Az Indiai-óceán ötven éven belül elveszítheti korall-szigeteit

Reuter-MTI

2004. május 12. 5:59

Korall-szigeteinek többségét elveszítheti az Indiai-óceán a következő fél évszázadban, ha tovább emelkedik a tengerek hőmérséklete és nem jönnek helyre mindazok a károk, amelyeket a globális felmelegedés okoz a korall-zátonyoknak - nyilatkozta Carl Lundin tengerkutató tudós Victoriában, a Seychelle-szigetek fővárosában.

A globális melegedés a korall-szigetek 50-98 százalékának pusztulásához vezetett 1998-ban a Mozambik északi határától Eritreán át Indonéziáig terjedő térségben, és noha azóta tapasztalható némi javulás, a tudósok továbbra is aggódnak a folyamat miatt.
Jó okunk van feltételezni, hogy amennyiben az éghajlati változások tovább folytatódnak a széndioxid-kibocsátás miatt, akkor magasabbak lesznek a hőmérsékleti értékek a talajszinteken és az óceánokban, aminek következtében lényegében az összes korall-zátonynak esélye van az eltűnésre - mutat rá Dr. Lundin, aki jelenleg a svájci központú World Conservation Union (IUCN) tengerekkel kapcsolatos programját vezeti.
A korallzátonyok ma még világszerte megtalálhatók a trópusi óceánok meleg, tiszta és sekély vizeiben, ahol táplálék és menedéket nyújtanak halaknak és gerinctelen állatoknak. A korallszigeti organizmusok közül sok a környezeti változásokat csak nagyon szűk határok között viseli el, és nagyon érzékeny a környezeti változásokból eredő károkra, például az emelkedő hőmérsékletre, amely ezen organizmusoknál elszíntelenedéshez és végső soron pusztuláshoz vezet. Ez történt 1998-ban, amikor is az El Nino hatására megemelkedett a hőmérséklet, 1-5 Celsius fokkal- mutat rá Dr. Lundin, hozzátéve ugyanakkor, hogy az 1998-ban teljes mértékben elpusztult szigetek közül egyesek felületük 1-20 százalékát visszanyerték azóta, részben az idő múlásának, részben pedig a negatív fejlemények hiányának köszönhetően.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés