Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Íme az első Trumpról elnevezett állat

2017. január 19. 19:35

Íme az első Trumpról elnevezett állat Egy különleges "hajviseletű", apró molylepke lett az első élőlény, amely Donald Trump megválasztott amerikai elnökről kapta a nevét. A Neopalpa donaldtrumpi nevű állatot Vazrick Nazari kanadai kutató fedezte fel Kaliforniában.

Újabb klímaváltozási rekord

2017. január 18. 23:28

Újabb klímaváltozási rekord A legmelegebb év volt 2016 az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta. Immár három egymást követő évben mértek globális átlaghőmérsékleti rekordot.


Végveszélyben a főemlősök

2017. január 18. 23:14

Végveszélyben a főemlősök A következő 25-50 évben a főemlősök egy része örökre eltűnik, ha a világ nem tesz semmit a védelmük érdekében – figyelmeztet a veszélyre egy szakértői csoport.

Bezárják az antarktiszi brit kutatóállomást

2017. január 18. 22:29

Bezárják az antarktiszi brit kutatóállomást A márciustól novemberig tartó antarktiszi tél idejére bezárják a brit antarktiszi kutatóprogram Halley VI kutatóállomását, mert a személyzet biztonságát fenyegetik a jégen keletkezett repedések, így az állomásnak otthont adó Brunt-selfjég, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló terület leszakadhat.


8 multimilliárdos kezében a fél világ vagyona

2017. január 17. 8:11

8 multimilliárdos kezében a fél világ vagyona Érdekes és figyelemfelhívó tanulmányt közölt az Oxfam a Davosban tartott World Economic Forumon: a világ nyolc leggazdagabb emberének akkora vagyona van, mint az össznépesség felének, az alapítvány szerint a jövedelmi különbségek sosem látott szintekre nőttek. Ezért is felejthető a fenntarthatóság.

Merre tovább e-autózás?

2017. január 16. 7:33

Merre tovább e-autózás? A világ meghatározó nagyvárosai összefogtak, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátás mértékét és negatív hatásait. London és Párizs a dízel- és benzin üzemanyagok betiltását tervezi 10 éven belül, míg Norvégia a belsőégésű motorok korlátozását fontolgatja. A fogyasztók azonban még várnak: megfizethető árakat, könnyű és gyors töltési lehetőségeket szeretnének.


Légszennyezés kezelés kínai módra

2017. január 15. 16:52

Légszennyezés kezelés kínai módra Kínában az elmúlt időszakban egyre nagyon gondot okoz a légszennyezés, több nagyvárosban messze túllépte az egészségügyi határértéket az imisszió. Kína most egy légszennyezést mérő alkalmazást cenzúrázott.

70.000 madarat vadásztak le fölöslegesen

2017. január 15. 15:51

70.000 madarat vadásztak le fölöslegesen Mintegy hetvenezer madarat lőttek le a New York-i repülőterek környékén 2009 óta, amikor az egyik járatnak a Hudson folyón kellett kényszerleszállást végrehajtania, mert a repülőgép hajtóművébe madár került. Mostanra kiderült, hogy a hajtóvadászatnak semmi haszna nem volt.


Orrszarvú szaporulat Bázelben

2017. január 15. 10:58

Orrszarvú szaporulat Bázelben Egészséges, 68 kilós kölyöknek adott életet Quetta, a bázeli állatkert indiai orrszarvúja.

Farokbemutató verseny a nagy ürgeháborúban

2017. január 14. 11:53

Farokbemutató verseny a nagy ürgeháborúban Miközben 1918 tavaszán az amerikai katonák átestek az első világháború franciaországi frontján a tűzkeresztségen, az Egyesült Államok egy másik nyugati frontot is nyitott Kaliforniában, ahol – elsősorban gyerekkatonák bevetésével – közel hasonló hevességű harcok zajlottak. Az ellenség viszont a német katonák helyett egy a mókusfélék családjába tartozó rágcsáló, a kaliforniai ürge volt.


További híreink

A világ legnagyobb trópusi tőzeglápját fedezték fel a Kongói-medencében

2017. január 14. 0:16

A világ legnagyobb, trópusokon fekvő tőzeglápját fedezték fel kutatók az afrikai Kongói-medencében, becslésük szerint a terület annyi szenet tartalmaz, amennyi egyenértékű a világ három évnyi fosszilisüzemanyag-kibocsátásával.

Magyarország az öt tehetetlen uniós ország egyike egy klímajelentés szerint

2017. január 13. 22:04

„Megmenekül a Föld” –ezzel a szuperhős filmekhez illő szlogennel harangozták be 2 évvel ezelőtt a az ENSZ klímakonferenciájának sikerét. Akkor 195 ország írt alá a jelentést, mellyel vállalta, hogy megtesz minden tőle telhetőt a klímaváltozás megfékezéséért. De vajon mostanáig mi történt? –erről készített jelentést két nemzetközi szervezet. A helyzet nem túl rózsás és Magyarország eddig sem túl jó megítélése is tovább romlott.


Napenergiával készülnek az akkuk a gigafactoryban

2017. január 13. 8:03

A Tesla döntő részben a napenergiára bízza a Nevadában működő hatalmas akkumulátorgyára energiaellátását. A világ legnagyobb akkuüzemének tetejére a napelemeket Elon Musk egy másik cége, a SolarCity biztosítja majd.

Ezt a Samsungot megemlegetik a vásárlók

2017. január 12. 11:59

Elég egy 20 perces töltés a Samsung - már prototípus szintű - akkumulátorának ahhoz, hogy utána 500 km-en keresztül elég energiát biztosítson egy autó meghajtásához. Sajnos még 5 évet várnunk kell rá.


Mennyire környezetszennyező a kütyüzésed?

2017. január 10. 22:42

Tiszta vagy szennyező energiával működnek a telefonod applikációi? Nem mindegy! Itt megnézheted, és most hatással lehetsz erre is.

Brutálisan nőhet a dohányzás miatti halálozás

2017. január 10. 20:08

Abszolút értékben nő a dohányosok száma, a 80 %-uk a szegény vagy sebezhető csoportból kerül ki, belátható távon belül 2 millióval több ember életébe kerülhet a káros szenvedély.


Mindennapi mérgeink ázsiából

2017. január 8. 15:54

A nehézfémek a környezetünk részei, használjuk/feldúsítjuk őket különböző technológiákban, miközben szennyezzük velük a talajainkat, talaj- és felszíni vizeinket. Ivóvizünkben és táplálékainkban így köszönnek később vissza. Nincs ingyen ebéd. Kínai gyártású rozsdamentes edényben (króm és nikkel) készített tengeri halak – mondjuk kardhal vagy marlin (higany) steak – ebből a szempontból a legnehezebben emészthetők.

A kínai gazdasági csoda ára

2017. január 8. 12:06

Nem javul a levegő minősége Kína északi részén, ahol három hete annyira erős a szmog, hogy a hatóságok több gyárat is bezárattak. A 25 mikrogrammos egészségügyi határérték helyett 345 (!) a finom porszemcsék mennyisége köbméterenként.


Lemérgezzük a jegesmedvéket

2017. január 7. 21:10

Nem csupán a klímaváltozással kell megküzdeniük a jegesmedvéknek, az északi sarkvidék ragadozóinak életét erősen mérgező anyagok is veszélyeztetik: a felnőtt állatok számára még biztonságos mérték százszorosa terhelheti szervezetüket. Az anyatejjel táplálkozó medvebocsoknál ez a kockázat ezerszer nagyobb.

Békés megyényi jéghegy fog leválni az Antarktiszról

2017. január 7. 20:25

A valaha ismert egyik legnagyobb jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről - jelentették be kutatók.


Oxigéntermelő lakóházak a jövő nagyvárosainak

2017. január 7. 16:24

Olyan környezetbarát toronyház épül Tajvan fővárosában, ami a tervek szerint 230 tonna szén-dioxid megkötésével járul majd hozzá a város levegőjének tisztításához. A szokatlan spirál formájú épület teraszait fával ültetik be, így segítve a környezet terhelésének csökkentését.

Dohányzás és a rák

2017. január 7. 15:18

Kevesebb mint 25 év alatt negyedével csökkent a rák miatti halálozási ráta az Egyesült Államokban, ami 2,1 millióval kevesebb halálesetet jelent az 1991-ben mért eddigi csúcshoz képest. A különböző ráktípusok előfordulásának gyakorisága 20 %-kal, a halálozási arány 40 %-kal magasabb a férfiaknál.


Dollár százmilliárdokat tol Kína a megújulókba

2017. január 6. 10:11

2020-ig 2500 milliárd jüant (361 milliárd dollárt) fektetne Kína a megújulókba az új kínai energetikai hivatal tájékoztatása szerint. Mindez összhangban van Kína hosszú távú energiastratégiájával, ami a fosszilis alapú áramtermeléstől a tisztább energia felé való elmozdulást célozza.

35 elefántot vett Kína Zimbabwétől

2017. január 6. 9:31

Beismerte a zimbabwei kormány, hogy december 23-án eladott harmincöt elefántot Kínának. A kabinet indoklása szerint kellett a pénz, muszáj volt megválni az állatoktól.


Nem lassult a globális felmelegedés

2017. január 6. 8:54

Új tanulmány cáfolja, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben - számolt be róla a BBC hírportálja a Science Advances tudományos lapban megjelent írás alapján.

A forgalmas utak mellett több a demens

2017. január 5. 9:54

A forgalmas utak közelében élők nagyobb eséllyel vannak kitéve az időskori demencia veszélyeinek - ezt állapította meg egy friss kutatást, amit a Lancet brit egészségügyi lap publikált.


Kína 2017-ben betiltja az elefántcsont piacokat

2017. január 4. 6:55

Talán már van esély arra, hogy megmeneküljenek az elefántok a kihalástól és végleg megszűnjön az orvvadászat. Évtizedek óta tartó küzdelem után a kínai kormány végre bejelentette, hogy teljesen betiltják az elefántcsont kereskedelmet az egész ország területén.

Hasít a vasút Kínában

2017. január 3. 12:12

Nagy sebességű vasúttal kötik össze a nagyobb kínai városok 80 százalékát 2020-ra, a hálózat hosszát 19 ezerről 30 ezer kilométerre növelik - jelentette be a kínai kormány.


Pazar élővilág az Antarktisz jege alatt

2017. január 2. 10:21

Ausztrál kutatók víz alá merültek az Antarktisznál, hogy megmutassák a világnak, milyen színes és változatos az élet a másfél méter vastag jég alatt.

Felpörgeti a költöző madarakat a felmelegedés

2016. december 30. 11:42

Hamarabb érkeznek meg párzási helyükre a vándorló madarak a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt - állapították meg az Edinburghi Egyetem kutatói.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés