A Szigetköz környezeti állapotáról

Sarkadi Péter greenfo

2010. május 14. 7:13

Az MTA Szigetközi Munkacsoportja május 7-én tartotta szokásos éves konferenciáját kutatási eredményeiről. A szigetközi élővilág változása a Duna elterelése óta tartó vízhiány következményeit tükrözi.

A kutatók monitoring-méréseik alapján mutatták be a környezeti állapot tavalyi évben végbement főbb változásait; földtani, talajtani, erdészeti, növénycönológiai, hidrobiológiai és faunisztikai témakörökben tartottak előadásokat. Az előadások összefoglaló füzete itt >>>

A munkacsoport a Google Earth új lehetőségét kihasználva hozza nyilvánosságra a szigetközi környezeti adatbázist. A Google Earth térképén a mérőhelyekhez kötve tanulmányozhatók a tizenhét éve épülő adatbázis közérthető, összefoglaló táblázatai.

A szigetközi élővilág változása a Duna elterelése óta tartó vízhiány következményeit tükrözi. A dunacsúnyi gáton a víz 20 százalékát engedik a Duna-mederbe, 80 százalékot a bősi erőműre terelnek. Az elmúlt tizenhét és fél évben (6403 nap a konferenciáig) a bősi erőműre 925 milliárd köbméter vizet vezettek, ezért a Dunába csak 230 milliárd köbméter víz jutott. Az ártéri ligeterdő megmaradásához hiányoznak az árvízi elöntések: a Duna elterelése óta csak 30 nagyvizes nap volt a szigetközi szakaszon, természetes állapotban 764 nagyvizes nap lett volna.

A vízhiány következtében gyorsul a szukcesszió. A hullámtérben természetes növényzetű erdőállományok jobbára már csak a kisebb szigeteken találhatók. Inváziós (tájidegen, agresszívan terjedő) növényfajok térnyerése, általában a gyomosodás, bizonyos eljellegtelenedés figyelhető meg. A szigetközi vízkészletek mennyiségét és minőségét a Duna-meder kolmatációs folyamatai, a beszivárgási viszonyok változása veszélyezteti. A folyamatokat tükröző monitoring-eredmények a reduktív viszonyok, a denitrifikáció intenzitásának növekedését mutatják.

Sajnálatos, hogy a tavalyi költségvetési megszorítás miatt a szigetközi monitoring támogatása ötödére csökkent. Az idei évben a terepi mérések nagy része elmarad, az adatsorok megszakadnak, holott a hágai eljárás lezárásáig a szigetközi környezeti monitoring eredményeire vélhetően szükség lenne.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés