Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

10 dolog, amiért imádjuk az erdőket

2019. március 21. 10:13

10 dolog, amiért imádjuk az erdőket Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében.

San Franciscó betiltja az e-cigit

2019. március 21. 7:23

San Franciscó betiltja az e-cigit San Francisco városa azt tervezi, hogy az egészségügyi kockázatok miatt betiltja az e-cigit, amíg az Egyesült Államok kormányszervei nem hoznak hivatalos értékelést a hatásairól.


Újabb jogi pofon a Bayernek: rákkeltő a Roundup gyomirtó

2019. március 20. 23:50

Újabb jogi pofon a Bayernek: rákkeltő a Roundup gyomirtó Újabb amerikai bíróság állapította meg, hogy rákkeltő a német Bayer vegyipari óriás által forgalmazott Roundup nevű gyomirtó. A döntés ezúttal is San Franciscóban született.

Rendőrkutyát klónoztak Kínában

2019. március 20. 20:37

Rendőrkutyát klónoztak Kínában A kínai állami média szerint tudósok a délnyugat-kínai Jünnan tartományban rendőrkutyát klónoztak egy programban, amitől azt remélik, hogy segít csökkenteni a rendőrkutyák kiképzési idejét és annak költségeit.


A rákbetegség leghalálosabb formája már a tüdőrák

2019. március 20. 7:35

A rákbetegség leghalálosabb formája már a tüdőrák Csökkent a rák okozta halálozások aránya az Európai Unióban az elmúlt öt évben. A nők között már többen halnak meg tüdőrákban, mint mellrákban.

Újrahasznosított WC-papírral a bolygóért

2019. március 18. 23:55

Újrahasznosított WC-papírral a bolygóért Második éve ünneplik március 18-án az Újrahasznosítási Világnapot. Újrahasznosított WC-papírral 80%-nyi megújuló erőforrást és 38%-nyi vizet lehet megtakarítani.


Gyászol a világ környezetvédelme

2019. március 17. 21:47

Gyászol a világ környezetvédelme Legalább 22 ENSZ-alkalmazott és számos delegált vesztette életét az Addis Abebában történt végzetes repülőgép-szerencsétlenségben. Az áldozatok a Nairobiban hétfőn megkezdődött Környezetvédelmi Közgyűlésre tartottak volna.

Globális moratórium a reprodukciós célú génszerkesztés alkalmazására

2019. március 17. 11:28

Globális moratórium a reprodukciós célú génszerkesztés alkalmazására A genetikailag megváltoztatott gyermekeket eredményező emberi petesejtek, spermák vagy embriók génszerkesztésének globális tilalmára szólított fel egy nemzetközi tudóscsoport.


Megszüntetnék a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot

2019. március 17. 0:07

Megszüntetnék a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot Környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként az Európai Bizottság - jelentették be Brüsszelben.

Klímatüntetés: 100 ország, 1500 város

2019. március 16. 22:54

Klímatüntetés: 100 ország, 1500 város Több mint 100 ország 1500 városban vonultak utcára a fiatalok a globális elit klímaváltozással szembeni tétlensége ellen tiltakozva. S míg néhány politikus szerint a tanulóknak az iskolában a helyük, addig a tudósok a diákok mellé álltak.


További híreink

Több mint 1200 állatfajt fenyeget a kihalás

2019. március 16. 21:32

Az ausztrál Queenslandi Egyetem és az amerikai Wildlife Conservation Society vadvédő szervezet tudósai feltérképezték a madarakat, emlősöket és kétéltűeket fenyegető veszélyeket, hogy megállapíthassák, élőhelyük mekkora részét sújtják a fajpusztulás ismert tényezői.

Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberget

2019. március 16. 0:21

Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás ellen küzdő 16 éves svéd lányt. A copfos Thunberg azzal került a címlapokra, hogy tavaly arra biztatta a diákokat: ne menjenek iskolába, hanem követeljenek az utcán gyorsabb és hatékonyabb intézkedéseket a klímaváltozás következményeinek elkerülése érdekében.


3 millió tonna! Ez csak a Coca-Cola évi műanyag szemete

2019. március 14. 20:39

Először közölte a Coca-Cola, mennyi műanyag csomagolást termelnek egy évben. Minden 5. palackot, azaz összesen 108 milliárdot ők zúdítanak a világra.

Rendszeressé válhat a jéghegyek leválása Chilében

2019. március 12. 22:30

Két újabb méretes jéghegy vált le az elmúlt hetekben a Chile déli részén lévő Grey-gleccserről - közölték kutatók, akik szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben.


Feléljük a bolygót

2019. március 12. 21:45

A nyersanyagok, üzemanyagok és élelmiszerek kitermeléséből és feldolgozásából ered a teljes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy fele, és felelős a biodiverzitás elvesztésének több mint 90 %-áért - állapította meg egy ma kiadott UNEP tanulmány.

Világjáró vulkáni hamufelhők változó klímánkban

2019. március 12. 8:02

A természeti és emberi katasztrófák: a vulkáni hamu és az ipari balesetek okozta szennyeződések terjedését sokasági éghajlati modellekben vizsgálja két magyar kutató. Haszpra Tímea és Herein Mátyás a Scientific Reportsban jelentették meg legfrissebb eredményeiket.


A fukusimai atomkatasztrófa kármentesítését bírálják

2019. március 11. 21:32

A nyolc éve történt fukusimai atomkatasztrófa kármentesítését bírálják helyi lakosok és szakértők. A Greenpeace szerint nem kapnak elegendő védelmet azok, akik a radioaktív szennyezés felszámolásán dolgoznak. Erre az ENSZ is figyelmeztette 2018-ban a japán kormányt.

Új kardszárnyú delfin fajt fedezhettek fel Chile déli partjainál

2019. március 11. 17:59

Titokzatos delfinfajt fedezhettek fel, a tudósok "sosem láttak még ehhez hasonlót". A kutatók 1955-ben hallottak először a különös külsejű tengeri emlősökről, amikor azok tömegesen vetődtek partra Új-Zélandon.


Bestresszel a tengeri ökoszisztéma

2019. március 10. 20:10

Komoly fenyegetést jelentenek a halakra, korallokra és egyéb tengeri élőlényekre az egyre gyakoribbá váló tengeri hőhullámok – figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.

Hagymát hagymával!

2019. március 10. 8:33

A hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatát – derült ki egy kínai tanulmányból.


A téli esők is gyorsítják a grönlandi jég olvadását

2019. március 8. 12:43

Egyre gyakoribbak Grönlandon az esőzések, amelyek olvasztják az északi féltekén elterülő sziget jegét, még az hosszú északi-sarki télben is gyakran esik az eső - állapították meg kutatók.

Yoda a zöld fényes, Obelix a gömbölyű bogár

2019. március 8. 1:06

Több mint száz új rovarfajt fedeztek fel egy indonéz sziget, Celebesz esőerdejében. A tudósok szerint a bogarak mind a Trigonopterus nemzetséghez tartoznak, vagyis az ormányosbogarak közé.


Kegyetlen félkatonai szervezetekkel üzletel a WWF?

2019. március 6. 21:21

„Brutális paramilitáris erők” finanszírozásával vádolja a Buzzfeed című online magazin a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetét, a Természetvédelmi Világalapot (World Wildlife Fund for Nature, WWF), amely erre reagálva bejelentette, hogy független vizsgálatot rendel el az ügyben.

1700 faj sodródhat a kihalás szélére

2019. március 6. 20:13

Egy friss tanulmány szerint 2070-re 1700 kétéltű-, madár- és emlősfaj sodródhat a kihalás szélére az emberiség miatt.


Átköltöztetik az orosz cetbörtön fehér és kardszárnyú delfineit

2019. március 6. 9:26

A Vlagyivosztok melletti Russzkij sziget egyik öblébe, egy ott kialakítandó ideiglenes központba fogják áttelepíteni azt a csaknem száz fehér és kardszárnyú delfint, amely jelenleg egy illegális "cetbörtön" foglya az orosz Távol-Keleten.

Elesszük a madarak élőhelyét

2019. március 6. 8:22

A Nyugat fogyasztása miatt 121 madárfaj pusztulhat ki a fejlődő országokban. A madarak élőhelyének mezőgazdasági vagy erdős területté alakításához legjobban a szarvasmarha-tenyésztés járul hozzá, de egyre fenyegetőbb a fajok számára az olajos magvak kereskedelme is.


A klímakatasztrófa elkerüléséhez muszáj csökkenteni az energiafogyasztást

2019. március 5. 23:50

Március 6-a az energiahatékonyság világnapja. Az energiahatékonyság javítása nemcsak a fenntartható energiagazdálkodás első lépése, hanem elengedhetetlen annak a klímakatasztrófának a kezelésében is, amifelé egyre nagyobb sebességgel száguldunk. A legolcsóbb és a leginkább környezetbarát energia az, amit fel sem használunk.

Az 5G első áldozatai

2019. március 5. 8:37

Tesztelés alatt van az 5G mobilhálózat, amitől rengetegen tartanak. A félelem talán nem alaptalan, ugyanis Hágában 300 madár pusztult bele a tesztelésbe - már ha igaz.


80 tonna olaj szivárog egy világörökségi terület közelében

2019. március 4. 23:18

Környezeti katasztrófa bontakozik ki a Csendes óceánon, miután egy nagy hajó zátonyra futott és elkezdett olaj szivárogni belőle a Salamon-szigeteki UNESCO világörökségi terület, a Keleti-Rennel korallzátony közelében, jelentették be az ausztrál hatóságok.

Kína kihátrál az atomenergiából, miközben Orbán a putyini zsákutcát erőlteti

2019. március 4. 13:42

A nukleáris energia jövőjének letéteményeseként kezelt Kína évek óta jegeli az atomerőmű építési terveit, így a korábban meghirdetett célok lassan köddé válnak. Pedig a pénz van rá, és az energiatöbblet-igény is biztosan jelentkezik. A zöld+ atomenergia kombóra épített energetikai stratégiának sincs gazdaságilag túl sok értelme. A szél és a nap mindent visz.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés