Élőhelyrekonstrukció az Alcsúti Arborétumban

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

2009. augusztus 12. 16:42

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pályázatot nyújtott be az Alcsúti Arborétum (kastélypark) vizes és nem vizes élőhelyeinek rekonstrukciójára.A 200 millió forintos projekt megvalósítása a tervek szerint 2009. decemberében kezdődik, a teljes pályázati munka lezárására pedig 2012-ben fog sor kerülni.

Az Alcsúti Arborétumként ismert park a magyar kertművészet legnagyszerűbb alkotásai közé tartozik, az 1820-as években létrehozott park kora legjelentősebb és legszebb tájképi kertje volt, pótolhatatlan kertművészeti alkotás és kultúrtörténeti emlék. Mára azonban a történelmi viharokat és az életfeltételek megváltozását túlélt -mintegy 540 fajból álló fás növénygyűjteménnyel rendelkező- kastélypark teljes felújításra szorul.

A terület természetvédelmi és vagyonkezelői jogát gyakorló Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megcélozva az Arborétum növénygyűjteményének és dísztavának rekonstrukcióját, 2008-ban pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A kétfordulós pályázat előkészítési szakasza támogatást nyert. A pályázat az Arborétum védett természeti területén, mintegy 40 hektáron megvalósuló tevékenységekre irányul. Ezek között szerepel a dísztó partvédőművének felújítása, a tómeder kotrása, a további eliszaposodás megakadályozása a vízminőség javítása érdekében.

A projekt további célja az élőhelyfejlesztés a teljes területen. E célt a még meglevő eredeti, koros növényzet megóvásával, az elszaporodott, nem kívánt növényzet eltávolításával és a kert funkciójához nem kapcsolódó, inváziós fajok visszaszorításával kívánjuk megvalósítani. A természet- és műemlékvédelem alatt álló kertben szükséges egy fakitermelést, növényápolást és -telepítést magába foglaló rekonstrukció megvalósítása.

A 2009 tavaszán elkészített tó-felújítási illetve a növényállomány rekonstrukciós tervek alapján a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a munkák elvégzését engedélyezte. Az elfogadott tervek alapján, várhatóan 2009. augusztusában kerül benyújtásra a második forduló pályázata, mintegy 200 millió forintot igényelve a megvalósításra. A projekt megvalósítása a tervek szerint 2009. decemberében kezdődik, a teljes pályázati munka lezárására pedig 2012-ben fog sor kerülni.

A projekt címe: Az Alcsúti Arborétum (kastélypark) vizes és nem vizes élőhelyeinek rekonstrukciója.
Pályázati konstrukció: KEOP-3.1.3
Projektgazda: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Nyertes első forduló (előkészítés): 2008 június-2009 december bruttó 10 712 000 Ft
Pályázati forrás: Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosítja
A történeti kert fennmaradása, felújítása közérdek, a park rekonstrukciója egyben a kistérség turisztikai vonzerejét is fokozza.
Kérjük, Ön is óvja, védje hazánk e kiemelkedő értékét!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés