Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Mennyit ér a tengerihal konzervek MSC logója?

2017. október 19. 7:36

Mennyit ér a tengerihal konzervek MSC logója? Ugyanarról a halászhajóról kerül a boltba a szabadon fogott és a hálóban vergődő hal. A tonhalak zöld halászata sokkal drágább, mint a mindent kaszáló hálók kivetése, és a halászok nem tudnak csak a fenntartható halászatból megélni.

Európai fogyasztó reszkess! Jön a fertőzött brazil csirke

2017. október 17. 22:39

Európai fogyasztó reszkess! Jön a fertőzött brazil csirke Rendkívül hátrányosan érintheti az uniós baromfipiacot, hogy az Európai Unió kedvezményes/vámmentes importkontingenst akar nyújtani a Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (MERCOSUR) számára ágazati szakértők szerint. A könnyítések nem csak piaci, hanem komoly közegészségügyi kockázattal is járhatnak, és ezt az idei brazil húsbotrány is előrevetítheti.


Kicsiben tesztelik a klímaváltozás elleni fegyvert

2017. október 17. 19:38

Kicsiben tesztelik a klímaváltozás elleni fegyvert A légköri szén-dioxidot kivonó technológia tesztüzeme kezdődött meg Izlandon; a svájci székhelyű Climeworks eljárásában az atmoszférából kivont üvegházhatású gázt a föld alatt tárolják.

Azt hiszi, a netes vásárlás zöld?

2017. október 17. 6:38

Azt hiszi, a netes vásárlás zöld? Ökölszabályként kezelik, hogy az online vásárlás segít megóvni a környezetet, hiszen a jól szervezett házhoz szállítással temérdek károsanyag-kibocsátás takarítható meg. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű - ahogyan az a HVG Fenntartható fejlődés című különszámából is kiderül.


Attenborough szerint is megöli a tengeri élővilágot a műanyag

2017. október 16. 10:20

Attenborough szerint is megöli a tengeri élővilágot a műanyag A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor.

A klímaváltozás befagyasztása

2017. október 16. 9:31

A klímaváltozás befagyasztása Amerika legpusztítóbb hurrikánjainak és az ázsiai áradások évszaka után könnyen kétségbe eshetünk a klímaváltozás gyorsuló üteme miatt. Továbbra is megvalósítható azonban az energiaszektor kiterjedt és gyors átalakítási folyamata, amely megfékezheti a globális hőmérséklet-emelkedést. Emellett nem kell várnunk innovációkra a szükséges változások eléréséhez.


Halálra ítélték az emberevő tigrist

2017. október 15. 21:35

Halálra ítélték az emberevő tigrist A bíróság az indiai Mahárástra államban jóváhagyta azt a végzést, miszerint végezni kell a négy embert megölő tigrissel. Korábban állatvédők támadták meg a döntést.

A szél biztosíthatná az emberiség áramszükségletét

2017. október 15. 20:12

A szél biztosíthatná az emberiség áramszükségletét Hárommillió km2-nyi terület az Atlanti-óceánon elég lenne ahhoz, hogy az egész bolygó áramszükségleteit kielégítsük a téli hónapokban – állítja egy, a szélenergia földfizikai potenciáljával foglalkozó amerikai tanulmány.


Az USA klímaváltozás elleni harcát a környezetvédelem vezetője gáncsolja

2017. október 15. 9:36

Az USA klímaváltozás elleni harcát a környezetvédelem vezetője gáncsolja Az elmúlt napokban Scott Pruitt vezető szereplő volt az amerikai médiában, miután hivatalosan is javasolta az Obama-kormányzat egyik legjelentősebb környezetvédelmi intézkedésének visszavonását. A 2015-ben véglegesített Tiszta Energia Tervet azért hozták létre, hogy csökkentse a globális klímaváltozás negatív hatásait.

A műanyag miatt életképesek a japán cunami migránsok

2017. október 15. 8:04

A műanyag miatt életképesek a japán cunami migránsok Több száz tengeri állatfaj sodródott át Japánból az Egyesült Államokba az elmúlt hat évben olyan műanyag hulladékok potyautasaiként, amelyeket a kelet-ázsiai országot sújtó 2011-es földrengés és szökőár mosott bele a nyílt vízbe – állapították meg a kutatók.


További híreink

Hihetetlen ausztrál élelmiszerpazarlás

2017. október 14. 23:43

Az ehető paradicsomok majdnem 90 százalékát nem lehet eladni Ausztráliában, mert nem elég szépek. Az ausztrál gazdaságnak évi 20 milliárd dolláros kára van a nem tökéletes élelmiszerek kiselejtezése miatt.

Trump környezetvédelmi tanácsadójelöltje nem hisz a klímaváltozásban

2017. október 14. 21:03

Donald Trump amerikai elnök egy olyan „szakembert” fog jelölni környezetvédelmi tanácsadójának, akinek a fosszilis energiahordozók iparágaiban vannak kapcsolatai, és aki kételkedik a klímaváltozásban – jelentette az AP hírügynökség a washingtoni Fehér Ház bejelentése alapján.


Betesz az olajmultiknak az e-autózás

2017. október 14. 19:52

A jelenlegi ötödére, azaz 10 dollárra eshet az olaj hordónkénti ára egy iparági elemző szerint. Várakozásai szerint az elektromos autók elterjedése már a következő 6-8 évben érdektelenné teszi az olajipart, és teljesen átalakítja a különböző energiahordozók jelentőségét a gazdaságban.

Nem bohóckodik a klímaváltozás a bohóchalakkal

2017. október 13. 9:29

A bohóchalakat is erőteljesen megviseli a klímaváltozás, a nekik otthont adó anemónák melegebb víz miatti kifehéredése stresszhatásként éri őket, ezért kevésbé termékenyek.


Az USA kilép az UNESCO-ból

2017. október 12. 18:48

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2018 végi határidővel kilép az UNESCO-ból, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből. Izrael is otthagyja az UNESCO-t.

A Trump-kormány újabb öngyilkos lépése

2017. október 11. 20:24

A Trump-kormány hivatalosan is javaslatot tett elődje Tiszta Energia nevű környezetvédelmi programjának visszavonására. A szövetségi környezetvédelmi ügynökség (EPA) vezetője, Scott Pruitt tegnap aláírta azt a kongresszusnak küldött javaslatot, amelyben azzal érvel, hogy a 2015-ben, az akkori elnök, Barack Obama által elnöki rendelettel életre hívott Tiszta Energia nevű környezetvédelmi programot vissza kell vonni.


Boros dilemma: parafadugó vagy csavaros kupak?

2017. október 11. 16:12

A korábbi 95-ről 62 %-ra csökkent a legutolsó (2009-es) adatok szerint a parafadugóval lezárt borok mennyisége, és e tendencia valószínűleg azóta tovább erősödött. A parafadugó penészedése ugyanis kellemetlen "dugóízt" és illatot kölcsönöz a bornak, ezért egyre több borász a csavaros kupakok használatára áll át.

Villám villanytöltés 15 perc alatt

2017. október 9. 10:40

A globális személygépkocsi állománynak még mindig csak 0,2 százalékát teszik ki a villanyautók. A vásárlásukhoz egyre több kormány kínál támogatásokat. De mi lesz a töltőállomásokkal?
A Toshiba bemutatta a legújabb villanyautókba szánt akkumulátorát.


Rovarölő szereket találtak a világ mézeinek nagy részében

2017. október 9. 9:14

5 éve a Neuchâtel Egyetem Alex Aebi által vezetett csapata megkérte az utazó munkatársait, barátait és családtagjait, hogy külföldi útjaikról hozzanak haza mézet. 3 év alatt 198 minta gyűlt így össze, az Antarktiszt leszámítva minden kontinensről, amit bevizsgáltak, hogy kiderítsék tartalmaznak e neonikotinoid rovarölő szereket. Az eredmény lesújtó.

Kína halasztja az e-autó kvótarendszert

2017. október 8. 10:10

Az autógyártók hosszas lobbizása végül sikerrel járt: Kína enyhít a villanyautós kvótarendszeren. Igaz, az autógyártók így sem járnak sokkal jobban. A lépcsőzetesen szigorodó rendszer bevezetését egy évvel halasztják, de nem változtatnak a 2019-es előíráson.


Kihalt a libériai bülbül, amely nem is létezett

2017. október 8. 9:55

Több mint 30 évig foglalkoztatta az ornitológusokat egy különösen ritka afrikai énekesmadár, és most nagyon úgy tűnik, hogy a modern technológiák alaposan elbántak a fajjal-írta az index.

Az értelmetlen szelfin nem látszik az állatok szenvedése

2017. október 6. 15:06

A turisták egyre több szelfit készítenek Amazónia jellegzetes állataival, a nagy érdeklődés miatt kegyetlenül bánnak az állatokkal az utazásszervezők – hívta fel a figyelmet a jelenségre a World Animal Protection állatvédő szervezet.


Újra lesz erőmű Csernobilban

2017. október 6. 14:46

Ukrajna a legnagyobb mértékben csökkentené az orosz energiafüggőségét, ráadásul van egy hatalmas sugárszennyezett területe. A csernobili tiltott zóna kitűnően alkalmas napelemfarm telepítésére, így Kijev megengedi a külföldi és ukrán cégeknek, hogy azok saját pénzből napelemeket telepítsenek. Miközben az államnak egy fillérjébe sem kerül, a projekt több energiát termelhet, mint Paks 2, gazdaságilag is megtérülhet, és a paksi bővítés töredékébe kerül.

A napelemes a legpörgőbb megújulós energiatermelés

2017. október 5. 19:36

50 %-kal, 74 gigawattal nőtt tavaly a fotovoltaikus áramtermelő kapacitás világszerte, felerészt Kínának köszönhetően - írja a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most megjelent "Renewables 2017" tanulmánya. A tavaly hálózatra kapcsolt 165 gigawatt új áramtermelő kapacitásnak kétharmadát a megújulós áramtermelő kapacitás adta.


Macskaétvágy: egymilliós napi madárpusztulás

2017. október 4. 21:11

Naponta több mint egymillió őshonos madarat ölnek meg Ausztráliában a vadon élő és a házimacskák.

46 centis patkányfajt találtak. Feltöri a kókuszdiókat is

2017. október 4. 8:09

Tyrone Lavery még 2010-ben utazott a Salamon-szigetekre, miután eljutottak hozzá a pletykák a területen élő, hatalmas, fára mászó, kókuszdiót törő rágcsálóról. A szakértő kollégáival, John Vendivel és Hikuna Judge-al éveket töltött a régióban, mire sikerült az élőlénybe botlania.


Így hajtják kínai rabságba az afrikai elefántokat

2017. október 3. 20:30

Először látható videófelvételeken, ahogy vadon élő elefántborjakat fognak be Afrikában, hogy aztán állatkerteknek adhassák őket tovább. A Guardian által megszerzett videó elég lehangoló.

Nobel-díj a biológiai óra kutatásáért

2017. október 2. 21:12

A cirkadián ritmust, azaz a "napi biológiai órát" szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért 3 amerikai tudós, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be a Karolinska Intézetben Stockholmban.


Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

2017. október 1. 19:40

Mexikóban az egyre növekvő export miatt lassan nem jut avokádó a hazai piacra, és ami van, az is meghaladja árban az egyszeri polgár lehetőségeit. Pedig az avokádó a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga… volt.

A Roszatom kockázatai

2017. szeptember 30. 9:07

Késedelmes munkavégzés, megkérdőjelezhető szakértelem, bizonytalan finanszírozás, súlyos környezeti veszélyek. Amikor Moszkva és a Nyugat is saját kárán tanulta meg, hogy az atom veszélyes.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés