Újabb veszély fenyegeti a Tátrát

mme.hu

2010. május 8. 8:05

Sokan jól emlékszünk még, hogy 2004. november 19-én, 2-3 óra leforgása alatt több ezer hektár erdőt tarolt le a rendkívül erős szél a Tátrai Nemzeti Parkban. Ezúttal nem a szélsőséges időjárás, hanem az ember, a szlovák közigazgatás engedékenysége veszélyezteti a Tátrai Nemzeti Park élővilágát.

Az MME szlovákiai BirdLife partnere arról értesített minket, hogy más, új típusú veszéllyel kell szembe néznie a Kárpátok legmagassabb csúcsait rejtő hegységnek. Még a csehszlovák időszakban elsőként megalakult nemzeti park zónahatárait kívánják természetvédelmi szempontból előnytelenül megváltoztatni úgy, hogy azon turisztikai fejlesztéseket lehessen végezni! Elsősorban a sícentrumok bővítése és létesítése a cél a Tátra olyan még érintetlen területein, mint a Poduplaszki-völgy természeti rezervátum (NPR Bielovodská dolina), a Jávor-völgy természei rezervátum (NPR Javorová dolina) és a Surový hrádok. Az érintett területek és a nemzeti park Natura 2000 védelem alatt is állnak!

A zóna besorolás-váltás az Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) előírásaival is szembe helyezkedik, a természetvédelmi szempontokat másodrendűvé degradálná, így veszélybe kerülnének többek között a zerge, a mormota, a nyírfajd, a siketfajd legértékesebb élőhelyei a Nyugati-Tátrában. Ez különösen most jelentős probléma Szlovákiában, mikor a Tátrát kivéve a fajdok száma országszerte rohamosan csökken!

A vázolt kormányzati szándék megakadályozására a lelkes szlovák természetvédők életre hívtak egy civil kezdeményezést, melynek részeként nemzetközi peticiót kívánnak eljuttatni a Szlovák Köztársaság Kormányához melyben kérik, hogy: „Akadályozzuk meg a legrégebbi szlovák nemzeti park megsemmisítését!”.

Aki egyetért velük itt tud csatlakozni!
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés