Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Problémás lehet a kutyusok jutalomfalatja

2018. március 22. 11:50

Problémás lehet a kutyusok jutalomfalatja Az emberekhez hasonlóan a kutyák között is nagy az eltérés abban, hogy mennyire érzékenyek a különféle jutalmakra, és ez akár túlzott mértéket is ölthet - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék és az MTA munkatársai a WALTHAM Alapítvánnyal együttműködve.

Búcsú a gleccserektől

2018. március 22. 0:19

Búcsú a gleccserektől A gleccserek további olvadását ebben az évszázadban csak egyetlen esetben lehetne feltartóztatni, ha azonnal leállítjuk az összes üvegházhatású gáz kibocsátását – erre jutottak a Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.


A csapvíz gyakorlatilag biztonságosabb, mint a palackozott víz?

2018. március 21. 6:23

A csapvíz gyakorlatilag biztonságosabb, mint a palackozott víz? Apró műanyagszemcséket mutattak ki a kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeiben egy kilenc országra kiterjedő nagyszabású tanulmány keretében, amely szerint a szennyeződés a palackozási eljárás közben kerül a termékekbe. A kutatásban több nálunk is kedvelt márka termékei is elbuktak.

Az étrend és az immunrendszer

2018. március 21. 5:49

Az étrend és az immunrendszer Az egészségtelen étrend hosszú távon agresszívebbé teszi az immunrendszert. Ez az étrendi kérdés elég zavaros, utat nyit a különféle new wave bölcselőknek, akik már hallani vélték a tuti megoldásokat. Legfőként azt, hogy mit ne együnk, pl. húspépet, gyári tojást, műtejet, gm-szóját stb. Persze az idők változnak, de a sejtek nem felejtenek.


Szemét nagytakarítás a Galápagos-szigeteknél

2018. március 20. 11:12

Szemét nagytakarítás a Galápagos-szigeteknél Január óta 22 tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjain, amelyek különleges védelem alatt állnak.

A cecelegyek miatt tűnhetnek el az oroszlánok

2018. március 20. 10:51

A cecelegyek miatt tűnhetnek el az oroszlánok A globális felmelegedéssel gyakoribbá válhatnak a konfliktusok az emberek és az oroszlánok között. A rövidebbet mindig a nagymacska húzza. Kulcsszereplő az álomkórt terjesztő cecelégy.


Elpusztult a világ utolsó hím északi fehér orrszarvúja

2018. március 20. 10:13

Elpusztult a világ utolsó hím északi fehér orrszarvúja Elhunyt Sudan az utolsó északi hím szélesszájú orrszarvú. 1960-ban még 2000 egyedük élt, mára a faj kihalt. Köszönjük Homo sapiens.

A klímaváltozás, Afrika és a migráció

2018. március 19. 20:49

A klímaváltozás, Afrika és a migráció Az elmúlt évtizedek során nem csupán a tudományos és politikai életbe, de a mindennapi témák közé is beszüremkedett a klímaváltozás, a globális felmelegedés ügye. A kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát fogja generálni az elkövetkező évtizedekben, amelyek emberek tízmillióit – sőt, szélsőséges esetben milliárdokat – kényszeríthet lakóhelyük elhagyására.


Zöld ügyben nem ártana a keleti nyitás

2018. március 18. 9:28

Zöld ügyben nem ártana a keleti nyitás Csúcsminisztériummal küzd Kína a szennyezés és a klímaváltozás ellen. A most 10 éves környezetvédelmi minisztériumot felduzzasztják. Az Orbán-kormány 8 éve szüntette meg a "zöldminisztériumot", és építette le szisztematikusan a környezetvédelmet is.

Végveszélyben az ausztráliai púposdelfin

2018. március 18. 9:04

Végveszélyben az ausztráliai púposdelfin Az ausztráliai púposdelfin sürgősen védelemre szorul, hogy elkerülhesse a kihalást - derült egy ki egy frissen publikált tanulmányból.


További híreink

A palackozott vizek 90 %-a mikroszkopikus műanyaggal szennyezett

2018. március 15. 23:06

Vizsgálatot kezdeményezett az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO), hogy felmérjék a palackozott ivóvizek potenciális kockázatait, miután egy friss tanulmányban megjelent, hogy nagy mennyiségű mikroszkopikus műanyag van a világ legkedveltebb palackos vizeinek, több mint 90 százalékában.

Te is nomophóbiás vagy?

2018. március 15. 9:44

Az okostelefonok stresszel és félelemmel töltik el az agyunkat, blokkolnak és szorongást okoznak. Egy amerikai kutató szerint nem úgy tervezték az emberi testet, hogy így éljünk. Kinek kell nagyon vigyáznia és miről ismerhető fel a függőség?


Búcsú a marhasülttől, avagy a bűnös hús

2018. március 14. 22:54

Miközben egyfolytában az autókat kárhoztatjuk a rossz levegő és az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt, ki gondolná, hogy a világ szarvasmarha-állománya majdnem annyira terheli a természeti környezetet és okozója a klímaváltozásnak, mint a gépkocsik.

Cápakomfort kontra klímaváltozás

2018. március 14. 18:31

Tudósok kiszámították, hogy a tigriscápa 22 Celsius-fokos tengervízben a legaktívabb. Ahogy az óceánok vize melegszik, a tigriscápák tovább költözhetnek, ezzel több konfliktusba keveredhetnek az emberekkel, pl. elképzelhető, hogy Sydney partjai közelében fogják jól érezni magukat télen is.


Nagy természetvédelmi lépés Chilében

2018. március 13. 10:49

A dél-amerikai állam leköszönő elnöke, Michelle Bachelet által aláírt törvény kilenc tengeri rezervátum létrehozásáról rendelkezik az ország 6400 kilométeres partvonala mentén.

Egy póló = 2,5 évre elég ivóvíz

2018. március 12. 22:51

Az olcsó termékekre és magas forgalomra épülő modell magában hordozza a túlfogyasztást, ugyanis az alacsony minőségű ruhák gyorsabban tönkremennek, tehát folyamatosan új cuccokat kell vásárolni. Az instant ruháknak pedig jelentős hatása van a környezetre.


Hova tűnt a legnagyobb harkályunk?

2018. március 12. 9:40

A madarak éve kapcsán mostani cikkünkben a császárharkály kálváriáját mutatjuk be, talán sokan nem hallottak még erről a fajról, története azonban rendkívül érdekes. Keresésére már több expedíciót is indítottak, sajnos sikertelenül.

Fukusima árnya az atomipar illúziója

2018. március 11. 9:51

Hét évvel ezelőtt ezen a napon még a közel húszezer halálos áldozatnál is több rázta meg Japánt: a biztonságos életbe vetett hit alapjai rendültek meg. Ehhez önmagában még a hatalmas földrengés és cunami pusztítása is kevés lett volna. A természeti katasztrófára ugyanis felkészült az ország. A fukusimai katasztrófára nem. Száz évig is kísérthet még a fukusimai katasztrófa.


Jane Goodall is a kozmetikai állatkísérletek ellen

2018. március 10. 16:49

Több, mint 100 döntéshozó, befolyásos személy, tudós és üzleti vállalkozás mellett Ricky Gervais, Pixie Geldof és Dr Jane Goodall is csatlakozik a Cruelty Free International felhívásához a kozmetikai állatkísérletek egész világon való beszüntetéséért.

100 kritikusan veszélyeztetett keselyűt mérgeztek meg az orvvadászok

2018. március 10. 15:51

A Veszélyeztetett Vadvédelmi Alapítvány munkatársai egy újabb, keselyűket érintő tömeges mérgezésről számoltak be. Február 25.-én Andreas Bothát, az EWT keselyű szakértőjét egy dél-mozambiki területen borzalmas látvány fogadta - egy elpusztult elefánt mérgezett teteméből legalább 104 kritikusan veszélyeztetett keselyű táplálkozott.


A műanyagszennyezés eddig ismeretlen folyamata: a műanyagőrlő krill

2018. március 9. 22:38

Olyan picire őrlik a műanyagot a krillek, ami veszélybe sodorhatja az óceánok élővilágát. Az ausztráliai Griffith Egyetem professzora, Amanda Dawson a világon elsőként mutatta ki, hogy az Euphausia superba faj az emésztés révén képes fizikailag megváltoztatni a mikroműanyag-szemcséket.

A nőket rosszabbul érinti a klímaváltozás, mint a férfiakat

2018. március 8. 23:12

A nők életére nagyobb hatással van a klímaváltozás, mint a férfiakéra – írta a BBC a mai nemzetközi nőnapon több tanulmányt összegezve. Az ENSZ szerint a szélsőséges időjárási jelenségek miatt kitelepítettek 80 %-a nő. Emellett a nőket szerepeik is sebezhetőbbé teszik: mivel ők állítják elő az élelmet, és ők gondoskodnak a családról a hagyományos társadalmakban, rosszabbul érintik őket az áradások és szárazságok.


Íme a világ legnagyobb környezetbarát irodaháza

2018. március 8. 10:02

A torony 441,96 méter magas, 110 emeletes és Chicagóban magasodik az égbe. A legmagasabb irodaházként kapta meg az Energy Star besorolást, amit zöld épületeknek jár.

A genomszerkesztés svájci csacskája

2018. március 7. 23:19

A géntechnológia termékei messze változatosabbak és sokszínűbbek, mint idehaza ma gondolják. Tapasztalom, hogy az alkalmazott (nem is elméleti) genetikával kapcsolatos hétköznapi megértés nálunk elképesztően alacsony szintű. Sokan úgy törnek az ügy fölött pálcát, hogy nem is tudják, hogy miről mondanak ítéletet.


A vadorzás az elefántcsont mellett már a vadhúsról is szól

2018. március 7. 22:45

Az afrikai vadorzók a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy a kutya egyáltalán nem minden ember barátja. Az illegális vadászat leglátványosabb példája az elefántok, az orrszarvúk lemészárlása Afrikában.

Mikroműanyagot találtak az óceáni halak gyomrában is

2018. március 7. 16:09

Az óceáni halak gyomrában műanyaghulladékot találtak, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában is.


Városaink egyre több hőt termelnek

2018. március 6. 23:48

A városok melegedése a globális felmelegedés üteménél is gyorsabb. Európa 571 városának adatait elemezve a New Castle-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eddig véltnél jóval szélsőségesebbé válik az időjárás a 2050-2100 közötti időszakban.

Haldoklik a világ utolsó hím északi fehér orrszarvúja

2018. március 6. 12:09

Tavaly Sudan berobbant a médiába miután a Tinder nevű társkereső applikáció „a világ legkapósabb agglegényének” nevezte. Az alfaj nagyon közel áll a kihaláshoz és félelmeinket csak súlyosbítja, hogy a világon megmaradt három példányból az egyetlen hím egyed súlyosan megbetegedett.


A vadállatok is megérezték a rendszerváltást

2018. március 5. 9:42

A vasfüggöny leomlását követő társadalmi-gazdasági átalakulások nemcsak a lakosság, hanem a nagyvadak életkörülményeire is hatással voltak egy Közép- és Kelet-Európa kilenc országát érintő friss tanulmány szerint, melynek egyik társszerzője dr. Csányi Sándor, a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézetének igazgatója.

Süketedik az emberiség

2018. március 4. 18:01

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította a kormányokat és partnereiket, hogy tegyenek többet a halláskárosodás és káros következményei csökkentése érdekében, mivel a szervezet becslései szerint 2050-re 900 millióra nőhet világszerte a halláskárosultak száma.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés