Gyilkos szójamezők

2009. október 16. 13:15

A Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország legújabb filmje az Élelmezési Világnapra készült el, amely feltárja az európai állatgyáraktól a dél-amerikai esőerdőkbe gyűrűző pusztító folyamatot.

A film elsősorban arra mutat rá, hogy Dél-Amerikában a szójatermesztés megsemmisíti az őslakos közösségeket, megmérgezi a helyi lakosságot, elpusztítja az élővilágot és súlyosbítja az éghajlatváltozást. A "Gyilkos szójamezők: út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig" című film arra vállalkozik, hogy bemutassa: az Európában nagyüzemileg tartott állatok takarmányozásához szükséges szója termesztése milyen káros hatásokkal jár Dél-Amerikában. A film 12 nyelven - magyarul is - letölthető a www.feedingfactoryfarms.org oldalról.

Az Európában főként baromfik, szarvasmarhák és sertések etetésére használt szóját jelenleg közel 11 millió hektáron termesztik Dél-Amerikában; ez megegyezik Németország összes szántóföldi területének nagyságával. A film bemutatja, hogy a szójatermesztéshez szükséges termőföldet az ott élő több tízezer ember elűzésével szerzik meg, akiket így megfosztanak a lehetőségtől, hogy maguknak termeljék az élelmiszert. A szójatermesztés ahhoz vezet, hogy őslakosokat lakoltatnak ki és hatalmas erdőterületek tűnnek el a Föld felszínéről. Dél Amerikában legnagyobb mennyiségben a Monsanto genetikailag módosított, Roundup Ready szójáját termesztik, amely miatt jelentősen megnőtt a kiszórt növényvédőszerek mennyisége - megmérgezve a helyi közösségeket, a vízforrásokat és a természetet.

"Európa hatalmas étvágya a húsra, tejre és tojásra súlyos következményekkel jár a fejlődő országokban. A mezőgazdaság ezekben az országokban az erdők, a helyi közösségek és az éghajlat rovására terjeszkedik, azért, hogy kielégítse az európai igényeket. A szójatermesztés során kipermetezett totális gyomirtószerek megmérgezik a helyi lakosságot, és a génmódosított szója felhasználásával készült termékek veszélyeztethetik az európai fogyasztókat is - mondta el Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Gyilkos szójafilm sajtóháttér (130 KB pdf)

"A nagyüzemi állattartás Európában nem fenntartható, hiszen csak a Délen termesztett olcsó importszójával lehet életben tartani. A mezőgazdasági és kereskedelmi szakpolitikákat meg kell változtatni: biztosítani kell az európai gazdáknak a lehetőséget, hogy maguk termesszék az állataik számára szükséges takarmánynövényeket , illetve támogatni kell a környezetbarát családi gazdaságokat." - tette hozzá Fidrich Róbert.

A Magyar Természetvédők Szövetsége úgy véli, hogy ha az Európai Unió komolyan veszi az éghajlatváltozást, a biológiai sokféleség csökkenését, az emberi jogokat és az élelmiszer-válságot, akkor sürgősen csökkentenie kell az import szójától való függését.

A film és a témával kapcsolatos háttéranyag letölthető >>>


További információ:
Fidrich Róbert, programfelelős, fidusz@mtvsz.hu
tel: 216-7297, 70/2715-715

Dóra Szilvia, kommunikációs vezető, dora.szilvia@mtvsz.hu
tel.: 216-7297, 20/9 454 808 

A filmet a Föld Barátai Európa, a Magyar Természetvédők Szövetségével, a Food and Water Watch és a Via Campesina Európa szervezetekkel együttműködve készítette.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés