Díjazták a Zengőt a zöldek

2004. március 29. 15:00

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek XIV. Országos Találkozóját (OT) Debrecenben tartották a hét végén. Az OT a hazai zöld mozgalom legnagyobb eseménye, melyen idén 398 civil szervezet képviseletében közel 800 fő vett részt.

A rendezvényen 3 frissen alapított díjat adtak át, melyek fővédnöke -a találkozóhoz hasonlóan - Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A díjak a két OT közötti időszakra vonatkoznak. A három díjból kettőt a Zengő-hegyi lokátorállomás elleni kampány nyert.
Az év környezetvédelmi akciója a Zengő-hegy természeti értékeinek megőrzéséért folytatott demonstráció lett.
Az év környezetvédő szervezetének a Civilek a Zengőért Mozgalmat választották a hazai zöldek. A díjazott Mozgalmat a Zengő-környéki települések szervezetei és magánszemélyei alkotják, melyek hosszú ideje vívják természetvédő harcukat egy náluknál nagyságrendekkel nagyobb ellenféllel szemben.
"A Civilek a Zengőért Mozgalom sikere a környezetvédelem ügyének sikere is, 15 éve nem látott méretű társadalmi összefogás van kialakulóban a Zengő megmentésére" - mondta el Molnár Attila, a környezetvédők Országos Találkozójának szervezője, majd hozzátette: "a megmozdulás bebizonyította, hogy a helyi lakosok elszántsága, összefogása és ötletgazdagsága olyan erő, mely képes megakadályozni a legnagyobb cégek, állami szervek környezetrombolását is."
A Zengő megmentéséért indult kampány célja, hogy megőrizze a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet jelenlegi természetes állapotát, annak fokozottan védett növény- és állatvilágával. E védett növények egyike a bánáti bazsarózsa, mely szinte csak itt található meg Földünkön. A Honvédelmi Minisztérium a NATO egy beruházásának keretében kívánja felépíteni a radarállomást a hegytetőn, jóvátehetetlen károkat okozva a természeti környezetben. A civil szervezetek célja, hogy a beruházás más, védettség alatt nem álló területen valósuljon meg.
További információ:
Herbert Tamás Civilek a Zengoért Mozgalom Tel.: 06-20-340-8089
Csáki Roland kampányszervezo Greenpeace Tel.:06-20-340-8039
Molnár Attila Országos Találkozó szervezője tel: 06-70-3372917
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés