Veszélyben az érdi génbank

Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa közleménye

2010. március 6. 9:23

Vizsgálatot indított a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nem alakította át nonprofit gazdasági társasággá az érdi génbankot üzemeltetõ vállalkozást, ami miatt a bíróság elrendelte a kht-ként működő társaság kényszer-végelszámolását.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indít annak figyelemmel kísérése érdekében, hogy az érdi génbank működtetése és a génkészlet jövő nemzedékek számára való megőrzése mennyiben biztosított.  Az országgyűlési biztos vizsgálatának előzménye, hogy az érdi és a hozzá hasonló génbankok eddig kht. formájában működtek, azonban a 2007-ben elfogadott jogszabály előírja, hogy kétéves határidővel át kell alakulniuk nonprofit gazdasági társasággá. A jogszabálynak megfelelően az érdi intézmény kivételével az átalakulás megtörtént. A mulasztás miatt a bíróság elrendelte az érdi kht. kényszer-végelszámolását.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának sajtóértesülések nyomán jutott a tudomására, hogy az állami vagyonkezelő szervezetnél történt mulasztás miatt az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztő Kutató, Fejlesztő Kht. esetében a kormány elmulasztotta a kht. átalakítását nonprofit gazdasági társasággá. A kht. kényszer-végelszámolása és a bizonytalan jogi helyzet miatt a kht. által gondozott magyar gyümölcsgénállomány, a génállomány gondozását biztosító ültetvények és az intézmény működtetése veszélybe kerülhet.

Fülöp Sándor kéri a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elnökét és vezérigazgatóját, a pénzügyminisztert, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, haladéktalanul tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a kht. tulajdonában és kezelésében lévő, a nemzeti vagyon részét képező génállomány, a teljes földterület - amelynek egységes kezelése elengedhetetlen a génállomány, valamint a törzsültetvények megtartása érdekében -, illetve a kht. tulajdonában lévő kutatási-fejlesztési létesítmények és anyagok maradjanak a magyar állam kizárólagos és elidegeníthetetlen tulajdonában, illetve kezelésében.

Az ombudsman szerint az államnak minden jogi eszköz rendelkezésére áll ahhoz, hogy haladéktalanul nonprofit jogi kereteket teremtsen az érdi kht. feladatainak zökkenőmentes ellátásához, a kht. tulajdonában lévő teljes földterületet állami tulajdonban tartsa, és biztosítsa az utódszervezet folyamatos működéséhez szükséges tárgyi és anyagi feltételeket.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa már korábbi megszólalásaiban kifejtette, hogy a hazai hasznonnövény- és haszonállat-génkészlet megőrzése állami feladat, amely nem csupán nemzetközi egyezményben vállalt előírás, hanem hazánknak hosszú távú nemzeti érdeke. A biológiai sokféleség megőrzése érdekében végrehajtott növényi, illetve állati gének megőrzése az egészséges környezethez való alapvető jog részét képezi. A génbankok a nemzeti vagyon részei, amelynek megőrzése a jelen és jövő nemzedékek számára kiemelt jelentőségű állami feladat.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés