Újrapapír Világnap

2011. március 1. 12:40

Az Újrapapír Világnapján, március 1-jén a pazarló papírfogyasztásra, valamint az újrahasznosítás fontosságára hívják fel a lakosság figyelmét. 1 tonna újrapapír 12 fa életét menti meg, 75%-os víz és 60%-os energia-megtakarítással jár.

A papírhasználat növekedése egyre nagyobb terhelést okoz a környezetnek, hiszen egy kilogramm papír előállításához 5 kilogramm fára van szükség, ugyanakkor egy tonna papírhulladék feldolgozása 12 öreg fát ment meg a kivágástól. A papírgyártás mindezek mellett a világ teljes energiafelhasználásának 4 százalékáért felelős.

Ha közel 600 kilogramm, azaz 20 ezer darab italoskartont szelektíven gyűjtünk, majd újra papírt készítünk belőle, egy felnőtt fa megmenekülhet a kivágástól. Ez azért lényeges, mert egy idős fa egy év alatt közel 200 kilogrammnyi oxigént termel, többet, mint amennyit egy ember egy év alatt felhasznál. Az újrapapír gyártásával fenntartható bolygónk oxigéntermelő képessége, de egyben biztosítható a légkörbe kerülő szén-dioxid megkötése is.

Magyarországon évente 700 ezer tonna papírt használnak fel, egy ember évente átlagosan 60-70 kilogrammot. Iparági statisztikák szerint ebből a papírmennyiségből 400-450 ezer tonnát gyűjtünk vissza és hasznosítunk. Jól újrahasznosítható csomagolási hulladék az italos kartondoboz, amelynek 75 százaléka jó minőségű papír.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés évek óta népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtését. Kezdeményezésével arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ teljes papírfogyasztásának 41 százalékát a papírcsomagolás-gyártás adja, amely könnyen és akár 5-10-szer is újrahasznosítható - közölte a világnap kommunikációjával foglalkozó cég.

Az Újrapapír Világnap környezetvédelmi kezdeményezést a Hulladék Munkaszövetség indította el 2006-ban annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet társadalmunk pazarló papírfogyasztására és a papír újrahasznosításának fontosságára.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés