Kevesebb beszéd - több cselekvés a klímaváltozásért!

Lakatos Gergő

2009. augusztus 30. 11:12

Az eddigi legnagyobb ifjúsági konferenciát rendezték a klímaváltozás megfékezéséért augusztus 17-23 között a dél-koreai Daejeon városában. 400, 10-24 év közötti gyermek és fiatal gyűlt össze a világ több mint 100 országából. Lakatos Gergő járt az UNEP - TUNZA Gyermek és Ifjúsági Konferencián.

A találkozó fő célja az Ifjúsági Nyilatkozat megalkotása volt, melyet a decemberben megrendezésre kerülő kopenhágai ENSZ környezetvédelmi csúcstalálkozóra készítettek el a fiatalok. A mintegy 3 milliárd fiatal nevében megfogalmazott dokumentum felhívja a politikusok figyelmét arra, hogy eddig nem tettek eleget a klímaváltozás megfékezéséért, továbbá: „most több cselekvésre – kevesebb beszédre van szükség”. A konferencián előadást tartott Dél-Korea miniszterelnöke Dr. Han Seung-Soo is.

A mintegy 700 fiatal által elfogadott nyilatkozatban többek között arra kérik kormányokat szerte a világban, hogy: „állapodjanak meg egy cselekmény orientált „Kyoto” egyezményben, melyet minden ország elfogad és alkalmaz”; „alkossanak és juttassák érvényre a szigorú törvényeket azok a cégek és személyek ellen, akik szennyezik és károsítják a környezetet”; „induljanak el a zöld-gazdaság felé, amely a megújuló erőforrásokon alapszik és kedvezményeket nyújt az embereknek, hogy elérhető árú energia-hatékony termékeket vásárolhassanak”.

Magyar résztvevő a konferencián
Magyarországot egy 24 éves fiatal cserkész képviselte a konferencián, mivel az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) a Cserkészvilágszövetség sok közös projektben együttműködik. Az UNEP által létrehozott „Milliárd Fa kampány” keretében magyar cserkészek 6500 fát ültetnek szerte az országban 2009 őszén.

„Jó volt megtapasztalni, hogy a természet megóvásáért nagyon sok fiatal ezerféle módon önkénteskedik szerte a földön! Ez számomra egy nagy bátorítás arra nézve, hogy nekünk cserkészeknek, nem csak a természet szeretetre való neveléssel, hanem aktív társadalmi akciókkal mint például ez a fa ültetési akció is ki kell vennünk a részünket ebben a küldetésben... hiszen nekünk a természet a játszóterünk.” - mondta Lakatos Gergő hazatérte után.

Akciók, projektek a klimaváltozásért a COP15 konferencia előtt

Az UNEP bátorítja a fiatalokat, hogy csatlakozzanak különböző programokkal a 2009. szeptember 21-25 között megrendezésre kerülő klímaváltozás hetéhez. Egy következő globális akció nap a 350-as szám köré épül. Ez az a mennyiség ugyanis amire csökkenteni kéne a CO2 kibocsájtást (350ppm) Ezt az akciót a 350.org -on lehet nyomonkövetni. A szervezők kérése, hogy 2009. október 24-én szombaton tegyél bármit a környezetedért, amely a 350 szám köré épül.

„A találkozás nagy lendületet adott az európai régiónak is. Tervünk, hogy a konferencián létrejött személyes kapcsolatokra kiépítsünk egy minél szélesebb hálózatot, mely összefogja az Európában aktívkodó környezetvédő fiatalokat. Annak érdekében is, hogy javaslatainkat minél közvetlenebbül közvetítsük az UNEP felé.” - nyilatkozta zárásul a magyar résztvevő.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés