Soklakásos panel passzív ház Dunaújvárosban

Energia Központ Kht

2004. május 24. 9:41

Magyarországra és Kelet-Európára egyaránt jellemzőek a nagyarányú iparosított technológiával épült lakóépületek, melyek nagy része az 1970-es, 1980-as években épült. Mivel az épületgépészeti rendszer 25-30 év elteltével felújításra szorul, hamarosan várható a panelépületekhez kapcsolódó átalakítási igény.

A panelépületek felújításában Magyarországon élen jár az a német-magyar konzorcium, akik a részben EU által finanszírozott SOLANOVA projekt keretén belül Dunaújvárosban hoznak létre idén egy világújdonságnak számító passzív házat. A panelházak problematikus volta mindenki előtt ismert: hatalmas fenntartási költségek, diszkomfort, energiapazarló fűtési rendszer, esetenként penészesedő falak, huzatos ablakok jellemzik.
Mivel az épületek zöme a 1970-es, 1980-as években épült, várható élettartamuk mintegy 70-100 év, viszont az épületgépészeti rendszer 25-30 év elteltével felújításra szorul. A világon már számos alacsony és ultra-alacsony energiafelhasználású épület épült, mely részben a szigorodó előírásoknak köszönhető. Soklakásos passzív épületet viszont eddig csak kettőt adtak át, mégpedig a németországi Kasselben. Németországban a Kasseli Egyetem és egy másik tudományos intézet, a Passivhaus Institut modellezése alapján épült fel egy 14, majd egy 23 lakásos alacsony energiafelhasználású épület.
Magyarországon idén a Solanova projekt keretében Dunaújvárosban hoznak létre egy ilyen jellegű demonstrációs épületet, mely két szempontból is világújdonság lenne: egyrészt lakásszámával jóval meghaladja a kasseli épületek méretét, másrészt a szuperhatékony energiatudatos épület-felújítás területén világelső lenne a soklakásos társasházak kategóriájában. A Solanova projektet az Európai Unió 5. Kutatás-fejlesztés Keretprogramjának pályázatán keresztül indították támogatásra 2002 nyarán és várhatóan 2006-ig tart. A programban résztvevő szakemberek szeretnék bebizonyítani, hogy a szuperhatékony felújítás hosszú távon eredményesebb az általánosan alkalmazott felújítási technikáknál. A projekt célkitűzése a panelház négyzetméterenkénti 180-280 kWh fűtési energiafelhasználását 15-45 kWh-ra szorítani.

A Solanova kifejezetten tömbépület felújítására irányul. Az átalakítási munkák során 20 cm-es szigetelőanyag kerül kívülről a falakra, a nyílászárókat a ma átlagosan használtak helyett azok hőkibocsátó-áteresztő képességének negyedével dolgozókra cserélik, a páraelszívó-szellőztető rendszerben pedig visszanyerik az épületben felhalmozódott hőmennyiséget, végül a tetőre napkollektorokat szerelnek, melyek a fűtés és melegvízellátásban játszanak majd fontos szerepet.
A projekt kivitelezésére létrejött konzorcium német, magyar és osztrák résztvevőkből tevődik össze: németországi Kasseli Egyetem, Passivhaus Institut (Németország), Innovatec Energiesysteme (Németország), Internorm Fenster AG (Ausztria), Budapesti Műszaki Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke, Energia Központ Kht., Fiorentini Hungary Kft., Intercisa Lakásszövetkezet, Dunaújvárosi Víz-Csatornamű-Hőszolgáltató Kft., Dunaújváros önkormányzatának Sziget Alapítványa.
Az anyagi terhek vállalásában az EU, a lakók, az önkormányzat és a magyar állam is kiveszi részét. A felújítás 170 millió forint. Ebből 55 millió EU támogatás, 45 millió magyar kormányzati hozzájárulás, 30-30 millió forint származik a dunaújvárosi önkormányzattól és a hőszolgáltatótól, az épület lakói pedig 10 millió forinttal járulnak hozzá az épület-felújításhoz. A projekthez Dunaújváros közgyűlése 2002 decemberében a Lajos király körút 10-12. szám alatt található hét emeletes, 42 lakásos panelépületet jelölte ki a felújítás elvégzésére. A programhoz mindenképpen olyan épületre volt szükség, melynek magas a hőszükséglete, de emellett a kiválasztásban döntő szerepet játszott, hogy Dunaújváros élen jár az országban az energetikai városrehabilitáció területén és több éve jó eredményt ér el a városi kezdeményezéssel létrehozott Keret- és Sziget programokkal. Az eddigi mérési munkálatokat követően idén nyáron kezdődik el az épület felújítása, melyet a monitoring rendszer felállítása, illetve egy közbeszerzési pályázati kiírás előz meg.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés