Kezelhetetlenné válhat a klímaváltozás

greenfo/mti

2010. február 17. 9:06

Messze nem elégségesek az eddigi klímavédelmi vállalások a globális éghajlatváltozás megfékezéséhez a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.

A szervezet új tanulmánya szerint a decemberi ENSZ-klímakonferencián meghatározott irányelvek alapján mostanáig kidolgozott programok elégtelenek ahhoz, hogy kezelhető maradjon a klímaváltozás. A jelenlegi tendenciák alapján világszerte 3 Celsius fokkal emelkedhet a középhőmérséklet az iparosodás előttihez képest, pedig legföljebb 2 Celsius fokot lehet engedni, különben elszabadulnak a folyamatok, és a koppenhágai konferencia záródokumentumában is a 2 Celsius fokos határérték szerepel. "Elég rosszul áll a helyzet" - mondta Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza a The Wall Street Journalban megjelent interjúban.

Mostanáig 96 ország rögzítette a koppenhágai megállapodás alapján tett vállalásait. Ezek az országok együtt a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 80 százalékáért felelősek. Koppenhágában nem sikerült kötelező jogi érvénnyel bíró megállapodást kötni. Legközelebb az ENSZ soron következő klímaértekezletén, a mexikói Cancúnban lesz erre alkalom. A tanácskozást az év végén tartják majd, és egy átfogó klímavédelmi egyezmény kidolgozására egyelőre csekély az esély - mondta Birol.

Ugyanakkor egyes szakértők szerint nem is biztos, hogy egy nemzetközi szerződés a leghatékonyabb fegyver a klímaváltozás elleni harcban, és sokkal inkább az energiahatékonyság növelésére, a környezetbarát iparágak fejlesztésére és a megújuló energiaforrások használatára kellene koncentrálni. Felelős vezetők már jóval a cancúni konferencia előtt igyekeznek visszafogni a várakozásokat. Todd Stern, az amerikai elnök klímaügyi megbízottja például a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy nem kell kudarcnak tekinteni, ha a mexikói értekezlet jogilag kötelező érvényű klímavédelmi megállapodás nélkül ér véget - írta a gazdasági napilap.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés