Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Idén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek

2017. március 22. 15:38

Idén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek A 2016-os rekordmeleg után folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek 2017-ben is a Meteorológiai Világszervezet (WMO) friss jelentése szerint. Még az erőteljes El Nino nélkül is olyan változások mennek végbe a bolygón 2017-ben, amelyek ismeretlen területre vezetik a tudósokat - vélte David Carlson, a World Climate Research Programme (Éghajlatkutatási Világprogram) igazgatója.

Szennyvizek? Tiszta vizet!

2017. március 22. 7:30

Szennyvizek? Tiszta vizet! 1993 óta március 22-e a Víz világnapja. Az ENSZ célja, hogy ezen a napon figyelmünket e természeti kincsre irányítsa. A víz kincs.


Jönnek. Ja nem. Hullanak a sasok!

2017. március 20. 22:07

Jönnek. Ja nem. Hullanak a sasok! A Trump adminisztráció még a nemzeti jelképnek számító fehérfejű rétisast sem kíméli. A kormányzat eltörölte az ólomlövedékek tiltását, így az ilyen töltényekkel lelőtt vadak tetemeiből lakmározó sasok sorra pusztulnak. A tudósok a tilalom visszaállítását követelik.

Pekingben bezárták az utolsó széntüzelésű hőerőművet

2017. március 20. 11:24

Pekingben bezárták az utolsó széntüzelésű hőerőművet Leállították az 1999-ben épült Huaneng széntüzelésű hőerőművet Pekingben, így a megapolisz lett az első kínai nagyváros, ahol az áramszükségleteket csak gáztüzelésű erőművekkel fedezik.


A táplálkozási problémák új korszaka elkezdődött

2017. március 18. 17:20

A táplálkozási problémák új korszaka elkezdődött A gazdasági fejlődésnek és növekvő átlagjövedelemnek köszönhetően az éhezés Európában és Közép-Ázsiában szinte teljesen eltűnt. Helyét az életszínvonal emelkedése, a változó vásárlási szokások miatt más egészségügyi problémák veszik át. Gyakoribbá válik a túlsúly és elhízás, és velük együtt betegségek egész sora érkezik, állapította meg egy új FAO jelentés Európa és Közép-Ázsia régióról.

A bioüzemanyagok csökkentik a repülőgépek koromkibocsátását

2017. március 18. 16:38

A bioüzemanyagok csökkentik a repülőgépek koromkibocsátását A bioüzemanyagok használata 50-70 %-kal csökkenti a repülőgépek koromkibocsátást - mutatta ki a NASA szakembereinek német és kanadai kutatókkal közös tanulmánya, amelyet a Nature tudományos folyóiratban mutattak be.


Nem akarok a probléma része lenni - egy tajgavédő aggodalma

2017. március 18. 8:40

Nem akarok a probléma része lenni - egy tajgavédő aggodalma Halija vagyok, több mint három éve dolgozom az oroszországi Greenpeace-nél azért, hogy a bolygónk jobb hely legyen. Imádom a tajgát. Ám nemcsak környezetvédő aktivista vagyok, hanem fogyasztó is. A környezetért aggódó fogyasztó. Egy sor kétségem van azokkal a termékekkel kapcsolatban, amelyeket mindennap használok.

Jogi személyként ismertek el egy folyót Új-Zélandon

2017. március 16. 23:10

Jogi személyként ismertek el egy folyót Új-Zélandon A világon elsőként a wellingtoni parlament az őslakos maorik kérésére megszavazta, hogy az ország harmadik leghosszabb folyója, a 290 kilométeres Whanganui, maori nevén Te Awa Tupua önálló jogalanyként szerepelhessen vitás ügyekben.


A fosszilis Trump sem állíthatja meg a zöld forradalmat

2017. március 16. 17:52

A fosszilis Trump sem állíthatja meg a zöld forradalmat Kiszivárogtak a Trump-adminisztráció első tervezett ökológiai intézkedései, melyek hamarosan kinyírnák Obama klímapolitikáját. Menesztené az állami alkalmazású klimatológusokat, 30–42 %-kal csökkentené közel 40 zöld program büdzséjét. De a magánszektorra ez nem hat kedvezőtlenül: a befektetők már nem futamodnak meg a zöld gazdaság finanszírozásától. Hiába Trump ígéretei, sötétek a szénágazat kilátásai.

A biciklizés nyereségesebb a gazdaságnak, mint az autózás

2017. március 16. 16:44

A biciklizés nyereségesebb a gazdaságnak, mint az autózás Koppenhága 2016-ban érte el azt, amit Amszterdam 20 évvel korábban: több a bicikli van az utcáin, mint az autó. Minden egyes biciklivel megtett kilométer profitot hoz a nemzetgazdaságnak, az autózás viszont veszteséget.


További híreink

A fenntarthatóságtól a rezilienciáig. Mit tesz, és mit tehet a nemzetközi közösség?

2017. március 15. 12:00

Sokkoló, hogy ma, 2017-ben, összeomlási pályán van az emberiség. A legfrissebb modellszámítások alapján kijelenthető, hogy nem kerülhető el az ökoszociális rendszer világméretű megroppanása néhány évtizeden belül, még a mi életünkben.

Baljós árny: gyorsul az óceánok melegedése

2017. március 14. 18:30

A fosszilis üzemanyagok használatának a számos előny mellett van egy katasztrofális mellékhatása is, a teljes földi klíma felmelegedése, és egy friss tanulmány azt bizonyítja, hogy az óceánokban ez a vártnál gyorsabban megy végbe.


Középpontban a környezetvédelem

2017. március 13. 22:46

A világ nagy része zaklatott állapotban van. A Nyugat Oroszországgal való kapcsolata, a NATO jövője, a szíriai polgárháború és a menekültkérdés, az egyre jobban teret nyerő jobboldali populizmus, az automatizáció hatása, illetve a Brexit komoly közéleti vitákat gerjesztettek. Egy kérdésre – talán a legfontosabbra – azonban nem irányul kellő figyelem, ez a környezet ügye.

Az U.S. Army képezte ki a világhírű környezetvédő gyilkosait

2017. március 13. 15:11

Egy éve, 2016. március 2-a éjjelén gyilkolták meg hondurasi otthonában Berta Cácerest, aki egy esztendővel korábban nyerte el a tekintélyes Goldman-díjat környezetvédelmi munkájáért. A világhírű aktivista halála óriási nemzetközi felháborodást váltott ki, jogvédő és zöld szervezetek mellett az ENSZ és az Amerikai Államok Szervezete (OEA) követelte az ügy kivizsgálását.


A megoldások története - Tárgyaink története, záró epizód

2017. március 13. 5:05

Civilizációnk, társadalmaink “töretlenül fejlődnek”, ez nem kérdés. Egyre jobban és jobban teljesítünk… egy alapvetően rossz játékban. El tudjátok képzelni, hogy társadalmi szinten mennyire végzetes következményekkel járhat, ha egy hibás cél mentén fejtünk ki elképesztő energiákat?

Világháborús szinten az éhezők száma

2017. március 12. 13:22

1945 óta most éli legsúlyosabb humanitárius válságát a világ. 20 millió embert fenyeget az éhínség - hívta fel a figyelmet az ENSZ biztonsági tanácsában Stephen O,Brian, az világszervezet főtitkárának humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese.


Lassan elég lesz napi 10 perc napozás

2017. március 11. 22:23

Spanyol kutatók kiszámolták, hogy mennyi ideig kell napon tartózkodni, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges D-vitamin mennyiséghez.

Fukusima 6 évvel a katasztrófa után

2017. március 11. 10:52

Japán hat év elteltével is küszködik a 2011. március 11-i hatalmas földrengés és cunami, s különösképpen a fukusimai nukleáris katasztrófa következményeivel. A súlyosan megsérült Fukusima Daiicsi atomerőmű és a körülötte lévő tiltott zóna sugármentesítése akár fél évszázadba is beletelhet.


Belakták Fukusima környékét a vaddisznók

2017. március 10. 21:47

Elárasztották a vaddisznók a fukusimai atomkatasztrófát követően kiürített japán városokat, a hat év után hamarosan visszatérő lakók aggódnak a portyázó csordák miatt.

A pandák miatt 170000 embert telepítenek át

2017. március 10. 21:03

A kínai Szecsuan tartományban 172 200 embert telepítenek át, hogy semmi és senki ne veszélyeztesse az óriáspandákat a kialakítani tervezett nagy nemzeti pandaparkban – jelentette be a tartomány erdészeti hivatala.


Szembe megy a tényekkel Trump zöld hivatalvezetője

2017. március 10. 8:45

A szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak - mondta egy tévéinterjúban Scott Pruitt, az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) új vezetője.

Milliárdoknak lehet megoldás a gilisztás vécé

2017. március 10. 7:17

A trágyagiliszták emberiürülék-lebontó tevékenységére épülő vécék megfizethető és fenntartható higiéniai megoldást jelenthetnek a fejlődő világ egyre zsúfoltabb szegénynegyedeiben és menekülttáboraiban.


Rekordalacsony a Kinneret-tó vízszintje Izraelben

2017. március 8. 22:15

A mérések csaknem egy évszázaddal ezelőtti kezdete óta még soha nem volt ennyire sekély a Kinneret-tó víze Izraelben a kivételesen száraz februári időjárás után. A Galileai-tenger mellett a Jordán folyó és a Holt-tenger is szárad.

Az aszályok tizede vándorol

2017. március 8. 20:55

Egy friss kutatás szerint a hurrikánokhoz hasonlóan gyakran az aszályok is kontinenseken át mozoghatnak, egy sávban pusztaságot hagyva maguk után.


Eladnák a Bajkál-tó vizét Kínának az oroszok?

2017. március 8. 20:20

Merész, és egyúttal felelőtlen mérnöki tervvel állt elő egy kínai kutatóintézet: azt javasolja, hogy a szibériai Bajkál-tó vizének Kínába vezetésével oldják meg a szárazság sújtotta északnyugat-kínai Lancsou vízellátásának problémáját.

Az ExxonMobiltól kopizott a Fehér Ház

2017. március 7. 20:28

Nem csak külügyminisztert adott Trump kabinetjébe a világ legnagyobb magánkézben lévő olajvállalata, az ExxonMobil, hanem a jelek szerint egy egyszerű sajtóközleményt sem tudnak megírni az óriáscég nélkül.


Amerikát új farkasfaj hódítja meg

2017. március 6. 23:23

Az ember környezetátalakító tevékenységének következtében a farkasok, a kutyák és a prérifarkasok a korábbinál sokkal gyakrabban találkozhatnak egymással. Románcaikból mára létrejött egy teljesen új állat, amely génkészletében egyesíti magában mindhárom kiindulási faj legütőképesebb tulajdonságait. Az új, keleti prérifarkasnak (is) nevezett kutyaféle pedig megállíthatatlanul terjeszkedik Észak-Amerikában, egyedszámát már milliósra becsülik.

Trump felszámolja a globális felmelegedés elleni harcot

2017. március 6. 8:38

Mivel a globális felmelegedés egy humbug, az ellene való küzdelemnek sincs értelme Donald Trump szerint, aki azt tervezi, hogy már jövő héten lazítja a káros anyagokat kibocsátó gépjárművekre vonatkozó szövetségi szabályokat.


A védett sósvízi krokodilok egyre veszélyesebbek

2017. március 6. 7:30

Nyugat-ausztráliai Kimberley körzetében őshonos a sósvízi krokodil, mely a szakértők szerint egyre nagyobb veszélyt jelent az emberekre. Az akár 7 méteresre is megnövő hüllőket a 70-es években nyilvánították védetté, így azóta tilos vadászatuk, ennek következtében populációjuk évente 3 százalékkal nő.

Az esőerdőirtások gyümölcse: a Burger King húspogácsája

2017. március 5. 9:12

Húsimádat–>növekvő állatállomány–>kielégíthetetlen takarmányigény–>trópusi esőerdők felperzselése. Címszavakban így írható le az a folyamat, melyet a Burger King-féle istentelen vadkapitalizmus képvisel Latin-Amerikában. 2016-os mérleg: Egyedül Brazíliában 40 Budapest méretű kipusztított trópusi erdő.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés