Zöldombudsman a parlagfű helyzetről

Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

2009. július 21. 14:54

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa felhívja a kormányt, hogy kezdeményezze a parlagfű elleni küzdelem kiemelt állami feladattá nyilvánítását és kormánybiztos kinevezését.

Az ombudsman szerint e területen önálló, világos feladatkörrel és erős, hatósági jogkörökkel felruházott szakmai testületre van szükség. A testület kiemelt feladatává kell tenni intézkedési javaslatok kidolgozását. Az ombudsmani vizsgálat előzménye, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület felkérte a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, vizsgálja meg a parlagfű elleni küzdelemről szóló országgyűlési határozat teljesülését, szólítsa fel az Országgyűlést az eddigi eredmények és kudarcok áttekintésére, és kérje fel új határozat megalkotására.

Fülöp Sándor állásfoglalásában emlékeztet rá: az Alkotmánybíróság szerint az állam nem élvez szabadságot abban, hogy a környezet állapotát romlani engedje. Egyetért a korábban már vizsgálatot folytató általános ombudsmannal abban, hogy a parlagfű – mint a legveszélyesebb pollenallergia-okozó növény – folyamatos terjedése a környezet állapotának romlását jelenti.

Az allergiás betegek számának igen gyors ütemű növekedésével az egészséges környezethez való alapvető jog sérülhet, ezért szükséges a parlagfű visszaszorítása. A parlagfű-allergia mára népbetegséggé vált, az ország lakosai negyedének okoz vissza-visszatérő problémát.
Az ombudsman tájékoztatást kért az egészségügyi minisztertől, aki válaszában közölte: mivel a parlagfű húsz százaléka származik belterületről, nyolcvan százaléka külterületről, a legelső feladat a tarlók parlagfű-mentesítésének megoldása. Az adatok szerint a városokban magasabb az allergiás betegségben szenvedők aránya, mint falun.

Az érintett civil szervezetek szerint a szerteágazó, nem egységes szabályozás miatt az érintett hatóságok nem működnek együtt. Ezen segíthetne a kormány által létrehozott tárcaközi bizottság, 2006-ban azonban egy parlamenti rendelkezés hatályon kívül helyezte az azt életre hívó országgyűlési határozatot. A bizottság elnöke lemondott tisztségéről, s azóta sincs új elnök.

Fülöp Sándor megállapította: a parlagfű okozta kár évente több tízmilliárd forintra tehető. A gyomosodás miatt 32 milliárd forint veszteséget okoz a kieső termésmennyiség, 40 milliárd forintnyi kárt okoznak a táppénzkiadások, az egészségügyi ellátás és a gyógyszerek költségei. A kormány mindezzel szemben egymilliárdot sem szán a védekezésre, ráadásul ez az összeg az utóbbi években még csökkent is. Az egymilliárd forintot el nem érő forrás elenyésző mértékű a több tíz milliárdos egészségügyi költséggel, gazdasági és társadalmi kárral szemben.

Az ombudsman álláspontja szerint a parlagfű elleni küzdelem nem tekinthető pusztán növényvédelmi kérdésnek, hanem egyben környezetvédelmi, környezeti és humán egészségügyi feladatként is kell kezelni. Gyökeres változásra, átfogó (ökológiai) stratégia kialakítására van szükség, amely a károk mérséklése, felszámolása mellett a megelőzést helyezi előtérbe. A folyamatos előrehaladás az eddigi gondolkodásmód, megközelítés és gyakorlat megváltoztatását, stratégiai gondolkodásmód elsajátítását; mérhető környezetvédelmi célok kitűzését kívánja meg.
Fülöp Sándor azt javasolja, hogy a parlagfű elleni küzdelemről készüljön önálló, egységes, átfogó törvény.
2009. július 21.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés