Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Fukusimai sugárzás a kaliforniai borban

2018. július 21. 6:50

Fukusimai sugárzás a kaliforniai borban Radioaktív felhőben fürösztötte Észak-Amerikát a fukusimai atomerőmű-baleset. Farmakológusok most megtalálták a radioaktív anyagok kémiai lenyomatát egy akkoriban Kaliforniában készült borban.

Már a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászat

2018. július 19. 9:19

Már a római időkben megkezdődhetett az ipari bálnavadászat Már kétezer évvel ezelőtt is űzhetett ipari méretű bálnavadászatot az ember a Gibraltári-szorosnál található római kori lelőhelyeken felfedezett bálnacsontok tanúsága szerint.


Macskafelmérés Washingtonban

2018. július 19. 8:50

Macskafelmérés Washingtonban A Washingtonban élő macskák számát akarja megállapítani egy nagyszabású, 3 évig tartó felmérés, amely a héten kezdődött meg az amerikai fővárosban. Macskák a legnagyobb madárpusztítók

Sikerült mesterségesen létrehozni orrszarvúembriókat

2018. július 19. 7:12

Sikerült mesterségesen létrehozni orrszarvúembriókat Először sikerült laboratóriumban, mesterséges megtermékenyítéssel orrszarvúembriókat létrehozni német tudósoknak. Ennek köszönhetően néhány hónappal az utolsó hím északi szélesszájú rinocérosz, Sudan elpusztulása után újraéledt a remény, hogy megmenthető a közvetlenül a kihalás előtt álló alfaj.


Városiasodnak a brazil skorpiók

2018. július 18. 8:51

Városiasodnak a brazil skorpiók A brazil városokban elszaporodtak a skorpiók, amelyek alkalmazkodtak a városi élethez. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a skorpiócsípés okozta halálozások megduplázódtak az utóbbi négy évben.

Dízelbotrány? A VW köszöni, remekül van

2018. július 18. 8:06

Dízelbotrány? A VW köszöni, remekül van Rekordszintet értek el a Volkswagen csoport eladásai az első félévben.


Csak 84 amuri leopárd él a vadonban

2018. július 17. 8:57

Csak 84 amuri leopárd él a vadonban Tudósok becslése szerint 84 egyedet tesz ki a súlyosan veszélyeztetett amuri leopárd (Panthera pardus orientalis) vadon élő populációja az oroszországi Tengermelléki határterület délkeleti részén és az észak-kínai Csilin tartományban.

Váratlan genetikai károsodást okozhat a génszerkesztés?

2018. július 17. 7:39

Váratlan genetikai károsodást okozhat a génszerkesztés? A CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológia hatásait tanulmányozó tudósok szerint az új módszer váratlan genetikai károsodást okozhat, amely a sejtekben veszélyes változásokat idézhet elő.


A halak negyedét az olajukért ölik meg. Lehet, hogy teljesen feleslegesen?

2018. július 15. 22:23

A halak negyedét az olajukért ölik meg. Lehet, hogy teljesen feleslegesen? Az orvosi szakirodalom nem támasztja alá egyértelműen, hogy Omega-3 zsírsavat extra adagban is be kellene vinni az emberi szervezetbe. Ez pedig azért nagyon fontos, mert ha ez igaz, akkor a zsírsavat táplálékkiegészítőként előállító teljes iparágra sincs szükség.

Lelépett Valerio, majd 6 alpakát levadászott

2018. július 15. 11:40

Lelépett Valerio, majd 6 alpakát levadászott Nem voltak problémái, a szomszédai is jóravalónak ismerték a jaguárt, aki aztán meggyilkolt hat állatot. Le kellett zárni a New Orleans-i Audubon állatkertet tegnap, miután megszökött egy jaguár.


További híreink

Melyik chipses zacskó lufi?

2018. július 15. 9:27

Mennyi gázt veszel chips áron? Úgy is mondhatnánk, hogy melyik márka vágja át a fogyasztóit a legjobban. Mire jó a nitrogén?

Áttelepítés miatt pusztultak el a veszélyeztetett orrszarvúak

2018. július 14. 22:25

Elpusztult Kenyában 8 keskenyszájú orrszarvú abból a 14-ből, amelynek áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték meg a súlyosan veszélyeztetett faj megmentése érdekében.


Ma először csimpánzok világnapja

2018. július 14. 13:55

Számos állat- és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, valamint a Jane Goodall Intézetek július 14-én ünneplik meg első alkalommal Csimpánzok Világnapját.

Csúcson a haltermelés? Túl sok hajó cirkál túl kevés halért

2018. július 11. 6:52

Tovább bővül a globális haltermelés a következő évtizedben, annak ellenére, hogy a tenyésztett állomány korábbi robbanásszerű növekedése lassul és vadon élő halak halászata kiegyenlítődni látszik –olvasható az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.


Kína megszegte a Montreali Egyezményt

2018. július 9. 23:44

Évekig találgatták a szakértők, hogy honnan jön a nagy mennyiségű ózonréteget károsító gáz. Titkos nukleáris fejlesztéseket sejtettek a háttérben, de a megoldás prózaibb - olcsó kínai nyílászárók veszélyeztetik a bolygót. A héten Bécsben ülésezik egy nemzetközi bizottság, hogy megoldást találjon a helyzetre.

Rekordméretűre hízott a Csinghaj-tó

2018. július 9. 22:06

Rekordméretűre, 4548,56 négyzetkilométeresre nőtt a Csinghaj-tó, Kína legnagyobb sós tava a bőséges csapadék következtében.


Trumpékat megvette a tápszer-lobbi?

2018. július 9. 20:51

A WHO el akart fogadni egy határozatot a szoptatás és az anyatej fontosságáról, az amerikai küldöttség viszont következetesen a tápszergyártók érdekeit képviselte, több országot pedig meg is fenyegetett.

Rádiójelekkel kutatták fel egy invazív darázsfaj fészkét

2018. július 8. 9:23

Rádiójelek segítségével kutatták fel ázsiai lódarazsak fészkét brit tudósok, akik szerint módszerük áttörést jelent az invazív faj nagy-britanniai terjedése elleni harcban.


Így zöldít a Suzuki

2018. július 8. 8:50

A Suzuki Motor Corporation Japánban a 2017-es pénzügyi évben a jármű-újrafeldolgozási bevételéből nettó 552 millió jent (1,3 milliárd forint) forgatott vissza az üzletágba.

Előrejelzés a villanyautó-fronton

2018. július 6. 14:07

Amellett, hogy a mostani villanyautók hatótávja növekszik, még mindig nem éri el a hagyományos autók szintjét, áramkútból is kevés van, és nagyon drágák, főleg az akkumulátorok miatt. E téren azonban várható változás, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy népszerűbbé, leginkább olcsóbbá váljanak az elemes autók.


Ezt végzetesen benézték az orvvadászok

2018. július 6. 9:20

Éjszaka mentek orrszarvúra a vadorzók egy dél-afrikai rezervátumban, megették őket az oroszlánok.

München, Tokió, és Bécs a legélhetőbb városok

2018. július 5. 19:23

Az életminőséget vették alapul. Arra jutottak, hogy 2018-ban München a világ legélhetőbb városa, második Tokió, míg a harmadik Bécs. A listára 25 város fért fel, Budapest nincs köztük.


Csökkent a globális élelmiszerár-index

2018. július 5. 12:38

Idén először tapasztalható árzuhanás az alapvető élelmiszer-alapanyagok esetében a nemzetközi jegyzésekben – így reagáltak a piacok a kereskedelmi összetűzésekre és a romló termelési kilátásokra.

Az energiafogyasztás újragondolásával teljesíthetők a klímaegyezmény céljai

2018. július 5. 10:36

A Nature Energy című neves szaklap júniusi számában megjelent tanulmány új forgatókönyvet vázol fel a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény céljainak elérésére. A szerzők szerint lehetséges a globális középhőmérséklet-változás 1,5 Celsius fok alatt tartása. Az osztrák IIASA intézmény által végzett elemzésben egy magyar kutató, Boza-Kiss Benigna is részt vett.


Feltérképezték a koalák teljes génállományát

2018. július 3. 21:19

Először sikerült feltérképezni a koalák teljes génállományát ausztrál tudósoknak, akik azt remélik, eredményeik abban is segítenek, hogy megfékezzék a fajt tizedelő, nemi úton terjedő kórt.

A pénztárost fojtogatták a nejlonszatyor betiltása miatt

2018. július 1. 22:32

Betiltották az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat Ausztrália két újabb szövetségi államában, így Új-Dél-Wales kivételével már az egész kontinensen tilos ingyen vékony műanyagzacskót osztogatni a vásárlóknak - akik egy része bedühödött.


A divat ára nem lehet a Föld

2018. július 1. 15:02

A brit divatipar ökológiai lábnyomát vizsgálják a parlamenti képviselők, mellyel az egyre nagyobb fast fashion szektor széndioxid kibocsátását, az erőforrás felhasználását és a víz fogyasztásának a mértékét kívánják feltárni.

A sárgabóbitás kakadu legrégebbi európai ábrázolására bukkantak a Vatikánban

2018. június 30. 22:42

Az Ausztráliában élő sárgabóbitás kakadu legrégebbi európai ábrázolására bukkantak a vatikáni könyvtárban, a 13. századi kézirat azt jelzi, hogy az eddig véltnél évszázadokkal korábban kiterjedt kereskedelem volt Európa és Ausztrália északi térsége között.


Mikor robban a megújulós energiatermelés?

2018. június 30. 11:03

Vajon lehet teljesen megújuló forrásokból fedezni a Föld energiaszükségletét? Egyes kutatók szerint ma már nem az a kérdés, hogy eljuthatunk ehhez a zöld célhoz, hanem, hogy mikor.

Hová tűnik az abroncsról lekopott gumi?

2018. június 30. 8:58

Szinte láthatatlan, de komoly problémát igyekszik tisztázni a Continental egy kutatócsoporthoz társulva: hová kerülnek a szinte észrevehetetlen módon fogyatkozó abroncsok apró maradványai, egyáltalán mik befolyásolják pontosan a kopást?


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés