Eltűnő sokféleség, és a Dunakeszi tőzegtavak ügye

Fülep Teo

2010. június 6. 7:32

A biológiai sokféleség egy bizonyos szintje alatt az emberi élet nem maradhat fenn. A lápok az ökológiailag kiemelkedő jelentőségű vizes élőhelyeknek a biodiverzitás megőrzése szempontjából legfontosabb csoportja.

Magyarországon volt a legnagyobb láppusztítás Európában, lápjaink több mint 97%-a megsemmisült. Budapest határában a Dunakeszi tőzegtavak a terület utolsó maradványa, kiemelkedően értékes vizes élőhely. DR. S. NAGY LÁSZLÓ hatóságilag kirendelt szakértő hibás adatokkal dolgozva megállapította, hogy a helyszínen vízborítás és tőzegképződés nincsen, a láp nem létezik.
Ezt követően a hatóság a lápot nemlétezőnek ítélte. Az AUCHAN épületbővítést és parkolóépítést tervez a NEMZETI ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAThoz tartozó területen, egy szennyvízelvezetőt a láp legértékesebb részén vezetnének keresztül. Biológusok és civil természetvédők a MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA szakmai támogatásával álltak ki a láp védelme mellett, a multinacionális/multimilliárdos AUCHAN és a kezükre játszó hatóságok ellen.

A civilek nélkül megsemmisülne egy kivételes természeti érték. Botrányos, hogy a környezettudatosságot hangoztató AUCHAN a nyilvánvaló természetpusztítás szándéka mellett kommunikációs manőverekkel próbálja megoldani a helyzetet. Valamennyi embernek tiszteletben kell tartania a védendő, legfőképpen a fokozott védelemmel bíró illetve arra érdemes területek sérthetetlenségét, ahol a beépítés, vagy a pusztulásukat okozó beavatkozások gondolata sem merülhet fel. A helyes értékrendet, és a zöld gondolkodást és cselekvést kérjük és várjuk, különösen az erre hivatott szervektől, személyektől, és a zöld színekben mutatkozó vállalatoktól.
Eltűnő sokféleség, és a Dunakeszi tőzegtavak ügye (word 154 KB)
Kapcsolódó anyagok Konferencia a lápokért

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés