Fura figurák ajándék gyűjtőedényei

2010. december 13. 6:44

Hazánkban csupán az e-hulladék egyharmada kerül visszagyűjtésre, ezért az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ezen a héten arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy az elhasznált elektromos termékek nem a kukába valók.

Nagyszabású programsorozatot indít ma az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., amely a környezettudatos életmódra és az e-hulladék megfelelő kezelésére hívja fel a lakosság figyelmét. Az egyhetes kampány célja, hogy a hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezések szelektív gyűjtése és hasznosítása minél szélesebb körben valósuljon meg.

Hazánkban évente kb. 120 000 tonna lakossági elektronikai hulladék keletkezik, ebből országos szinten kb. 40 000 tonna kerül visszagyűjtésre. Az e-hulladék gyűjtésére és feldolgozására szakosodott Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ebből mintegy 30 000 tonnát gyűjt be és dolgoz fel az Európai Unió előírásai szerint.

A társaság december 13. és 17. között egy héten keresztül arra szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy az elhasznált elektromos termékek nem a kukába valók, mindannyiunk felelőssége, hogy ezek az eszközök a hulladékhasznosítóba kerüljenek. Mától öt napon keresztül feltűnő figurák járják majd Budapest belvárosát, akik nem csak felhívják a járókelők figyelmét az e-hulladék helyes kezelésére, hanem meg is ajándékozzák az érdeklődőket egy Jekko nevű gyűjtőedénnyel. A rendkívül praktikus eszköz segítségével már otthonában külön gyűjtheti mindenki az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket.

December 16-án E-hulladék Szakmai Napot tartanak Budapesten, a téma legnagyobb hazai szakértőinek részvételével – többek között Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke és Tóth Zoltán, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélget majd az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtésének és újrahasznosításának hazai körülményeiről.

„Fontosnak tartjuk, hogy beépüljön az emberek tudatába és mindennapjaiba az a gondolkodásmód, hogy az e-hulladék is érték, ha szakszerűen bánunk vele. Óriási terheléstől szabadíthatjuk meg környezetünket egy kis odafigyeléssel. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a megfelelő helyre adjuk le az e-hulladékot” – mondta el Tóth Zoltán, az Electro-Coord Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. tevékenysége

Kevesen tudják, hogy ma már több mint 5 500 gyűjtőponton térítésmentesen adhatják le feleslegessé vált elektromos eszközeiket. Az e-hulladék kereskedelmi egységekben (pl. szuper- és hipermarketekben, műszaki szakáruházakban, villamossági üzletekben) kihelyezett gyűjtőedényekben, lakossági e-hulladék begyűjtő napok alkalmával, valamint lakossági hulladékgyűjtő udvarokban egyaránt leadható. Utóbbiból hazánkban jelenleg kb. 130 db áll a lakosság rendelkezésére, ezek többségéből az Electro-Coord gyűjti be az e-hulladékot.

A feleslegessé vált hulladékokból kinyert közel 26.000 tonna másodlagos nyersanyagot visszaforgatják az ipari termelés körforgásába (a begyűjtött mennyiség 80-85 százaléka hasznosítható újra). Az e-hulladékok hasznosítása során jelentős energia takarítható meg, mivel az új termékek előállításához kevesebb technológiai lépés szükséges.

A komolyabb fémtartalommal rendelkező elektromos és elektronikai eszközök rendszerint a vas és színesfém felvásárló telepekre kerülnek, vagy lomtalanításkor szabadulunk meg tőlük. A szelektív elektronikai hulladékgyűjtés azért is bír nagy jelentőséggel, mert az ezekben az eszközökben rejlő, a környezetre fokozottan veszélyes anyagokat a feldolgozás során szakszerűen kell eltávolítani.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés