Újra jár a vasút – de nem mindegy, hogyan!

Somodi Mária - forrás: Magyar Közlekedési Klub

2010. június 23. 9:12

A Magyar Közlekedési Klub üdvözli az öt, korábban bezárt vasútvonal megnyitását. Úgy tűnik, hogy a mi, és számos más szervezet által hangoztatott érvek végre meghallgatásra kerültek a kormánynál, és véget ért a vasút számkivetettségének időszaka. Ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a vasútvonalak puszta újraindítása önmagában még nem elegendő.

Ha a személyszállítás újraindításához (és a meglévő kapcsolatokhoz) nem párosul olyan sűrű, ütemes, megfelelő csatlakozásokat, illetve közúti el- és ráhordást biztosító menetrendi struktúra, amely alkalmas a hivatásforgalmi és távolsági igények kielégítésére, akkor hiú ábránd jelentős forgalmat várni az új vonatoktól.

Le kell szögezni: a mellékvonalakon a napi 4-5 pár vonatot tartalmazó minimál-menetrendeknek nincs értelme. Ha csak a legalapvetőbb hivatásforgalmi igényeket vizsgáljuk (iskolások, három műszakban dolgozók), már akkor látható, hogy ennyi vonattal nem lehet minden utast – a mai kor elvárásainak megfelelő módon - eljuttatni a célpontjához, és haza is hozni onnan. Ráadásul ma már a munkába járók igényei időben sokkal elszórtabbak, mint korábban, így kiszolgálásukra kizárólag az egész napos, folyamatos közlekedés a megoldás.

A vonatok legnagyobb versenytársa az autó, melynek legfőbb előnye, hogy – elvileg – állandóan a tulajdonos rendelkezésére áll. A közösségi közlekedés ezt nem tudja biztosítani, de a rendszeres, könnyen megjegyezhető közlekedéssel még versenyképes tud maradni. Másképp azonban nem. A gazdasági racionalitás szintén az ütemes menetrend, a rendszeres, egy vagy kétóránkénti közlekedés szükségességét igazolja. A vasút (és más ágazatok) eszközparkja, humánerőforrása egyaránt a csúcsidei közlekedésre van méretezve, vagyis ha egy vonalon van közlekedés, akkor ott a költségek többsége a vonatok számától függetlenül is megjelenik. A bevétel azonban csak megfelelő kínálat esetén realizálódik.

Az a rossz szemlélet, mely szerint a közösségi közlekedés csak egy konc az állam nyakán, és folyamatos leépítése hozhat csak megoldást, sajnos még mindig köztünk él. A vasúttársaságnál és az ún. „közlekedésszervező irodáknál” még mindig sok olyan egykori tanácsadó, politikus tevékenykedik, akit az előző kormány, politikai alapon nevezett ki, s így teljesen lojálisak a korábbi megszorítós elképzelésekhez. Nem engedhetjük, hogy ismét ők kerekedjenek felül: az új kormánynak határozottan ki kell állnia az utasok érdekei mellett. Mi ehhez minden segítséget megadunk, a felelős döntés azonban a kormány, a minisztérium dolga.

Felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy a jelenleg alkalmazott vasúti pályahasználati díj rendszer elviselhetetlen terhet ró a mellékvonalakon a személyszállítási szolgáltatóra, és ellenszolgáltatás nélkül gazdagítja a pályavasutat. Ezért olyan rendszer haladéktalan bevezetését kezdeményezzük, amely arányban áll a vonal üzemeltetésével kapcsolatosan ténylegesen felmerülő pályavasúti ráfordításokkal, elősegíti a meglévő vonategységek gyakoribb, hatékonyabb közlekedését.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés