Zöldindulás júniusban

2009. július 8. 8:00

A június 7-i választásokkal átalakultak az Európai Parlament (EP) erőviszonyai. A hazai elemzők a magyar eredmények ismeretében két körülményre koncentrálnak: az európai néppárt erősödésére és az euroszkeptikus, szélsőjobb pártok előretörésére. Pedig a legtöbbet a zöldek nyerték.

A néppárt úgy győzött, hogy 2004-hez képest rosszabb eredményt ért el (arányuk 36,7-ről 35,7 százalékra csökkent). A szélsőséges pártok esetében még az is kérdéses, hogy képesek-e teljesíteni a frakcióalakítás feltételeit, arról nem is beszélve, milyen harmonikus együttműködés képzelhető el mondjuk a Jobbik és Slota pártja között. Az EP-ben egyetlen frakció fog nőni, mégpedig közel negyedével (43-ról 52-re), és ez a zöldek képviselőcsoportja. A szocialisták és a liberálisok húsz százalék körüli visszaeséssel számolhatnak.

A zöldek több helyen középpárttá nőttek. Ez történt a belgiumi Vallónia (23 százalék) mellett Franciaországban is, ahol a legutóbbi eredményük több mint dupláját (16,2 százalék) szerezték meg, és beérték a szocialistákat. Párizsban pedig kétszer annyian (27 százalék) szavaztak rájuk, és karnyújtásnyira kerültek attól, hogy Sarkozyiéket is megelőzve a legnagyobb politikai tömörüléssé váljanak. Németországban hagyományosan erősek, de itt is tudtak javítani. Összesen hét tagállamban értek el 10 százalék feletti eredményt, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Hollandiában is közel kerültek ehhez. Dél-Európában viszszaestek, de például Görögország most először küldhet zöldképviselőt az EP-be.

A siker egyik oka az általános elégedetlenség. Az elmúlt évtizedekben a neoliberális gazdaságpolitika alakította a nemzetközi viszonyokat és a nemzeti szabályozásokat. Tony Blair vagy Gerhard Schröder új szociáldemokráciája az európai baloldalt erre a vágányra tolta (nem beszélve a piaci fundamentalista kelet-közép-európai – magyar vagy lengyel – szocialista pártokról). A rendszer azonban hiába produkált egy darabig jól kinéző makrogazdasági adatokat, ha kikezdte a szociális vívmányokat, növelte a jövedelmi különbségeket, végül pénzügyi, majd gazdasági krízisbe vezette a világot. A választók egyre kevesebb különbséget láttak jobb- és baloldal között, és a rendszer egészét kritizáló programok felé fordultak. Ezt lovagolták meg a szélsőséges pártok, a józanabb szavazók a zöldekre nyergeltek át.

A második ok, hogy a gazdasági válsággal párhuzamosan az ökológiai krízisre is megoldást kell találni. És ez nem a zöldek heppje, ma már mérvadó európai politikus frakciótól függetlenül nem kisebbíti a probléma súlyát. A feladványra azonban csak a zöldeknek volt érdemi javaslata. A Zöld New Deal szimultán kezeli a gazdasági és a környezeti gondokat, mert felismeri, hogy elválaszthatatlanok. A kínlódó gazdaság nyakán nem plusz teher a környezetvédelem, épp ellenkezőleg: „zöldgalléros” munkahelyeket teremtve növelni lehet a foglalkoztatást az energiatakarékosság, épületfelújítások, a megújuló energiaforrások, az ökológiai mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, a közösségi közlekedés területén, úgy, hogy kisebb az erőforrás-felhasználás és a környezetterhelés. Az ötlet a jelek szerint tetszik a választóknak.

A harmadik tényező az együttműködés. Franciaországban sikerült egy akolba terelni a José Bové-féle gazda- és globalizációkritikai csoportokat, a hagyományos zöldeket és a közélet tisztaságáért küzdő mozgalmakat. Ahol túlléptek a megosztottságon, annak eredménye lett.
A mi régiónk a rendszerváltás utáni történetében a zöldek eddig halványan világítottak, miközben egy-egy látványos villanás (Csehországban vagy Észtországban) arra utalt, hogy valami azért itt is megmozdult. Az unió egykor keleti blokkhoz tartozó országaiból még nem jutott be zöldképviselő az EP-be. Magyarországon a nyugati értelemben vett zöldformáció – amelynek erős gazdaság- és társadalompolitikai mondanivalója is van – még nem volt eredményes a közéletben. Június 7-én a választók szóltak, hogy ideje ezen változtatni.

Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika választmányi tagja
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés