Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Megvilágosodott a NASA új vezetője. Már elismeri a klímaváltozást

2018. május 20. 19:45

Megvilágosodott a NASA új vezetője. Már elismeri a klímaváltozást Korábbi elutasító álláspontját feladva a NASA közelmúltban kinevezett új vezetője már elfogadja, hogy jelentős mértékben az ember okozza a globális klímaváltozást. Jim Brindenstine azt is bejelentette, hogy támogatja a NASA klímaváltozással kapcsolatos kutatásait.

A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember

2018. május 20. 18:55

A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember 6 millió négyzetkilométernyi erdőség, park, természetvédelmi terület van veszélyben a bányászat, fakitermelés és gazdálkodás miatt. A világ természetvédelmi területeinek egyharmadát veszélyezteti emberi tevékenység, és a legtöbb terület védelme nem éri el valódi célját.


1,5 fokos globális felmelegedést még túlélne a fajok többsége

2018. május 20. 18:08

1,5 fokos globális felmelegedést még túlélne a fajok többsége Megmentené a Földön élő növény- és állatfajok jelentős többségét a klímaváltozás hatásaitól, ha az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését - hangsúlyozzák a Kelet-Angliai Egyetem kutatói.

Mától május 20 a méhek világnapja

2018. május 20. 13:04

Mától május 20 a méhek világnapja Vigyáznunk kell a méhekre, mert tőlük függ az élelem jövője
Május 20-án ünneplik a méhek világnapját, először a történelemben


Helló röfik! Lakótelep 30 ezer malacnak

2018. május 20. 11:26

Helló röfik! Lakótelep 30 ezer malacnak Komplett lakótelep épült Kínában csak sertéseknek. Az emeletes épületekben nemsokára akár évi 800 ezer disznó is születhet. A gigateleppel a növekvő lakossági igényt akarják kielégítése, de a koncentrált termelés komoly állat- és humánegészségügyi kockázatokat is jelenthet. Mi lesz pl., ha egy migráns eldob egy szendvicset?

A Porschét is elérte a dízelbotrány

2018. május 19. 5:42

A Porschét is elérte a dízelbotrány Az ikonikus luxus városi terepjárók károsanyag-kibocsátását is manipulálták, ezért hívja vissza őket a német közúti közlekedési hatóság. 60 ezer Porsche érintett a dízelbotrány miatt.


A cukormentes üdítők árnya

2018. május 17. 20:33

A cukormentes üdítők árnya A hazai boltokban is egyre nagyobb választékban kaphatóak olyan üdítők, amelyek nem tartalmaznak cukrot és kalóriatartalmuk nulla. Sőt, ha megnézzük az átlagos tápérték táblázatot a címkéjükön, akkor csupa nullát látni. Már az a kérdés, hogy van-e egyáltalán valami ebben a palackban, mármint színes vízen kívül?

Bioszféra 2. - a Homo sapiens zsákutcája

2018. május 17. 11:54

Bioszféra 2. - a Homo sapiens zsákutcája A Bioszféra 2 kudarca: hogy akarunk más bolygókon élni, ha még a Földön sem sikerül leutánozni a természetet? Miközben mindent megteszünk ennek tönkretételéért.


Fókákkal kutatják a jégtakaró olvadását

2018. május 17. 9:20

Fókákkal kutatják a jégtakaró olvadását A Déli-sark körüli tengerekben élő két fókafaj egyedei segítenek brit kutatóknak abban, hogy adatokat gyűjtsenek a nyugat-antarktiszi fogyatkozó jégtakaró körüli vizek hőmérsékletéről és sótartalmáról, hogy a klímakutatók még pontosabb előrejelzéseket készíthessenek a jégtakaró olvadásáról.

A gazdagok kevésbé zabálják fel a földeket az erdők elől

2018. május 16. 10:38

A gazdagok kevésbé zabálják fel a földeket az erdők elől Ha növekszik egy ország gazdasága, növekszik az erdőterületeinek nagysága is - erre a következtetésre jutott egy finn tanulmány. A FAO adatai szerint a Föld erdőterületeinek mértéke 1990-től 2015-ig 3 százalékkal csökkent.


További híreink

Jön az Apple éltető alumíniuma

2018. május 15. 19:02

Az Apple összeállt az Alcoával és a Rio Tintoval, a felek által alapított közös vállalat forradalmasítaná az alumíniumgyártást, amely üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli alumínium-előállítást tesz majd lehetővé.

Paks 2: új szerződések születtek

2018. május 15. 18:10

Szerződést írt alá a műszaki tanácsadói tevékenységről és az alkatrészszállításról a Paks 2 projekt már meglévő keretmegállapodása alapján Jevgenyij Szalkov, a Rusatom Service vezérigazgatója és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója ma a szocsi Atomexpón, a Roszatom rendezvényén.


Nem kellett az orosz kaja az ukrán delfineknek - belepusztultak

2018. május 15. 7:31

Elpusztultak az orosz kézre került utolsó ukrán harci delfinek is. A kiképzett emlősök állítólag az oroszoktól nem fogadtak el ételt és végül éhen pusztultak. Katonai célokra 1973 óta képeztek ki delfineket Szevasztopolban, a programot azonban komoly titoktartás övezte.

Megennéd ezeket a répákat? És ha ezzel támogatnád a klímaváltozás elleni harcot?

2018. május 13. 21:35

A répák 25-30 %-a – szabálytalan formája miatt – soha nem jut el a boltok polcaira, pedig a valódi érték belül lakozik. Miért jó környezetünknek, a gazdaságnak, ha a szabálytalan gyümölcsöt és zöldséget választjuk? Együtt az éhezésmentes világért!


Lelkes tudósok, vonakodó fogyasztók – Kína erőlteti a GM növényeket

2018. május 12. 18:03

2017 májusában egész délelőtt keresgéltük a taxisofőrrel Shousan kanyargós útjain a génmódosított rizs termesztésének kísérleti telepét, amely Kína délkeleti részén Fucsien tartomány székhelyétől, Fucsontól mintegy húsz kilométerre található. A hegyvidéket buja szubtrópusi növényzet borítja. A közeli, 16 000 lakosú kisvárosban az általunk megkérdezettek közül senki sem ismerte a „génmódosított növények” (GMO) kifejezést.

Turistaként Te is jelentősen szennyezel

2018. május 12. 17:12

A turizmus felelős az összes szén-dioxid-kibocsátás 8 százalékáért! Vajon azok az országok vállaljanak nagyobb részt a felelősségből, amelyek magukhoz csábítják a turistákat, vagy azok, amelynek polgárai előszeretettel növelik utazgatással az ökológiai lábnyomukat?


Az erdőgazdálkodás is csak korrupciómentesen környezetbarát

2018. május 12. 11:46

A FAO átláthatóbb erdészeti koncessziót javasol, amely kedvez a rászorulóknak. Első alkalom, hogy a trópusi erdőkre vonatkozó koncessziókra ajánlások jelentek meg.

Melegben nőstényt, hidegebben hímet kódol a gén

2018. május 11. 21:43

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült izolálnia azt a gént, amely a keltetési idő alatt uralkodó hőmérséklet függvényében határozza meg a tojásból kikelő vörösfülű ékszerteknősök nemét.


Magyarországnyian dolgoznak a globális megújuló energia iparágban

2018. május 11. 11:55

Már világszerte több mint 10 millióan dolgoznak a megújuló energia ágazatban, miután 2017-ben több mint 500 ezer új unkahely jött létre az iparágban.

Megvan a békagyilkos gomba eredete

2018. május 11. 10:58

Kelet-Ázsia lehet az eredeti hazája a kétéltűeket világszerte pusztító gombának – derül ki egy új nemzetközi kutatásból, amelyet a londoni Imperial College vezetett, és amelyben a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, dr. Vörös Judit is részt vett.


Ennyit szennyezel egy netes kereséssel

2018. május 10. 20:29

A Facebook, a Google és a hasonló adatközpontok szerverei az üvegházhatású gázok 2 %-áért felelősek világszinten. Ha önmagában minimálisan is, de minden Google-keresés hatással van a környezetre. A Quartz szerint egy átlagos nap 3,5 milliárd keresése az internethez köthető teljes károsanyag-kibocsátás 40 százalékát teszi ki.

Az egész bolygót beszennyeztük

2018. május 10. 10:47

Már a Föld legmélyebb pontján is találtak műanyagszemetet. 10 898 méteres mélységben a műanyagon kívül fémet, gumit, halászati felszereléseket és üveget is gyűjtött a robot.


Tiszta Hawaii

2018. május 10. 9:05

Hawaii ma két olyan törvénytervezetet fogadott el, ami azt a célt tűzte ki, hogy az állam 2045-ig megszabaduljon a fosszilis energiától, és az energiaellátását csak megújuló energiaforrásokból oldja meg.

Robban a napelem bomba - nem lesz szükség fosszilis erőművekre?

2018. május 8. 9:43

A Newcastle-i Egyetem kutatói 20 éven át dolgoztak a technológián, ami forradalmi változást hozhat a napelemek piacán. A jobb hatásfokú és 30x olcsóbb napelemeket már felszerelték az első teszt házra. Ez elsöpörheti a méregdrága paksi atomot is.


Kaliforniai napelemesítési vita

2018. május 7. 13:15

2020-tól minden Kaliforniában épülő legalább háromemeletes új háznak rendelkeznie kell majd napelemekkel, ha jövő héten az állam energetikai bizottsága megszavazza az erre vonatkozó rendelettervezetet.

Elsőként a legszegényebbek szívják meg

2018. május 7. 10:19

A világon 10-ből 9 ember szív súlyosan szennyezett levegőt. Évente hétmillió ember hal meg emiatt - ismertette legfrissebb becslését az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


Női túlsúly a 2018-as Goldman Környezetvédelmi Díjaknál

2018. május 6. 0:06

A zöld Nobel-díjként is emlegetett kitüntetést a világ hat különböző régiójában élő olyan aktivisták kaphatják meg, akik a legsürgetőbb környezetvédelmi problémákkal foglalkoznak, arra motiválva ezzel a helyi közösségeket, hogy vegyenek részt a természetvédelmi tevékenységekben és álljanak ki jogaikért.

Korallvédelmi naptej betiltás Hawaii-on

2018. május 5. 23:11

A kutatások szerint évi 14 ezer tonna (!) naptej csapódik le a korallokon világszerte, ehhez képest meglepő, hogy csak most készül először törvényi szabályozás az oxibenzont vagy az oxitonátot tartalmazó szerekkel kapcsolatban.


Az USA legszigorúbb abortusztörvénye Iowa államban

2018. május 5. 22:06

A magzat első szívdobbanásától tilos az abortusz Iowában. Az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét fogadták el szerdán.

432 millió éves unikális lelet Prágában

2018. május 5. 8:17

Senki nem foglalkozott a hat centis - ismeretlen fosszilis faj címkés - kis vacakkal. Most 150 év után találták meg a prágai Nemzeti Múzeum raktárában a legrégebbi növényfosszíliát.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés