Vizsgálja az FVM a GMO burgonya vetési tilalmát

2010. március 4. 8:09

Vetési tilalmat rendelne el az Amflora génmódosított (GM) burgonyára a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), a tárca jelenleg ennek lehetőségét vizsgálja - közölte a minisztérium.

A növény magyarországi termesztésére jelenleg nincsenek meg a jogszabályi feltételek, de a MON 810 genetikailag módosított kukoricára vonatkozó termesztési tilalmat sem lehet kiterjeszteni a burgonyára - hívta fel a figyelmet a minisztérium közleményében. Az Európai Bizottság kedden 1998 óta először engedélyezte egy génmódosított termény, az Amflora néven ismert ipari felhasználású burgonya vetését, amelyet a német BASF vegyipari konszern fejlesztett ki.

A minisztérium közleménye szerint Magyarország a GM burgonya termesztése és takarmányozási célú felhasználása ellen szavazott, a magyar küldöttség aggályát fejezte ki, hogy a GM burgonya az élelmiszerláncba is bekerülhet. A FVM tájékoztatása szerint a jelenlegi termesztési tilalom (védzáradék) csak a MON 810 genetikailag módosított kukoricára terjed ki. Egy újonnan forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező GM szervezettel, így az Amflorával szemben a cikkelyt nem lehet felhasználni. A minisztérium a jogszabályok alapján vizsgálja egy új védzáradéki eljárás megindítását, ezzel kapcsolatban már egyeztet a környezetvédelmi tárcával.

Az FVM szerint a termesztés során a keveredés elkerülése miatt, a burgonya vetésterületén a szigetelő távolság kijelölése szakmailag indokolt. A távolság mértékére vonatkozó hatályos jogszabály módosítása jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt áll. Aki géntechnológiával módosított burgonyát kíván termeszteni csak a későbbiekben meghatározandó szigetelő távolságon belüli földtulajdonosok hozzájárulásával teheti majd meg. Amennyiben a szomszédos földterület tulajdonosai ehhez nem járulnak hozzá a termesztés nem kezdhető meg - közölte az FVM.

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a növényre vonatkozóan kedden vetési tilalom bevezetését követelte az FVM-től, mivel az antibiotikum ellenálló-képességet hordozó jelzőgént tartalmaz.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés