Madarak végveszélyben

Gadó György Pál, greenfo

2009. május 17. 18:28

A világ madárfajainak legújabb értékelése azt mutatja, hogy a Természetvédelmi Világszövetség Veszélyelyeztetett Fajok Vörös Listája szerint minden eddiginél több fajt fenyeget a kihalás veszélye.

A BirdLife International, amely a kutatást az IUCN Vörös Listája számára elvégezte, azt találta, hogy 1227 faj (az összes faj 12 %-a) került a kihalással globálisan fenyegetett kategóriába. A jó hír az, hogy ha egy faj érdekében természetvédelmi tevékenységet indítanak, akkor meg lehet menteni. Az IUCN Vörös Listája most a 2008-as értékelésnél kettővel több, összesen 192 madárfajt sorol a súlyosan veszélyeztetett kategóriába, amelybe a kihalással közvetlenül fenyegetett fajok kerülnek.

„Rendkívül aggasztó, hogy az IUCN Vörös Listáján a súlyosan veszélyeztetett madárfajok száma tovább növekszik, annak ellenére, hogy világszerte sikeres természetvédelmi kezdeményezések zajlanak”– mondta Simon Stuart, a Természetvédelmi Világszövetség – Vörös Listákat összeállító – Fajok Túlélése Bizottságának elnöke.

Kolumbiában nemrég felefedeztek egy különös szépségű kolibrit, amely máris a Vörös Lista súlyosan Veszélyeztetett kategóriájába került. A magyarra galléros pamacslábú kolibrinak fordítható Eriocnemis isabellae rikítóan színes kis madárfaj, amelynek egykori élőhelyéből Kolumbia délnyugati részében, a Pinche hegységben összesen 1200 hektár köderdő maradt. Ráadásul a kokatermesztés érdekében ennek is évente 8 %-át elpusztítják. A sidamoi pacsirta (Heteromirafra sidamoensis), Etiópia déli részén, Sidamo tartományban él. Most került a veszélyeztetett kategóriából a súlyosan veszélyeztetettbe, és Afrika első olyan madárfaja lehet, amely a földhasználat megváltozása miatt pusztul ki. Charles Darwin születésének 200. évfordulóján szomorú hír, hogy a Galápagos-szigeteken élő Darwin-pintyek egyike, a Camarhynchus pauper ugyancsak súlyosan veszélyeztetett lett, aminek részben egy behurcolt parazita légy az oka.

„Globális szinten a helyzet továbbra is romlik, de ebben az évben be tudunk számolni néhány olyan valódi természetvédelmi sikertörténetről, amelyek reményt adnak, és irányt mutatnak“ –közölte Dr Leon Bennun, a BirdLife International tudományos és szakpolitikai igazgatója.

Nem csak a ritka fajok válnak ritkábbá, a gyakori madarak is kevésbé gyakorivá válnak. Észak-Amerika keleti részén a kéménysarlósfecske (Chaetura pelagica) egyre kevesebbszer tűnik fel az égen. Csak az elmúlt évtizedben a kontinensen a madárfaj állománya közel 30 %-kal visszaesett, így a nemrég még mindennapi kéménysarlósfecske a nem veszélyeztetett kategóriából a mérsékelten veszélyeztetett kategóriába került. „Az elterjedt ragadozó madarak egész Afrikából riasztó sebességgel tűnnek el, ennek következtében olyan emblematikus fajok, mint a bukázó sas (Terathopius ecaudatus) és a vitézsas (Polemaetus bellicosus) magasabb veszélyeztetettségi kategóriába kerültek.”– mondta Jez Bird, a BirdLife International nemzetközi fajvédelmi programvezetője. „Ezek a visszaesések valamennyi kontinensen sok faj esetében megmutatkoznak.”

De nem csak pusztulásról és reménytelenségről tudunk beszámolni. Új-Zélandon a chatham-szigeteki viharmadáron (Pterodroma axillaris) sokat segített az Új-Zélandi Természetvédelmi Minisztérium munkája, olyannyira, hogy a súlyosan veszélyeztetett kategóriából átkerült a veszélyeztetett fajok közé. Mauritiuson a pompás szépségű mauritiusi fodi a kipusztulás szélén állt, de sikerült megmenteni. Áttelepítették egy olyan távolabb eső szigetre, ahol nem fenyegetik ragadozók. Az osztályozás szerint a súlyosann veszélyeztetett kategóriából a veszélyeztetett kategóriába került.

A BirdLife Kipusztulások Megelőzése programmja keretében hasonló munka folyik 32 súlyosan veszélyeztet faj megmentése érdekében. „A chatham-szigeteki viharmadarat és a mauritiusi fodit is behurcolt invázív fajok fenyegették. Ez komoly veszélyt jelent, leküzdése szerepel abban a 10 legfontosabb tennivalót felsoroló akciótervben, amelyet a BirdLife a madárfajok további kipusztulásának megállítása érdekében összeállított.” – nyilatkozta Dr Stuart Butchart, a BirdLife nemzetközi kutatási koordinátora. „De ahhoz, hogy elérjük ezt a célt, több erőforrásra van szükségünk. Az IUCN idei Vörös Listájának változásai azt mutatják, hogy ezeknek a fajoknak a sorsát még megfordíthatjuk. Csak az a fontos, hogy akarjunk cselekedni.”

További információk: http://www.iucnredlist.org

A Birdlife International meghatározta, hogy mi az a 10 legfontosabb tevékenység, amit a madárfajok kipusztulásának folytatódása ellen tenni lehet: www.birdlife.org/cr_birds

A BirdLife Kipusztulások Megelőzése programjáról további részleteket itt >>>
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés