Áramtermelés biogázból Szegeden

MTI - Szeged

2004. szeptember 27. 7:53

Demonstrációs szakaszába érkezett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kooperációs Kutatási Központjának biogáz projektje: megkezdte működését a Pigmark Kft. telepén a 15 köbméteres fermentációs kísérleti üzem.

Az üzemben sertés-hígtrágyából állítanak elő biogázt, melyet tisztítás után gázmotorban égetnek el, ezzel villamos energiát és hőt termelve - hangzott el a kutatási program eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.
A 2000-ben az egyetem és a régió hét cége által létrehozott központ a demonstrációs üzemben szerzett tapasztalatok alapján referencia üzemet kíván létrehozni. Ehhez komoly üzleti érdeke fűződik a régió sertéstartással foglalkozó cégeinek is, mert 2007-ig, az EU követelményeinek megfelelően, gondoskodniuk kell a telepeiken keletkező hígtrágya környezetbarát kezeléséről.
A távlati tervek között olyan gázüzemű regionális kiserőmű hálózat létrehozása szerepel, amely csúcsidei működtetésével jelentősen hozzájárul a térség energiaellátásához, és megoldja az uniós szabvány betartását is.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés