberi biztonság három alaptényezőjét fenyegeti: az élelmiszer-termelést, a vízi környezet egészségét, valamint a társadalmi és politikai stabilitást. A veszélyek elhárításának csak a vízkészletek és a vizes élőhelyek régóta sürgetett fenntartható kezelésével képzelhető el.

A víztakarékosság és vízminőség-védelem fontosságának felismerése nyomán született a Víz Keretirányelv (VKI), amely az EU vízgazdálkodásra vonatkozó legfontosabb jogszabálya, és minden tagállamra nézve kötelező. A VKI célkitűzése az, hogy biztosítsa a felszíni és felszín alatti vizek védelmét, jó állapotuk megőrzését, ahol szükséges, helyreállítását. Ez az átfogó cél, többek között, a következőket foglalja magába:
– megakadályozza a vízi ökoszisztémák és a víztől közvetlenül függő szárazföldi élőhelyek, valamint a vizes területek további romlását, védi és javítja azok állapotát
– előmozdítja a hasznosítható vízkészletek hosszú-távú védelmére alapozott fenntartható vízhasználatot
– biztosítja a felszín alatti vizek szennyezésének fokozatos csökkentését és megakadályozza további szennyezésüket

A Víz Keretirányelv az európai uniós országok leghatékonyabb eszköze a vizek védelmére és a fenntartható vízhasználat ösztönzésére. Bevezetésével a felszíni és felszín alatti vizek állapota jelentősen javítható. A VKI által meghatározott lépések végrehajtásával arra törekszünk, hogy 2015-ig a felszíni vizeknél ökológiai és vízminőségi szempontból, míg felszín alatti vizeknél mennyiségi és kémiai szempontból a jó vagy kiváló állapotot elérjük.

Tények és érdekességek a vízről

• Noha a Föld felszínének több mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra.
• A világ számos pontján, több mint 1,2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez.
• A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában, jég, víz és gőz formájában is megtalálható a természetben.
• Magyarország egész területe a Duna vízgyűjtőterületére esik.
• Hazánk rendkívül gazdag felszíni és felszín alatti vizekben, a vezetékes ivóvíz 90%-át a felszín alatti vízkészletek biztosítják.
• A magyar háztartások átlagos vízfelhasználása 110 liter/ fő naponta, Afrikában kevesebb, mint 20 l.
• A víz az élet minden területén nélkülözhetetlen, mégis, a vízhez való viszonyunkat sokszor a pazarlás jellemzi, holott egyértelmű, hogy a vízkészletek sérülékenyek és korántsem végtelenek. Néhány érdekes, vízfogyasztással kapcsolatos adat:

o Ivás, főzés: 1-5 liter/ fő/nap
o Fürdés: 75-200 liter/ alkalom
o Mosás: 40-100 liter /alkalom
o Mosogatás mosogatógéppel (8-12 terítékes): 12-20 liter/ alkalom
o Mosogatás folyóvízzel: 40 liter/ alkalom
o WC öblítés = 11-26 liter/ alkalom
o Csöpögő csap: 40-120 liter/ nap

• Egy kg marhahús előállításához 16 ezer liter vízre, egy csésze kávé előállításához 140 literre, egy kg kukorica előállításához 900 literre, egy kg búza előállításához pedig 1350 liter vízre van szükség.


Víz világnapi mulatságcseppek az Állatkertben – vízlábnyom-mérő, víz-íz, minilabor és megasztárok

Mekkora vízlábnyomot hagyunk magunk után? Vajon elegendő-e a testünkben lévő víz mennyisége egy kávé előállításához? Egy négytagú család havonta mennyit takaríthat meg, ha folyadék-szükségletét csapvízzel elégíti ki? Melyik a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer? Március 22-én, a Víz Világnapján válaszokat kaphat, sőt, ennél többet is megtudhat a Fővárosi Vízművektől az Állatkertben.

A Fővárosi Vízművek a korábbi évekhez hasonlóan idén is igazi családi programokkal vár mindenkit március 22-én, a Víz Világnapján. A Fővárosi Állat- és Növénykertben a Megasztár énekesei: Bencsik Tamara, Tóth Lüszi és Fekete Dávid, valamint a gyerekek nagy kedvencei, Szalóki Ági és Kovácsovics Fruzsina is fellépnek. A műsorvezető a szintén Megasztáros és egyben Fővárosi Vízművekes Pál Tamás lesz. A koncerteken túl minden a víz körül forog majd: vizes akadályverseny, kézműves kuckó, vizes barlangmozi és sok más meglepetés. Lesz vízkóstolás is, ahol mindenki kipróbálhatja, felismeri-e ízről a csapvizet. A kézműves kuckóban hűtőmágnes és képeslap készítés, kavicsfestés, gyöngy kulcstartó és gyöngyfa fabrikálás várja a kreatív kedvűeket. Annak érdekében, hogy minél többen részt vehessenek a Víz Világnapja alkalmából szervezett programokon, a 14 éven aluli gyermekek egész vasárnap díjmentesen látogathatják a Fővárosi Állat- és Növénykertet.

A Fővárosi Vízművek elkötelezett a környezetvédelem mellett - nemcsak az ivóvízkészleteink, vízbázisaink, környezetünk védelmének szükségességére hívjuk fel a figyelmet, hanem a munkánk során is folyamatosan szem előtt tartjuk környezetünk, természeti kincseink megóvásának szükségességét. A Fővárosi Vízműveknek köszönhetően közel kétmillió budapesti és Budapest környéki fogyasztó a nap 24 órájában, bármikor megengedheti magának! A vizet, természetesen. Ön is!
Kapcsolódó anyagok A válság visszaveti a vízügyi fejlesztéseket

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés