Akciós wellness-hétvége Gömörszőlősön

Bajomi Bálint, greenfo.hu

2011. február 23. 15:40

Nyári konyhát bontottak az önkéntesek a gömöri ökogazdaságban – az így nyert vályogtéglákból fejőház lesz.

A miskolci székhelyű Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődéért Alapítvány egy ökogazdaságot tart fenn a szlovák határ közelében lévő Gömörszőlősön. Az alapítvány honlapja szerint itt „a gyapjúfeldolgozás, az organikus gazdálkodás, a tájfajták megőrzése, az extenzív gyümölcsösök megőrzése a tájfenntartással, az alternatív technológiák bemutatása az energiahatékonysággal és anyagtakarékossággal, a kevesebb környezetszennyezéssel kapcsolódik össze.” 

Melléképület és szélkerék
Melléképület és szélkerék

 Bár a program 1993 óta fut, a jelenlegi gazda, Füzér Zsolt tavaly novemberben telepedett le háromgyermekes családjával Gömörszőlősön. Elmondása szerint a cél egy kisléptékű gazdaság működtetése, ahol az állattartás nem a termelés, vagyis a bevételek maximalizálását szolgálja, hanem inkább egy optimális arány megtalálása az állategészségügy, az állatok jóléte és a bevételek között. „Nem a hozammaximalizálás a cél, hanem az állatok optimális életkörülményeinek biztosításával egy megnyugtató, stabil bevétel, ami nyilván az állattartástól, sőt bizonyos értelemben a takarmány megtermelésétől a termék előállításán keresztül az értékesítésig tart” – vázolta fel Füzér Zsolt a Greenfo-nak az üzletfilozófiáját. Mindezt úgy szeretnék kivitelezni, hogy plusz szolgáltatásokat is nyújtanak azoknak, akik meglátogatják a gazdaságot, az ugyanis egyúttal bemutató helyszínként is fog működni. „Tehát nem feltétlenül reklámok útján, hanem a személyes tapasztalattal győzzük meg a vevőket, hogy tőlünk érdemes majd vásárolni. Az ökológiai állattartáshoz közel álló – bár azzal nem teljesen átfedő – gazdálkodást meg tudjuk mutatni nem csak a vevőknek, hanem bárkinek, aki idejön, és érdeklődik iránta” – mondta el a gazda.

A gyerekek testközelből nézhetik meg a kecskéket
A gyerekek testközelből nézhetik meg a kecskéket

 A gazdaságban már most tartanak magyar tradíciókkal rendelkező mangalica disznókat, kecskéket és baromfikat – a jövőben ezt szeretnék kiegészíteni lovakkal és magyar juhokkal. „Két éven belül szeretnénk egy magyar tarka és egy magyar szürke borjút, amiket mi nevelünk kézhez, és fejünk is. Merthogy ezek is a magyarság állatai közé tartoznak, és az embereknek nem kellene félnie attól, hogy megsimogassanak egy magyar szürkét” – jelentette ki Füzér Zsolt.

Az Ökológiai Intézethez került kecskék, amik a jelenlegi állomány egy jelentős részét képezik, egy Gömör-tornai gazda kecskéi voltak. Ő elindított egy tenyésztési folyamatot, melynek célja egy küllemileg harmonikus, egységes, jó csontozatú, vegyes hasznosítású fajta kialakítása. „Igazából a fajtának a külső stabilizálása, minőségi szelekciója és felszaporítása vár ránk. Szeretnénk néhány éven belül gömöri tájfajtaként regisztráltatni ezt a fajtát. Más szempontok mellett fontos, hogy a takarmányozása ne iparilag megtermelt gabonára épüljön, hanem a környékről beszerezhető táplálékot vegyen magához: szénát, esetleg bokrok hajtásait. Ha mi ezen tulajdonságokra szelektálunk, akkor ki tudunk alakítani egy olyan fajtát, ami szűkös időszakban is jó hozammal bír” – bizakodik Füzér Zsolt.

Európai Uniós támogatású beruházással a meglévő ingatlanokat – a bio- és az oktatóházat - oktatási célú fejlesztés keretében bővítik. Olyan ÁNTSZ-engedélyes infrastruktúrát – konyhát és ebédlőt- is kiépítenek, amely alkalmas nagyobb előadások, képzések megtartására. „A projekt során fejleszteni kívánjuk a meglévő épületegyütteseinket: sor kerül egy új információs központ épület felépítésére; egy szállásépület felújítására és komfortnövelésére; egy főzőkonyha kialakítására; megújuló energiaforrásokra alapozott fűtési és használati melegvíz rendszer kialakítására; egyéb környezetbarát technológiák alkalmazására és bemutatására” – vázolta honlapunknak a projekt lényegét Füzér Zsolt.

Átalakítás alatt a porta
Átalakítás alatt a porta

 Az ökogazdaságba majd’ minden hónapban érkeznek önkéntesek. Február 17. és 20. között egy hosszú hétvégére 14-en jöttek el dolgozni a budapesti Hankó Gergely szervezésében. A résztvevők közül jónéhányan a gödöllői egyetem, illetve az ELTE hallgatói voltak. A cél a bioház udvarán álló régi nyári konyha lebontása volt - ennek megfelelően Hankó Gergely a Facebook közösségi oldalon „Paraszt-wellness – Appetite for Destruction” címmel toborozta az önkénteseket (az utóbbi a Guns N’ Roses együttes 1987-es albumának címe, „étvágy a rombolásra”- ként lehet fordítani, talán a legismertebb szám az albumról a Paradise City). A házbontáshoz a beharangozó szerint ez a zene szólt volna, de végül stílusosan Pink Floyd The Wall (A fal) című albuma, illetve a Red Hot Chili Peppers zenéje szólt

Hankó Gergely falat bont
Hankó Gergely falat bont

 A munkára több ok miatt is szükség volt: a bioház átalakítása következtében helyszűke lett a ház udvarán, ráadásul a kis nyári konyha funkcióját is elvesztette. „Raktárnak használtuk, ami nem egy szép látvány egy jó minőségben felújított ház udvarán. Maga az épület számunkra hasznos építőanyagot –cserepet és vályogtéglát - tartalmaz, ezért a majdani gazdaság fejőházát ebből a vályogtéglából szeretnénk felépíteni, természetesen bevakolva, rendbe téve, ezzel is demonstrálva, hogy ma, a XXI. század elején is alkalmas az újrahasznált vályogtégla bármilyen épület elkészítésére” – magyarázta Füzér Zsolt.


A nyári konyha lebontása mellett Icuka és Micuka, a két disznó lakhelyének rendezése is benne volt a programban – a munkában résztvevők egyben eljátszották, hogy a „Disznókirály leszek” valóságshow résztvevői. Hasznos munka volt a favágás és a kecskék beoltása is.

Icuka és Micuka
Icuka és Micuka

 Érdemes megemlékezni a háziasszony, Tünde finom főztjéről is, amivel ellátta az egész társaságot. Esténként a résztvevők a szintén az Ökológiai Intézet kezelésében lévő Művelődési Házban dokumentum-filmeket néztek Kubáról és a Tiszáról, illetve éjszakába nyúlóan az Üvegtigris 3 című magyar közönségfilmet is megtekintették. Szombat délután falunéző séta, vasárnap pedig egy, a környékre vezető rövid kirándulás is benne volt a programban.

Táj Gömörszőlős határában
Táj Gömörszőlős határában

 Tervben van már a márciusi és áprilisi önkéntes hétvége is – ezek során a vendégek részt fognak venni az egyik, kissé megviselt ingatlant közösségi önkéntes szállássá való kiépítésében.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés