Újabb katasztrófa várható – reped a gát

2010. október 9. 10:31

Újabb félmillió m3 vörösiszap is kifolyhat - reális a kockázata annak, hogy a tározó megrepedt északi fala leomlik - közölte Orbán Viktor az imént a helyszínen. Szeptember 23-án az illetékes felügyelőség nem talált problémát, miközben júniusi fotókon már látszottak problémák.

Eddig 715 embert telepítettek ki Kolontárról. A 6000 fős Devecser kitelepítésére még nem kell számítani, a hadsereg felkészülten vár. Folyamatosan távolodnak a gátszakaszok - amit mérnek - tegnap este óta 7 centiméteres a rés. Eddig 1 millió m3 zagy távozott, de ha bekövetkezik a törés, újabb félmillió m3 vörösiszap is elöntheti a területet. A katasztrófát egy magánkézben levő vállalat okozta. A jelenleg leállított üzem újraindításához szükséges kormányhatározat hétfő előtt nem születik meg – közölte percekkel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök ajkai nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Intézkedés nem szükséges – áll a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség greenfo birtokába jutott 2010. szeptember 24.-i keltezésű a helyszíni ellenőrzésről szóló jegyzőkönyvében. Ajka felügyelőségi jelentés (29 KB pdf.)

Egy 2010 júniusában készült felvételen jól látható a Kolontári vörös iszap tározó hétfőn átszakadt 10-es kazettájának egy helyen meggyengült fala. A tározó kazettákat körülvevő havária csatornákban több helyen látható vörösiszap, ami egyértelműen szivárgásra utal. Ilyen esetben nem csak a csurgalékot kell kezelni, hanem a szivárgást is meg kell szüntetni. A vörösiszap színét a vasoxid adja, ami a kiülepedő szilárd anyaggal együtt maga az iszap. A folyadék nem vörös, mert a vörös vasoxid vízben nem oldódik, csak keveredés esetén, tehát a vörös szín mozgásban lévő anyagra utal (az árokban).

gátrepedés 2010 06 11
gátrepedés 2010 06 11

"A tározó gátján kívüli vörös folt arra utal, hogy szivárgás volt." - mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

Szakértők 1986 és 90 között az épülő iszaptározók térségében környezeti felmérést tartottak, és arra jutottak, hogy a létesítmény megrepedhet - mondta el a 180 percben Winkler Gusztáv, a Budapesti Műszaki Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének adjunktusa. Vizsgálati eredményeiket folyamatosan jelentették, így azokat mindenki ismerhette.
Kapcsolódó anyagok Vörösiszap ökobomba

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés