A katasztrófa elkerülhető lett volna?

2010. október 9. 8:29

Nem volt előjel? A WWF Magyarország olyan légifotóhoz jutott, amely a szükséges megelőző intézkedések elmulasztásának tényét veti fel. Ki vezeti a tározót ellenőrző hatóságot?

Az elöntött otthonok romjainak takarítása folyik, az áldozatokat családjaik gyászolják, a haltetemek kihalászása lassan a végéhez ér. A katasztrófa az egész világot megérinti, mindenki segíteni próbál. Felmerül azonban a kérdés, miért mindig az utólagos segítségnyújtás marad, a megelőzés biztosan nem lehetséges?

gátrepedés 2010 06 11
gátrepedés 2010 06 11


Egy 2010 júniusában készült felvételen jól látható a Kolontári vörös iszap tározó hétfőn átszakadt 10-es kazettájának egy helyen meggyengült fala. A tározó kazettákat körülvevő havária csatornákban több helyen látható vörösiszap, ami egyértelműen szivárgásra utal. Ilyen esetben nem csak a csurgalékot kell kezelni, hanem a szivárgást is meg kell szüntetni. A vörösiszap színét a vasoxid adja, ami a kiülepedő szilárd anyaggal együtt maga az iszap. A folyadék nem vörös, mert a vörös vasoxid vízben nem oldódik, csak keveredés esetén, tehát a vörös szín mozgásban lévő anyagra utal (az árokban).

"A tározó gátján kívüli vörös folt arra utal, hogy szivárgás volt." - mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. A tározó emellett nagyon közel található lakóházakhoz, és természeti értékekhez, így különösen szigorú ellenőrzéssel kellett volna ennek állapotát rendszeresen vizsgálni. A WWF ennek elmulasztására is keresi a magyarázatot.

A légifelvételeket az Interspect lelkes csapata készítette, 2010 tavaszától végeznek - többnyire önerőből, elkötelezettségükből adódóan - légifelvételeket a túlterjeszkedő külszíni fejtések, és potenciális veszélyt jelentő, vagy csupán nem megfelelő állapotú depóniák felderítésére. A kolontári tározó esetében azt is elmondták, hogy a lakóházak közelsége mellett a gát állapota is megdöbbentő volt. Szerdán a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére sikerült a csapatnak elvégeznie a vörösiszap elöntés stratégiai légifelvétel-térképezését. A felvételeken a vörös iszap által sújtott területek tökéletesen elkülöníthetőek, a speciálisan átalakított kamerával készült felvételeken elüt minden olyan belvízfolt, amelyet minimális vörösiszap terhelés ért. A technológiával tehát a vörösiszap térképezése nem okoz problémát.

A WWF Magyarország az eset szigorú kivizsgálása mellett a további tározók kivizsgálását sürgeti, már hétfőn elrendelné a Duna teljes szakaszának légi feltérképezését. "Sajnos nem ez az egyetlen rossz állapotú műtárgy. Mindenképpen szükség lenne az ország területén található környezetvédelmi és életvédelmi szempontból veszélyes területek felmérésére." - jelentette ki Figeczky Gábor. "A felvételek azt mutatják, hogy már Magyarországon is vannak olyan elérhető technológiák, amellyel hetek alatt feltérképezhetőek a potenciális veszélyt jelentő objektumok. Így egy veszélyességi sorrend létrehozására nyílik lehetőség, ami a részletes vizsgálat és a beavatkozás sürgősségét tekintve rangsorol, mindezzel megelőzésre ad lehetőséget a hasonló katasztrófák esetében." - folytatta Figeczky Gábor, megbízott igazgató.

További információk: Figeczky Gábor gabor.figeczky@wwf.hu

 


 


Az Ajka közelében hétfőn kiömlött vörösiszap-tározót a értesülések szerint a katasztrófa bekövetkezése előtt két héttel ellenőrizte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet, és akkor mindent rendben talált. A hatóságot az általános iskolai tanári végzettségű, és tavaly jogi diplomát szerzett Zay Andrea vezeti. A kormányváltás utáni vezetőváltások között az ő kormányváltást követő kinevezése a sajtóban is téma volt: szakmai hozzáértésével kapcsolatban kétségek merültek fel, mivel hozzáértése állítólag a környezetvédelem tanári szakra és a korábbi Búbos Banka környezetvédelmi köri tagságára alapozható.

Illés azzal indokolta döntését, amellyel nem szakembert, hanem politikai kinevezettet helyezett a hatóság élére, hogy teljes mértékben megbízik benne, és hogy mind szakmaiságban, mind a szakterületek ismeretében, mind végzettség tekintetében megállja a helyét. Zay Andreát régi ismeretség köti Illés Zoltánhoz, 2004 és 2005 között Illés személyi titkáraként dolgozott, illetve mindketten a Fidesz önkormányzati képviselői a VI. kerületben, bár Zay tudomásunk szerint nem terézvárosi lakos. Zay Andrea nyilvánosságra hozott önéletrajza a környezetvédelmi felügyelet élére való kinevezése után eltűnt a városatya.hu-ról.

Két héttel a gátfal átszakadása előtt, szeptemberben ellenőrizték az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározóját a környezetvédelmi hatóság emberei. Hogy kellő gondossággal-e, azt már a rendőrség vizsgálja. Illés Zoltán egyik nyilatkozata szerint a gond az volt, hogy a tározó esetleg túl volt töltve iszappal, és ez okozhatta a bajt. Ezt mondta az Echo TV-nek a timföldgyár egyik volt dolgozója is. Utóbbi szerint nem a véletlen műve volt a katasztrófa, hiszen már hetek óta gondot okozott a vörösiszap-tározó túl magas zagyszintje. Minderről szerettük volna megkérdezni Zay Andreát is, aki az ellenőrzések megfelelő elvégzéséért felel, ám ő nem kívánt nyilatkozni, mivel az ügyet már halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntettének gyanúja miatt vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda Környezetei bűnözés Elleni Osztálya.

Illés Zoltán egyébként első kézből származó információkhoz is hozzájuthat a zagytározó engedélyeivel kapcsolatban, ugyanis - mint az a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján is megtalálható - helyettese, Kling István, aki végzettségére nézve többek között vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakmérnök, volt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója 1999 és 2009 között. hvg.hu
Kapcsolódó anyagok Vörösiszap ökobomba

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés