Madár és élőhelyvédelmi agrártámogatás

2009. június 15. 9:23

Az FVM friss jogszabálya értelmében vissza nem térítendő támogatás igényelhető az agrárterületeken olyan fejlesztésekre, amelyek egyaránt szolgálnak mezőgazdasági és természetvédelmi célokat. Emellett megjelent az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokról szóló jogszabály is.

A támogatás kapcsolódik az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programokhoz, növelve azok hatékonyságát, illetve elősegíteni hivatott a Natura 2000 területek természetvédelmi célkitűzéseinek megvalósítását. A nem termelő beruházások támogatásáról szóló 33/2008. (III. 27) FVM rendelet ezen a címen érhető el.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rendkívül fontos előrelépésnek tartja, hogy ez a támogatási forma, hosszas várakozás után végre igénybe vehető, és ezúton is arra biztatja a gazdákat, földtulajdonosokat, hogy vegyék igénybe ezt a relatíve kevés kötelezettséggel, de annál több rövid, és hosszú távú előnnyel járó forrást.

A rendeletben foglalt, támogatott földhasználati intézkedések, pl. sövénytelepítés, mezővédő fásítás, gyeptelepítés, illetve az eszközbeszerzések így pl. kerítés létesítése, hasznos madárfajok és denevérek megtelepítésére alkalmas odúk kihelyezése; olyan „nem termelő” fejlesztések, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy az intenzív technológiák helyett egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb mezőgazdasági gyakorlat honosodjék meg újra a magyar vidéken. A rovarteleltető bakhátak, füves mezsgyék kialakításával kártevőirtó-, ragadozó ízeltlábúak megtelepedését segíthetjük, a különböző fészekodúk és denevérládák kihelyezésével pedig a kártevők pusztításában kulcsszerepet játszó énekesmadarakat és denevéreket csábíthatjuk ültetvényünk, gyümölcsösünk közelébe.

A támogatásra elsősorban az agrár-környezetgazdálkodási programokban részt vevők, illetve a Natura 2000 területek földhasználói jogosultak, de a természet- és környezetvédelmi célú gyeptelepítésre támogatást bárki igényelhet. A támogatásért évente július 1. és július 31. között lehet folyamodni, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) formanyomtatványának kitöltésével. Az AKG-val ellentétben tehát ez évente megújuló, újra igényelhető támogatási forma.

A támogatás intenzitása földhasználati intézkedések alapján változik, sövény-, mezővédő fasor-, füves mezsgye- és rovarteleltető bakhát telepítés/kialakítás esetén 30-800 eurónak megfelelő forint 100 folyóméterenként, ültetvény sorközgyepesítés, valamint természetvédelmi és környezetvédelmi célú gyeptelepítés esetén 310 eurónak megfelelő forint hektáronként, madárvédelmi berendezések esetén legfeljebb 60 eurónak megfelelő forintösszeg berendezésenként.

A támogatásból megvalósított földhasználati intézkedéseket, fejlesztéseket legalább 5 évig, a madárvédelmi berendezéseket legalább 3 évig kell fenntartani. A pályázatnál érdemes tudni, hogy AKG ültetvényes célprogramok esetén az ottani előírások tartalmazzák a madárvédelmi berendezések kihelyezését, így kettős támogatás nem vehető igénybe.

A rendelkezésben felsorolt madárvédelmi berendezések az MME boltjában beszerezhetőek.
Általános információ >>>

További információ madárvédelmi kérdésekben:
Nagy Dénes, BTAU projekt referens, MME, 20 389 1018, nagy.denes@mme.hu  
Králl Attila, élőhely – és területvédelmi munkatárs, 20 585 3886, krall.attila@mme.huMegjelent az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokról szóló jogszabály. Részletek >>>

HELYREIGAZÍTÁS – június 30-ig lehet a nem termelő beruházások keretből élőhelyfejlesztésre és madárvédelmi berendezésekre pályázni

A nem termelő beruházásokkal kapcsolatban kiadott korábbi sajtóhírünkben, sajnálatos módon, hibásan jelentek meg a támogatás igénylésével kapcsolatban alapvető információk.
Az MME a hibáért elnézést kér, ugyanakkor nyomatékosan, ismételten felhívja az érdekeltek, gazdálkodók, földtulajdonosok figyelmét erre a támogatási forrásra!

A 33/2008-as FVM rendelet módosított változata számos ponton eltér az eredetitől – ezek közül a legfontosabbak:
- támogatási kérelmet benyújtani idén (az AKG-pályázatokkal egyidőben) 2009. június 1. és június 30. között lehet, majd évente ugyanebben az időpontban.
- a támogatásra jogosultak köre a gyeptelepítés esetében is leszűkült az agrár-környezetgazdálkodási célprogramban részt vevő, illetve Natura 2000 területen gazdálkodókra.
- Natura 2000 területekkel pályázók esetében a területileg érintett nemzetipark-igazgatóság igazolása szükséges arra vonatkozóan, hogy a beruházás magas természeti értékű – fontos tehát a pályázat kapcsán a nemzetipark-igazgatóságokkal felvenni a kapcsolatot!
- a kérelmet az MVH ügyfélkapus azonosító rendszerén keresztül elektronikus úton kell benyújtani, a mellékleteket (jogosultság, igazolások, stb.) írott formában, postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes MVH-kirendeltséghez.

A rendelet módosításokkal kiegészített, aktuális változata itt érhető el >>> 

A jogszabállyal, támogatási kérelemmel kapcsolatban további információkat itt kaphatnak az érdeklődők>>>

A rendeletben felsorolt, pályázható madárvédelmi berendezések AKCIÓS ÁRON beszerezhetők az MME Boltban

A berendezések használatával, illetve egyéb madárvédelmi kérdésekkel kapcsolatban az MME munkatársai örömmel nyújtanak tájékoztatást!
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés