Megújult a Füvészkert

2010. július 21. 7:45

Megújult Budapesten a Füvészkert. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez tartozó területre 400 millió forintot költöttek, és a jövőben további félmilliárdot fordíthatnak erre a célra.

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója a projektet lezáró tegnapi sajtótájékoztatón közölte, hogy megemelték a gyógyító- és füvésznövények, egynyári növények és a hazai védett növények számát, valamint teljesen felújították a Victoria-házat, a gyűjteményes növényházat, a szaporítóházat és a vizes élőhelyeket is.

Orlóci László igazgató
Orlóci László igazgató

 


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv KMOP-2008-3.2.1/B keretében „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” címmel meghirdetett pályázatot az ELTE az alábbi pályaművel nyerte meg:
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Füvészkertje élőhelyeinek felújítása, valamint az ex situ védelemben lévő fajok számának növelése a magyar és nemzetközi jogszabályoknak és irányelveknek megfelelően. A Kert történetében eddig még nem volt lehetőség ilyen méretű egyszeri fejlesztésre.

A Füvészkert egyik fő feladata a védett növények ex situ megőrzése és gyűjteményének bővítése. A projekt befejeztével 30 hazai faj részesült ex situ védelemben kertünkben a fenntartási időszak végére. A pályázat megvalósításával a gyűjteményeknek helyet adó létesítményeket teljes körűen korszerűsítettük, a gyűjteményeket bővítettük. A pályázaton elnyert 398.448.240 Ft keretösszegű támogatásból megújult a Gyűjteményes- és Viktória-ház, a Szaporítóház és Citromosház, az Akklimatizációs ház, valamint a kert jelentős része.

üvegház
 

 


A Gyűjteményes Ház és a teleltető 870 m2, a Viktória-ház 141,5 m2 lett. A teljes közműhálózat megújult, új az elektromos áram – és a csatornahálózat, az öntözővíz-rendszer és a fűtésrendszer. A növényház fűtésrendszernél energiatakarékos innovatív megoldásokat alkalmaztunk: a sugárzó paneles és a konvekciós fűtést kombinálva.

A belső terek teljesen átalakultak, így jobban megközelíthetőek, és akadálymentesekké váltak. Az elektromos rendszer felújításának részeként energiatakarékos, napfénypótló fényforrásokat, szellőzőket építettek be. A házak teljes külső burkolata megújult, az üveghéjazatot lecserélték. A felújításnak máris megvan a közvetlen előnyös hatása: A Viktória-házban élő óriás amazonasi tündérrózsa idén először áttelelt, ami Magyarországon élő egyedeknél még sosem fordult elő, s ez egyértelműen az új fűtésrendszernek és a napfénypótló lámpáknak köszönhető.
A felújítás során újonnan kialakított Ausztrál-ház az ausztrál mediterrán tájak növényeit mutatja be közel 1000 m2-en, ahol 200 őshonos ausztrál növény látható, köztük a jól ismert black boy (Xantorhea), az üvegmosókefe-virág (Callistemon), vagy a kenguru-tappancs növény (Anigozanthos).

tündérrózsa
 

 

A felújítás nem csak az épületeket, hanem a Kertet is érinti, melynek során 700 m2 növényrendszertani terület kapott további új növényzetet a Gyűjteményes-ház és a Viktória-ház körül. 40 különböző növénycsaládot mutatunk be a legmodernebb, genetikai alapú növényrendszertan elvei szerint. A sugárirányban elhelyezkedő ágyásokba ültetett közel 700-féle évelő dísznövény a növények törzsfejlődését mutatja be. A növényeket víztakarékos csepegtető öntözőrendszerrel öntözzük. A megemelt ágyások révén a mozgásukban korlátozott látogatók is gyönyörködhetnek a növényekben.

Az ELTE Füvészkert a fejlesztéssel a mérsékelt övi fák, cserjék taxonszámát 1000-ről 1300-ra növelte, a gyógynövények 40 faja 100-ra, az egynyári növények 20 faja 50-re bővült. A hazai természetes flóra növényeinek taxonszáma 30-ról 50-re, az exóta fajok esetében pedig 350-ről 550-re növekszik. A hazai flóra védett növényei 85-ről 150 fajra bővültek, a növényházi tematikus gyűjtemények jelentősen, 1700 taxonról 2100 taxonra bővültek.

átadás
 

 

A Kert belső ösvényei új burkolatot kaptak, a bejáratnál akadálymentesítés szolgálja a vakok és gyengénlátók kényelmét. Az ELTE Füvészkert gépparkja is nagymértékben bővült a fejlesztés következtében. A növényekről szóló információkat jeltábla készítő számítógépes program, színes lézernyomtató és gravírozó gép segítségével juttatjuk el a látogatókhoz. A kerti munkákat hatékonyan támogatja a fejlesztés eredményeképpen beszerzett nagy teljesítményű, kis méretű, ágaprító és homlokrakodó adapterrel, komposztálóval, trágyavillával, és markoló –és föld-kavics kanállal ellátott erőgép, és az egytengelyes, magasított utánfutó.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés