Zöld kiút a világgazdasági válságból

Kiss Károly

2009. március 10. 9:59

Hogyan látják a világ vezető közgazdászai és gazdaságpolitikusai a válságból kivezető utat? Nagy neveket, Nobel-díjasokat, a szakma ikonjait még csak meg sem legyintette a klímaváltozás fuvallata.

A jelen pénzügyi és gazdasági világválság – sajnos, csak ideiglenesen, feltehetően nem túl hosszú időre - váratlanul beteljesítette környezetvédők és környezetgazdászok régi óhaját, mellyel mindeddig csak mint elméleti lehetőséggel számoltak: a fejlett országokban megszűnt a gazdasági növekedés és visszaesett az autógyártás.

Az ezek árnyoldalaként jelentkező tömeges munkanélküliség azonban természetesen a zöldeket is aggasztja – nem ilyen áron szeretnék megóvni a környezetet. A sztenderd gazdaságpolitika a fogyasztás minden áron való ösztönzését javallja és költséges gazdaságélénkítő programokat indít be (a horribilis összegű bankmentő csomagokról most ne is beszéljünk). A környezetvédők számára azonban nem mindegy, hogy milyen fogyasztást ösztönöznek és milyen gazdasági tevékenységet élénkítenek. Nyilvánvaló, hogy a kevésbé környezetterhelő, alacsony fajlagos energia- és anyagigényű fogyasztás és gazdasági tevékenység ösztönzése és élénkítése a kívánatos. Hazánk esetében a helyzetet tovább bonyolítja, hogy nincs lehetőség az államháztartás további eladósítására, tehát a fogyasztás nem élénkíthető a közösségi fogyasztás növelésével (egészségügy, oktatás, ami megfelelne a környezetbarát elvárásoknak), a gazdaságélénkítés fedezetét pedig adók emelésével kellene előteremteni. (Ez utóbbi esetben az energia- és környezetvédelmi adók emelése lenne a megoldás.)

Az összeállítás e kérdéskörnek csak egy szeletével foglalkozik: hogyan látják a világ vezető közgazdászai és gazdaságpolitikusai a válságból kivezető utat. Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy egy részük kívánatosnak tartja a világgazdaság, különösen az energiaszektor zöld átalakítását és a válság kezelésének összekapcsolását, sőt, egyesek csak ilyen módon tartják lehetségesnek a kibontakozást. De az sem lesz kevésbé meglepő, hogy nagy neveket, Nobel-díjasokat, a szakma ikonjait még csak meg sem legyintette a klímaváltozás fuvallata.
Zöld kiút (pdf 3 MB)

dr. Kiss Károly
egy. docens
Budapesti Corvinus Egyetem
Környezetgazdaságtani és technológiai tanszék
Kapcsolódó anyagok Világválságok kezelése és kezelhetetlensége

Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés