Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Klímatüntetés Trump 100. jubileumi napján

2017. április 30. 6:58

Klímatüntetés Trump 100. jubileumi napján 15 ezres tüntetés kezdődött tegnap Washingtonban, Donald Trump elnökségének 100. napján. Az Egyesült Államok több városában is demonstráltak a globális klímaváltozást humbugnak tartó elnök környezetpolitikája ellen.

A diétás üdítő nem jelent egészséges választást?

2017. április 29. 17:49

A diétás üdítő nem jelent egészséges választást? Kiderült, hogy a diétás üdítők egyáltalán nem olyan egészségesek. Egy friss kutatás szerint a diétás üdítők fogyasztása növelheti a demencia és az agyvérzés kockázatát.


Az USA ne lépjen ki a klímaegyezményből

2017. április 29. 7:42

Az USA ne lépjen ki a klímaegyezményből Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter szerint az Egyesült Államoknak nem szabad kilépnie a párizsi klímaegyezményből.

El Salvador betiltotta a fémbányászatot

2017. április 28. 19:24

El Salvador betiltotta a fémbányászatot Tegnap óta El Salvador a világ első olyan országa, ahol betiltották a fémek bányászatát. Az egy hónapja nagy többséggel, 84 képviselőből 70 támogató szavazatával meghozott törvény megtiltja, hogy bármilyen formában engedélyezzenek az országban bányászati tevékenységet, a feltárástól a feldolgozásig.


Atombiztos befektetés a kobalt

2017. április 27. 8:40

Atombiztos befektetés a kobalt Az utóbbi hónapok árupiaci slágere a lítium volt, de van egy ennél is ritkább fém, ami szintén nélkülözhetetlen például az elektromos autók gyártásában és a lítiumnál jóval ritkább, így ez lehet a befektetők következő nagy célpontja. A kobaltról van szó.

A norvégok kihasználnák a jégtakaró olvadását

2017. április 27. 6:38

A norvégok kihasználnák a jégtakaró olvadását A fel nem tárt norvég olaj- és földgázkészletek a jelenleg ismertnek a duplájára is rúghatnak a Barents-tengeren az orosz szektorral határos, és az év nagy részén jégtakaróval borított területeken. A zöldek résen vannak.


31 évvel Csernobil után

2017. április 26. 7:52

31 évvel Csernobil után 31 évvel ezelőtt volt a csernobili atomkatasztrófa. Az akkori és és a sugárzás miatt azóta elhunyt áldozatokra emlékeztek az ukrán fővárosban Kijevben a Csernobil Hősei emlékműnél.

Jövőre indul a malária ellenes harc új szakasza

2017. április 25. 20:23

Jövőre indul a malária ellenes harc új szakasza A világ első malária elleni oltását 2018-ban Ghánában, Kenyában és Malawiban próbálják ki - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


Az Északi-sarkvidéken köt ki Európa szemete

2017. április 25. 9:41

Az Északi-sarkvidéken köt ki Európa szemete A Grönlandtól keletre hullámzó vizekben és a Barents-tengerben talált műanyaghulladékok mennyisége jóval nagyobb annál, mint ami az ilyen gyéren lakott régiók esetén megszokott.

A világ a vesztébe rohan

2017. április 25. 0:05

A világ a vesztébe rohan A klímakatasztrófa már 2020-ban lecsap a trópusokra. Az Egyenlítő mentén fekvő országok konkrétan élhetetlenek lesznek.


További híreink

A tengeri atomhasadás is nagyon kockázatos

2017. április 24. 10:05

Nyugtalanságot váltott ki elsősorban Szentpéterváron, hogy az orosz kormány a város szívétől mindössze 2 kilométerre található kikötőben kívánja üzemanyaggal ellátni az ország első és egyetlen úszó atomerőművét. A szovjet kormányzat két balesetet ismert el az 1970-es évekből, jóval az események bekövetkezte után.

Lemarad az Exxon a zsíros orosz falatról

2017. április 23. 12:55

Nem kutathat olajat Oroszországban az amerikai multi. Az Oroszország elleni szankciók miatt van a tiltás, és eddig kivételt kapott a cég, de most nem, mivel korábbi vezetője lett az amerikai külügyminiszter, így rosszul mutatna a dolog.


A Föld napja, Trump és a civilek

2017. április 23. 9:59

Idén nem olyan a Föld napja, mint az elmúlt években, és ennek nem a szokatlan áprilisi havazás, hanem a fagyos politikai légkör az oka.

Hatásos vírus- és baktériumölő a békabőr váladéka

2017. április 22. 11:04

Egy Dél-Indiában élő, teniszlabdányi, tarka béka bőrváladékában találtak vírusokat és baktériumokat elpusztító molekulákat indiai és amerikai tudósok.


Felpörgő felmelegedés

2017. április 21. 19:56

Idén márciusban megdőlt egy 140 éves rekord - most először fordult elő, hogy az El Nino hatása nélkül több mint 1 fokkal volt magasabb a havi átlaghőmérséklet a korábbi évek átlagánál - közölte az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet.

Ég veled tobzoska?

2017. április 19. 15:10

A WWF friss jelentése szerint az orvvadászat, az illegális fakitermelés, a halászat és a ritka fajokkal való tiltott kereskedés a világ legértékesebb természeti területei, az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínek 45 %-kát veszélyeztetik


Évi félmillió halál szennyezett ivóvíz miatt

2017. április 18. 19:23

A világon közel kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napokban nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint. Az ilyen víz használata ivóvízként különböző fertőzések, például kolera, vérhas, tífusz vagy gyermekbénulás veszélyével jár.

A szélessáv megnövelheti az űrszemét mennyiségét

2017. április 18. 15:23

A tervezett „megakonstellációk”, azaz sok kis műholdból álló rendszerek ugyan elhozhatják a világszerte működő vezeték nélküli netet, de a „katasztrofális ütközések” számát is nagyban megnövelik.


Ezért zsákutca az atomenergia

2017. április 18. 14:29

A 6 legsúlyosabb probléma, amit az elmúlt 70 évben az atomenergetikában nem sikerült megoldani.

Eldobható PET helyett ehető kulacs?

2017. április 18. 11:56

Az Ooho nevű találmány forradalmasítaná az ásványvíz tárolását: többé nem volna szükség műanyag palackra, helyette elég lenne csak bekapni egy apró gömböt. Évek óta beszélnek róla, de idén piacra is dobnák.


Éghajlatváltozás és a városi hőszigetek

2017. április 17. 10:38

A globális klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló hőhullámokat jelentős mértékben fokozzák a városok éghajlatra gyakorolt hatásait a nagy nyári hőségben. De a beépítettség a téli időszakban is jelentős hatással van a környezetre, így az ott élők életminőségére is. A Bolyai Ösztöndíjas Dezső Zsuzsanna, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa ezeket a területeket kutatja az OTKA támogatásával.

A tengerektől a tányérig – a halak nyomában

2017. április 15. 21:40

Fontos előrelépés történt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kezdeményezett nemzetközi dokumentációs rendszer ügyében, melyek révén az illegálisan fogott hal nem kerülhetne a boltok polcaira és így a tányérunkra sem.


Semjénék elnézték a lovat. Magyar - iráni atom abszurd

2017. április 15. 7:39

Szakmailag lázálom, anyagilag nagy bukta az a minden racionalitással szembe menő magyar perzsa (iráni) mini atomerőmű együttműködés, melyről az Iráni Iszlám Köztársaság részéről szivárogtak ki részletek. A fejlesztésre fordítandó tízmilliárdok megtérülésére szinte semmi esély.

Példátlan korallfehéredés sújtja az ausztrál Nagy-korallzátony északi és középső harmadát

2017. április 11. 21:17

Soha nem látott mértékű korallfehéredés sújtja a már amúgy is legyengült ausztrál Nagy-korallzátony északi és középső harmadát - derült ki a levegőből végzett legfrissebb vizsgálatokból.


Első körben 35 millió embert fenyeget a talaj felmelegedése

2017. április 11. 19:53

Brit kutatók szerint Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű fagyott talaj, vagyis permafroszt olvadhat ki és szabadíthat fel üvegházhatású gázokat, ha nem sikerül a felmelegedést megfékezni.

Trump miatt bukott a G7-es energiacsúcs

2017. április 11. 8:45

Megállapodás és zárónyilatkozat nélkül zárult a G7-csoport energiaügyi minisztereinek római találkozója tegnap este, miután az Egyesült Államok képviselője nem írta alá a párizsi klímaegyezmény céljait megerősíteni hivatott dokumentumot. A Greenpeace Italia egy hatalmas hőmérővel tüntetett.


Eljön a sáskaburger kora?

2017. április 10. 22:40

A gyorsan fejlődő gazdaságok Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – együttesen a BRICS országok – a világ népességének 40 %-át teszik ki. A jövedelmek emelkedése és a városi középosztály erősödése révén az emberek még több húst fogyasztanak: 2003 - 2012 között, a BRICS országok húsfogyasztása 6,3%-kal nőtt, és a 2022-ig szóló előrejelzések szerint évi 2,5 százalékkal bővül.

Kalifornia jól él a Napból

2017. április 10. 21:40

Kalifornia példája jól mutatja, hogy a megújuló energiaforrások használatával néhány év alatt hova érhetnénk el mi, magyarok is, ha akarnánk. Nemrég volt egy napjuk, amikor akkora mennyiségű áramot sikerült összehozni napenergiából, hogy nullára esett, sőt negatívba is fordult az áram nagykereskedelmi ára. Nálunk csak 10 %-kal kevesebb a napsütéses órák száma.


Magyarország még a végén atomnagyhatalom lesz :)

2017. április 10. 11:30

Megvan, miben állapodott meg Iránnal a legfőbb atomtárgyaló, Semjén Zsolt: Száz iráni diák jöhet magyar egyetemekre tanulni, eközben a két állam - magyar hitelből - közösen épít kis atomreaktorokat, amelyeket Afrikában és Ázsiában adnának el.

Libanon, a költöző madarak Auschwitza

2017. április 9. 15:16

A libanoni halál szivárványszínű. A pompás kismadarak tetemei még az ipari méreteket öltő levadászásuk után is lenyűgöző. A pusztítást már a libanoni kormány sem hagyhatta szó nélkül, a miniszterelnök változást sürget.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés