Nehezen mozdult az önkormányzat

2009. március 3. 6:58

Lakossági bejelentés érkezett a Levegő Munkacsoporthoz, hogy Budapest III. kerület Deák u. 4. szám alatti lakos rendszeresen avarégetést végez. Többek között 2008. november 13-án 8 óra 30 perctől is égetett, mely hatalmas füsttel és bűzzel járt. A civil szervezet az önkormányzathoz fordult, mely értetlenkedve, lassan intézkedett.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának 2/1994.(III.10.) rendelete kimondja: 3. § (2)1 A rendszeres szemétszállítás alá nem eső területeken lehetőleg a komposztálást kell alkalmazni. Égetés a kerület egész területén október-november, valamint február-március hónapokban csütörtöki és szombati napokon 10.00 - 15.00 óra között megengedett a tűzvédelmi előírások betartása mellett. Párás, ködös, szeles, időjárás esetén az égetés tilos!

Mivel az adott időpontban tilos volt az égetés, ráadásul párás, ködös időjárás uralkodott, az ügyben azonnal a helyi önkormányzat jegyzőjéhez fordultunk. A hatóság látszólag nem akarta megoldani az ügyet. Először azt tudakolta, hogy ki a bejelentő, és milyen jogszabály alapján fordulunk a hatósághoz. Pedig mindenféle további kérdezősködés nélkül közérdekű bejelentésként kellett volna kezelniük a megkeresést. Közöltük, hogy a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 98.§ és 99.§ alapján jár el szervezetünk, ez a két paragrafus szabályozza a társadalmi szervezetek szerepét a környezet védelmében.

A hatóság következő levelében azt tudakolta, hogy mikor történt az égetés, pedig már első levelünkből ez egyértelműen kiderült. Végül a szabálysértési hatóság az elkövetőt önkormányzati rendeletbe ütköző szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítette. Három hónap alatt sikerült a határozatot meghozniuk. 

KÖTHÁLÓ ingyenes tanácsadó szolgáltatását a Norvég Civil Társadalmi Alap támogatja. Az NCTA koordinálását az Ökotárs Alapítvány és partnerei végzik.

Lenkei Péter
Környezeti Tanácsadó Iroda vezető
Levegő Munkacsoport
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés