Bábozd Zöldre az Otthonod

Hajós Katalin - forrás: www.mimoescsipek.hu

2011. április 18. 6:33

Elindult az Európalánta Egyesület „Bábozd Zöldre az Otthonod” Óvodai Környezeti Nevelési Programja, mely a környezettudatos életmód üzenetét adja át óvodásoknak, pedagógusaiknak és szüleiknek.

A projekt központi elemei a Kabóca Bábszínház közreműködésével bemutatott, Gryllus-dalokkal fűszerezett bábelőadások, melyeken keresztül az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a fenntartható közlekedés, a vízgazdálkodás és az élővilág értékeit és fontosságát ismerik meg az óvodások.

Az Európalánta Egyesület - felismerve a környezettudatos életmód oktatásának szükségességét - projektjével a zöld gondolat üzenetét szeretné közvetíteni az óvodáskorú gyerekek és az óvónők felé. A projekt során az Egyesület az Új Széchenyi Terv támogatásával és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szakmai segítségével a pedagógusoknak ismeretátadást, a gyerekeknek pedig játékos programokat szervez, két bábfigura, Mimó és Csipek, két környezettudatos bábfigura főszereplésével. A projekt a szülőket is eléri, az Egyesület honlapján ugyanis sok hasznos tanács található arról, hogyan lehet játékok segítségével otthon is környezetvédelemre tanítani a gyerekeket.

Az Egyesület szerint kiemelt fontosságú, hogy minél korábban érjék el a gyerekeket „zöld” üzenetekkel, mivel az óvódáskor az egyik legfogékonyabb életszakasz a környezettudatos értékrend kialakításában.

A program során négy helyszínen (Veszprém, Miskolc, Győr, Eger) előkészítő képzést tartott az Európalánta Egyesület, a következő hetekben pedig országszerte öt város 13 óvodájába (Eger, Győr, Miskolc, Veszprém, Székesfehérvár) látogat majd el a csapat. Ez alatt az idő alatt körülbelül 1500 kisgyereknek és 100 pedagógusnak tanítják meg a fenntarthatóság alapjait, illetve adnak tanácsokat a pedagógusoknak, hogyan segítsék elő a gyerekek környezettudatos viselkedését.

Az óvodai rendezvények hivatásos bábművészek által előadott, zenei betétekkel tarkított bábos előadással kezdődnek. A program ezen kívül magában foglal kézműves foglalkozásokat, népi játékokat, bábos játszóházat környezetvédelmi feladatokkal. Mindemellett egy módszertani csomagot is kap minden részt vevő intézmény, amely játékos eszközöket és foglalkoztató kiadványokat tartalmaz.

A projekt júniusban zárul a Gyerekszigeten, ahol az Európalánta bábelőadásokkal és környezettudatos játékokkal várja azokat a gyerekeket is, akik óvodájukban még nem találkoztak Mimóval és Csipekkel.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés