Műanyag helyett papírzacsi

világgazdaság.hu

2005. január 12. 8:40

A budapesti és budaörsi áruházaiban kísérleti jelleggel bevezette a papírszatyrok használatát a Tesco, miután a parlament január 1-jével darabonként 3-25 forintos termékdíjat vetett ki a műanyagszatyrokra.

A pénztáraknál 25 forintért 20 literes papírzacskót lehet vásárolni, de a műanyag szatyrok továbbra is ingyenesek. Ez utóbbiak gyártásánál egy olyan adalékanyag bevezetését tervezik, amely segíti gyorsan hulladékká váló táskák lebomlását. Harmadik megoldásként visszaváltható műanyag szatyor bevezetését is tervezi a Tesco.
Más kiskereskedelmi láncok egyelőre nem készülnek papírzacskók használatára, legalábbis ezt mondták a Világgazdaságnak mind az Auchan Magyarország Kft.-nél, mind a Spar Magyarország Kft.-nél. Egyelőre nem okozott változást az árakban a nem újratölthető italcsomagolásokat sújtó, darab alapú termékdíj hatása sem. A részletes szabályozás ugyanis csak olyan későn jelent meg, így a legtöbb cég nem döntötte el, milyen stratégiát alkalmazzon. Értelmezési problémák is felmerültek, ezek tisztázására az érdekképviseletek tegnap levélben fordultak az igazságügyi miniszterhez.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés