Az olasz konyha és a madarak

HVG 2001/47.sz.

2001. november 23. 8:57

Végy öt-hat tisztított fürjet vagy vadgerlét. Töltsd meg a belsejüket darált ajóka és kenyérmorzsa keverékével, tégy hozzá bőven tojást, darált füstölt sonkát, fűszereket is. A madarakat bekötözve, sózva, borsozva, vajjal kikent tepsiben hagymán lassú tűzön süsd meg, a sütés végén borral és húslevessel is bőven meglocsolandók, végül zöldségkörettel tálald. Könnyű vörösbor jár hozzá. Ez a recept csak az egyike azoknak a változatos ínyenc fogásoknak, amelyek jobb olasz éttermek étlapján a szárnyas- vagy a vadétel címszó alatt gyakran olvashatók - s nem csupán a vadászati idényben. Nem a köznapi fogásokat kínáló tucatvendéglőkről van szó. Az ilyen éttermekben egyenruhás pincér és külön pincemester szolgál fel, választékos a környezet, és egy komplett étkezés sajttal, desszerttel, kávéval, a végén emésztést segítő keserű likőrrel ritkán úszható meg személyenként 100 ezer líra (1000 líra = 130 forint) alatt. Az apró termetű vadmadarak egyébként hagyományosan részei a rendkívül változatos és sokszínű olasz konyhának. Gyakran használják például a fürjtojást, nemcsak húslevesbe ízesítőnek, hanem sültekhez, krémekhez is. A fürj éppen ezért - ellentétben a hazai szabályozással - Olaszországban nem védett, az év bizonyos szakában vadászható. A gyakorlatban a fehér hollónál ritkább, hogy el is ejtenének belőle: a fokozott kereslet és az élőhelyek lerombolása miatt a faj régen kipusztult. A fürjet néhány erre szakosodott gazdaságban tenyésztik manapság konyhai célokra Olaszországban, s az olasz vadászok azért járnak szívesen közép- és kelet-európai országokba, mert ott még vadon is találkozhatnak velük, ahogyan más énekesmadarakkal is. Más eset, amikor a vadászok kifejezetten kereskedelmi céllal a szabályok áthágásával ejtenek el száz- és ezerszám madarakat, amint ez most Bács-Kiskun megyében történt. Vicenzában e héten tartóztattak le öt személyt védett énekesmadarak csempészéséért és illegális kereskedelméért. Ezek a személyek vélhetően nem azonosak a magyarországi madárpusztítás tetteseivel, a magyar hatóságok ugyanis még nem keresték meg az olaszokat ez ügyben. Az éttermeknek szállító, Kelet-Európában garázdálkodó madármaffia igen kiterjedt lehet, éves forgalmát 4 milliárd lírára teszik a vicenzai vizsgálatot folytatók. Az olasz vadászszövetség hivatalosan persze elhatárolódik e mohó tagjaitól. Fausto Prosperini, a szövetség elnöke azt mondta a HVG-nek, hogy évente több ezer olasz vadász utazik Magyarországra, s túlnyomó többségük betartja a szabályokat. A vadászengedélyeket Olaszországban - állította - szigorú vizsgáztatás után kaphatják csak meg a kérelmezők, s a vizsga része a természet- és fegyverismeret mellett a jogi szabályozás is, tudni kell, hol mi és mikor tilos. A szövetség jelenleg 420 ezer tagot számlál; a vadászat Olaszországban is afféle "úri passzió", de korántsem megy annyira státusszimbólumszámba, mint Magyarországon, ahol a régi és új nomenklatúrának egyaránt kedvelt szórakozása. A tilalmakat áthágó orvvadászok súlyos - akár 6-7 millió líráig terjedő - pénzbírságra számíthatnak, ha pedig védett fajtából ötnél több egyedet pusztítanak el, még börtönre is. Giovan Battista Verderame budapesti olasz nagykövet azt sem zárta ki, hogy azokat, akik Magyarországon (vagy másutt) törvénybe ütköző cselekedeteket követnek el, eltilthatják az olasz hatóságok, egyszer s mindenkorra bevonva az engedélyüket. Ehhez azonban a magyar hatóságoknak - mondta - jobban együtt kellene működniük az olaszokkal, mint eddig, például már a határon, a beléptetéskor fokozott figyelmet kellene fordítaniuk az olasz vadászokra. Magyarország ma népszerű úti cél utóbbiak körében: vadászatra szakosodott olasz utazási irodák négy-öt napos csomagokat kínálnak, amiből két-három nap a vadásztatás, a többi a magyar konyhával és kultúrával való ismerkedéssel telik, s mindezt elérhető, 5-6 millió lírás áron. 2001.11.22. HVG




Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés