Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Hurrá! Jön a teljesen kiüríthető kajás/kozmetikumos flakon

2017. február 21. 12:35

Hurrá! Jön a teljesen kiüríthető kajás/kozmetikumos flakon Egy bostoni tudóscsoport megtalálta a módját, hogy minden csepp kecsapot, mustárt, sampont, stb. kiüríthessenek a flakonból. Olyan bevonatot fejlesztettek, amit az üveg belsején elhelyezve az szupercsúszóssá válik, így nem ragad bele a szósz. A bevonattal évi 756 millió liter hasznos anyagot lehetne megspórolni, ami a síkosítatlan belsejű üvegekben csak a szeméttelepre kerülne.

A fukusimai sugárzás likvidálta a második robotot is

2017. február 21. 8:59

A fukusimai sugárzás likvidálta a második robotot is A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat (TEPCO) két héten belül a második robotot is beküldte az atomerőmű 2-es blokkjába. Ennek is annyi.


Kína felhőkarcolókra tervezi saját Városligeteit

2017. február 21. 8:01

Kína felhőkarcolókra tervezi saját Városligeteit Mint ismeretes, Kína nagyvárosaiban nem igazán érdemes levegőt venni a brutális szmog miatt. Immár a kínai vezetés is belátta, hogy a városi zöldfelületeket drasztikusan növelni kell, így felkérték a felhőkarcolókra vertikális erdőket telepítő építészt, Stefano Boerit, hogy változtassa Nanking szürke városát egy égbe törő zöld dzsungellé.

Tovább pusztul a Nagy-korallzátony

2017. február 20. 21:08

Tovább pusztul a Nagy-korallzátony Újabb súlyos korallfehéredés sújthatja a következő hetekben a már amúgy is legyengült ausztrál Nagy-korallzátonyt, amelynek bizonyos részeit a teljes pusztulás fenyegeti.


Íme 2017 legzöldebb autói

2017. február 19. 8:54

Íme 2017 legzöldebb autói Ez a toplista természetesen nem szín, hanem környezettudatosság alapján rangsorolja a zöld járműveket. A dobogó tetején a Hyundai Ioniq Electric.

Elkezdődött a tavaszi madárvonulás - az első jeladós fehér gólyánk is elindult

2017. február 18. 22:25

Elkezdődött a tavaszi madárvonulás -  az első jeladós fehér gólyánk is elindult A „Báró” nevű jeladós fehér gólyánk elindult Magyarországra Izraelből és már Törökországban repül. Ez a példány az egyik, ha nem a legkorábban haza érkező gólyánk évről évre. Miközben fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg a fészeknél, ez a madár gyakran már február végén megérkezik.


Új cápafajt fedeztek fel Belize-ben

2017. február 18. 17:38

Új cápafajt fedeztek fel Belize-ben Új pörölycápafajt fedeztek fel kutatók Belize partjainál. A WWF a felfedezés kapcsán további beavatkozásokat sürget a Közép Amerika partjainál húzódó korallzátony megmentéséért. A zöld szervezet tavalyi kampányának hatására a belizei kormány visszavonja a terület olajkészleteinek felkutatására kiadott próbafúrási engedélyeket.

Sárga kedvencünk ára: szédülés, vetélés, rák és mérgezés a banánföldeken

2017. február 18. 14:44

Sárga kedvencünk ára: szédülés, vetélés, rák és mérgezés a banánföldeken A bio és fairtrade minősítésű banánok olyan ültetvényekről érkeznek, ahol a munkások az átlagosnál emberségesebb körülmények között dolgozhatnak. De mi történik ott, ahol a munkásokat nem védik a fenti minősítések által megkövetelt feltételek? Tízszer több a vegyszer a banánültetvényeken mint a burgonyaföldön. A Tudatos Vásárlók Egyesületének mérges ecuadori körképe.


Vírus gyilkolja a mongol tatárantilopokat

2017. február 17. 22:38

Vírus gyilkolja a mongol tatárantilopokat Egy járvány kitörése miatt a kihalás veszélye fenyegeti a már most is veszélyeztetett tatárantilopot Mongóliában, ahol több ezer állat pusztult el. Az antiloppusztulás hátterében az úgynevezett kiskérődzők pestise (PPR) áll, amely a szarvasmarhákról a közös legelő révén kerül át a szajgának (Saiga tatarica) is nevezett ritka fajra.

Lézeres hulladékcsökkentés gyümölcsfronton

2017. február 17. 10:54

Lézeres hulladékcsökkentés gyümölcsfronton Csomagolás és címkézés helyett lézerrel égeti rá a termék nevét, származási helyét és kódszámát az organikus gyümölcsökre és zöldségekre egy svéd élelmiszeráruház-lánc - így csökkentve a csomagolóanyagok és címkék mennyiségét.


További híreink

Egyre jelentősebb az invazív fajok terjedése

2017. február 16. 23:18

Egyre nő az idegen fajok terjedése a világban, és a jelenség lassulásának nincs semmilyen látható jele - mutatta ki egy német és osztrák kutatók vezette nemzetközi kutatócsoport.

700 fenyegetett fajra jelent egyre nagyobb veszélyt a klímaváltozás

2017. február 16. 15:24

Több mint 700 fenyegetett emlős- és madárfajra jelent immár egyre nagyobb veszélyt a klímaváltozás - figyelmeztetnek a kutatók a Nature Climate Change című folyóiratban közölt írásukban, amely számos tanulmány eredményeinek átvizsgálásával született.


Kína robbant a megújulós energiatermelésben

2017. február 16. 13:09

Donald Trump amerikai elnök szerint a klímaváltozás egy kínai hoax. Szerencsére Pekingben erről a fajta kacsáról nem hallottak, Trump szavait pedig már a kínai diktatúra is nonszensznek tartja, így az ország ismét megmutatja a világnak mi fán terem a megújulókra való átállás. Egy XII. kerület nagyságú napelemparkkal indítanak a tibeti Fennsíkon.

A kobalt válthatja az aranyat?

2017. február 15. 22:05

A kobaltot az elektromos autókban használt lítium-ion akkukban, és ötvözőfémként turbinák, rakéta hajtóművek, erőművi berendezések gyártásában ill. az űriparban használják. Az e-autók gyártásának tényleges kobaltkereslete egyre inkább számszerűsíthetőnek és a korábban becsültnél jóval nagyobbnak tűnik.


Fukusima 2 óra alatt nyírta ki a robotot

2017. február 15. 21:11

Most először küldtek be egy robotot a 2011-es balesetben károsodott fukusimai atomerőmű 2-es blokkjába. A gép nem bírta sokáig.

David Attenborough-ról most egy csigafajt neveztek el

2017. február 14. 19:15

Az ismert természettudósról neveztek el egy Tasmánia erdeiben „újra felfedezett” csigafajt – jelentette be szerdán a sydney-i Ausztrál Múzeum.


Már a Csendes-óceán mélyét is szétmérgeztük

2017. február 14. 13:50

Nagy koncentrációban találtak régóta betiltott szennyező anyagokat tudósok mélytengeri élőlények zsírszöveteiben. Az elvégzett mérések alapján a Csendes-óceán mélyén sokkal több a mérgező anyag, mint például Kína legszennyezettebb vizeiben.

200.000 kitelepített amerikai

2017. február 14. 8:41

Többórás sorok alakultak ki a benzinkutaknál, ahogy mindenki egyszerre megindult. A kaliforniai gát problémája miatt kétszázezer ember még vár a hazatérésre.


Továbbra is az amerikai a legnagyobb légszennyező

2017. február 14. 8:03

A Statista.com infografikája az egy főre eső széndioxid-kibocsátást mutatja a fejlett és fejlődő ipari országokban. Fejlett energiaipara ellenére még mindig az USA vezet az egy főre eső széndioxid-kibocsátásban.

Az emberiség nagyon hamar kifut az időből

2017. február 13. 21:40

Az emberi tevékenység 170-szer gyorsabbá teszi a klímaváltozást, mint a természeti erők - állapította meg az Ausztrál Nemzeti Egyetem.


Az amerikai vadőrök Trump orra alá is sok borsot törhetnek

2017. február 13. 8:40

Sokan kétségbe vonják, hogy Donald Trumpnak volt-e bármi fogalma arról, mit jelent az Egyesült Államok elnökének lenni, de arra aztán valószínűleg végképp nem számított, hogy az ellene szerveződő ellenállás legádázabb harcosai a nemzeti parkok őrei lesznek. Bár a hatalom megpróbálja elnémítani őket, a vadőrök és a természetvédelemmel foglalkozó hivatalok alkalmazottai valószínűtlen bátorsággal vágnak vissza.

Kevesebb munkás kell az elektromos autók gyártásához

2017. február 12. 19:46

A digitalizáció és elektromos autózás elterjedése csökkenteni fogja az alkalmazottak számát az autóiparban – jelentette ki Karlheinz Blessing a Volkswagen AG személyzeti igazgatója a dpa-AFX hírügynökségnek adott interjúban.


Elektromágneses jégvastagság mérés az Antarktiszon

2017. február 12. 18:39

Először mérik a tengeri jég vastagságát az Antarktisz térségében elektromágneses mélységmérővel, az új módszer segíti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék, miként hat a tengeri jég olvadása a globális felmelegedésre.

Ökológiai csapdában pusztulnak az afrikai pingvinek

2017. február 11. 7:57

Egyes afrikai pingvinek évszázadok óta használnak bizonyos biológiai jeleket, hogy megtalálják kedvenc halaikat. Most azonban ezen nyomok miatt a fiatal állatok olyan területekre tévednek, melyeken alig vár rájuk táplálék.


Giga bálnapusztulás Új-Zélandon

2017. február 10. 17:54

Több mint 400 bálna vetődött partra Új-Zélandnál. A többségük már elpusztult, a még életben lévő állatokat önkéntesek igyekeztek megmenteni.

Az ember jelentősen felgyorsította a gerinces fajok pusztulását

2017. február 10. 9:38

Tömeges kihalásról vagy kihalási eseményről akkor beszélhetünk, ha a teljes Földre kiterjedően megállapítható, hogy rövid időn belül nagyszámú faj kihal. A Föld 4,54 milliárd éves történetében öt jelentős, tömeges (a fajok több mint felét érintő) kihalást különböztethetünk meg.


Elsüllyed a világ legnagyobb tengeri szállítócége?

2017. február 10. 7:32

Hatalmas, majdnem kétmilliárd dolláros (577 milliárd forint) veszteséget szenvedett el tavaly a világ legnagyobb konténerhajózási cége, a Maersk. A dán vállalat hét évtizede mindössze másodszor került mínuszba, de most rögtön rekordot is döntött: soha nem bukott még ekkorát dán cég a pénzügyi szektoron kívül.

Atomturizmus az Északi-sarkra

2017. február 9. 10:48

Az orosz atomjégtörő-flottát üzemeltető Roszatomflot megállapodást kötött hajóbérlőivel az északi-sarki turistautakról. Az idén nyáron nyílik meg a 28. jeges idegenforgalmi szezon.


Terjedőben a búza rozsdabetegségek

2017. február 9. 9:14

A búza rozsdabetegsége (gombás megbetegedések egy csoportjának összefoglaló neve, amely odafigyelés hiányában akár a teljes terményt is elpusztíthatja), egyre több helyen üti fel fejét Európában, Afrikában és Ázsiában, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) két új tanulmányában. A betegség Magyarországon is jelen van.

Újra bölények legelnek egy kanadai nemzeti parkban

2017. február 8. 22:33

Síksági bölénycsordát telepítettek vissza a kanadai Alberta tartományának Banffi Nemzeti Parkjába, több mint 130 évvel azután, hogy Észak-Amerika ikonikus állata eltűnt a Sziklás-hegység kanadai részének keleti lejtőiről.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés