Aranymosás zöld módon

greenfo/mti

2010. április 23. 8:27

Egy perui mérnök kidolgozta az arany kinyerésének környezetbarát technológiáját, amely feleslegessé teszi a mérgező higany használatát a kisüzemi vagy magán aranybányászatban.

Az új technológiával megakadályozható, hogy a nemesfém után kutatva az iszap átmosásakor visszamaradó toxikus anyagok az Amazonasba kerüljenek.
A kicsi, hengeres berendezés nagy nyomású levegőt és ásványianyag-szemcséket kever össze vízzel és biológiailag lebomló kémiai anyagokkal. A forgómozgás hatására több ezer apró buborék képződik, amelyek a felszínre emelkednek a hozzájuk kötődő aranyszemcsékkel együtt.

Ez "etikus" arany, mert nem használ higanyt (a kinyeréshez). A kis léptékű bányászat jelentős munkaadó, a berendezés működési költsége pedig alacsony" - ecsetelte az előnyöket Carlos Villachica mérnök, aki a perui fővárosban, Limában található kis laborjában fejlesztette ki az eszközt.

A nagyüzemi, professzionális aranybányák cianidos technológiát alkalmaznak a nemesfém kinyerésére, a "magánvállalkozóként" működő aranyásók millió azonban világszerte higanyt használnak. Több száz tonna higanyt vásárolnak évente erre a célra, amelynek többsége a környezetvédők szerint az élelmi láncban köt ki. Peruban az arany 20 százalékát magánaranyásók termelik ki, legtöbbször hivatalos engedély nélkül.
Villachica szerint a berendezés által előállított arany koncentrációja olyan magas, hogy a nemesfém közvetlen olvasztását is lehetővé teszi. Ráadásul az eljárásban felhasznált víz 90, a vegyszereknek pedig 70 százaléka visszaforgatható. A perui kormány által feltételezett 300 ezer zugaranyásó többsége a saját egészségügyi kockázatát is csökkenthetné az új berendezés használatával.

Peru a világ 6. legnagyobb aranytermelője, a nemesfémek adják exportja 60 százalékát. Alan Garcia perui elnök törvényeket fogadtatott el az aranyásás miatti környezetszennyezés csökkentésére, a zugbányászok azonban tiltakoztak ez ellen. A tüntetés végül a rendőrökkel való összecsapásba torkollott a hónap elején, ami annak bejelentésére késztette a kormányt, hogy újragondolják a törvényeket. Villachica találmánya megoldást jelenthetne a perui kormány és a magánbányászok között kialakult konfliktusban is.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés