Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Megújulóra állnának át az USA városai

2017. június 28. 8:20

Megújulóra állnának át az USA városai 20 éven belül kizárólag megújuló természeti erőforrásokra támaszkodnának az amerikai városok. Az erről szóló határozatot több mint 250 település vezetője fogadta el pártállástól függetlenül az Egyesült Államok polgármestereinek találkozóján.

Példátlan viharok okozhatták az eddigi legnagyobb tengerijég-veszteséget az Antarktiszon

2017. június 28. 8:08

Példátlan viharok okozhatták az eddigi legnagyobb tengerijég-veszteséget az Antarktiszon A Déli-óceán felett tomboló példátlan viharok sorozata okozhatta az antarktiszi tengeri jég eddigi legdrasztikusabb megfogyatkozását - derült ki egy új tanulmányból, amelyet az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) folyóirata közöl.


Kékbe fordult a fehér amazon

2017. június 28. 7:26

Kékbe fordult a fehér amazon Új papagájfajt azonosítottak a mexikói Yucatán-félszigeten. A kékszárnyú amazonnak nevezett madár harsány, rövid hangot ad ki és viszonylag fiatal- 120 ezer éve fejlődött ki a fehérhomlokú amazonból.

Zsákállat invázió Amerika nyugati partjainál

2017. június 27. 8:23

Zsákállat invázió Amerika nyugati partjainál Az Egyesült Államok nyugati partjánál jelentkező inváziót a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA), az Oregon Állami Egyetem és az Oregoni Egyetem szakértői vizsgálták meg. Az okokat csak tippelik.


56 milliárd ausztrál dollárt ér a Nagy-korallzátony

2017. június 26. 15:45

56 milliárd ausztrál dollárt ér a Nagy-korallzátony Ötvenhat milliárd ausztrál dollárt (11 734 milliárd forint) ér a Nagy-korallzátony, és kulcsfontosságú szerepet játszik Ausztrália gazdaságának támogatásában - állapították meg szakértők.

Az atomerőmű olyan, mint egy pitbull

2017. június 25. 9:29

Az atomerőmű olyan, mint egy pitbull Egy darabig elvan a ház körül, aztán egy szép napon neked ugrik, és elharapja a torkodat. Az atomerőművek most még látszólagos klímabarát vonása is megkérdőjelezhető. A történelmi közelmúlt tragikus évfordulóinak apropóján jelent meg a napokban egy energetikával foglalkozó tanulmánykötet.


USA: busa pánik

2017. június 24. 19:52

USA: busa pánik Rettegés a Nagy Tavaknál: a busák átjutottak az elektromos záron. A Nagy Tavaknál busáktól függetlenül is áll a bál, mivel Trump elnök el akarja vonni a pénzt egy 300 millió dolláros víztisztasági programtól.

Halálra ítélt szovjet atomerőművek

2017. június 24. 18:52

Halálra ítélt szovjet atomerőművek A '60-as években volt az atomenergia hatalmas bummja a Szovjetunióban. Ezen nem robbanást, csupán robbanásszerű fejlődést kell érteni. Azután jött Csernobil, és a gazdasági racionalitás. Szovjet atomerőművek, amiket nem sikerült befejezni.


Félrevezetők az energiacímkék

2017. június 24. 12:00

Félrevezetők az energiacímkék A háztartási készülékek sokkal több energiát fogyasztanak, mint amennyit a gyártók feltüntetnek - derült ki egy európai uniós felmérésből.

Csernobilban csodát tett a marihuána

2017. június 24. 9:17

Csernobilban csodát tett a marihuána 3 évvel az atomerőmű 1986-os katasztrófája után a szovjet kormány meghívására a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői érkeztek Csernobilba, felmérni, mennyi szennyeződés maradt a környéken a talajban és az élővilágban. A kárenyhítés főszereplője a Cannabis sativa lett - persze nem letüdőzve.


További híreink

A bíróság szerint jogsértő volt a Dakota Access olajvezeték engedélyezése

2017. június 22. 7:55

Fontos jogi győzelmet aratott múlt héten az Álló Szikla sziú indián törzs: egy szövetségi bíró döntése alapján a rezervátumuk közelében, ősi földjeiken áthaladó Dakota Access olajvezeték építési engedélye több szempontból is törvénysértő.

Palackosat vagy csapvizet, ez itt a kérdés

2017. június 22. 7:00

A palackozott víz vízlábnyoma: 1 liter palackozott víz előállításához nagyjából 3 liter csapvíz kell a kinyeréstől a palackozáson át a szállításig. A nagyobb fogyasztás nagyobb profitot hozna a vízszolgáltatóknak, ők azonban a haszonnál sokkal fontosabbnak tartják a palackozott víz okozta társadalmi és környezeti károkat.


Már lebeg a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve

2017. június 21. 12:28

A rendelkezésre álló szárazföld szűkössége Szingapúrban erősen korlátozza a napenergia hasznosításának lehetőségeit. Az úszó napelemek alkalmazása azonban életképes alternatívát kínálhat a vízzel övezett városállam számára is. Az úszó napelemek akár 11%-kal is hatékonyabbak lehetnek, mint az értékes termőföldre telepített társaik.

Nő a gyilkos hőhullámok gyakorisága

2017. június 21. 6:36

Ha a jelenlegi ütemben növekszik a károsanyag-kibocsátás, akkor a századfordulóra négy emberből háromnak pusztító hőséggel kell szembenéznie. A január - május közötti globális átlaghőmérséklet a 2. legmelegebb volt az időjárási adatok feljegyzésének megkezdése óta. A jelenlegi rekordot tavaly mérték. Brutális forróság van Kaliforniában.


Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re

2017. június 21. 6:05

2016-ban óriási napenergia-kapacitás épült ki a világon és a következő 5 évben is jelentős fejlesztések várhatók, de továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni - derült ki a SolarPower Europe legfrissebb 2017-es jelentéséből. A paksi atombővítés miatt Magyarországon csak óvatos optimizmussal tekinthetünk a jövőbe.

Csökken a higany az alaszkai jegesmedvékben

2017. június 20. 7:29

Friss eredmények szerint a Beaufort-tenger déli részén élő jegesmedvék testében csökken a higanyszint, ami részben jó, részben rossz hír.


Tovább hasítanak a megújulók

2017. június 19. 8:18

Egy friss előrejelzés szerint néhány év múlva egy szintre kerül a szénnel és a nap-, illetve szárazföldi szélenergiával termelt elektromos áram ára. Nem csak a szénerőműveket, de a gázzal működők egy részét is bezárják. Az áramtermelés költsége 40-60 százalékkal zuhan.

Gyilkos duzzasztógátak az Amazonas mentén

2017. június 18. 8:04

Jelentős és visszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas medencéje, ha folytatódik a nagyszabású duzzasztógát-építési program - közölték kutatók. Jelenleg 428 hidroelektromos gát építése van tervben, 140 pedig már elkészült vagy építik.


Újra éhezést hozhat az elszálló amerikai termőföld

2017. június 18. 6:48

A termőtalajt úgy viszi a szél Amerikában, mint a sivatagban a homokot, és ennek aligha lesz jó vége. A folyamat egyszer már lejátszódott nagyban az 1930' években, amikor a Kanadától Mexikóig végigsöprő porviharok óriási népvándorlást indítottak el az USA-ban. A globális felmelegedés ma hasonló következményekkel járhat, főleg, ha a véderdők helyett kukoricát termesztenek.

Június 17. Az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja

2017. június 17. 9:33

Az elsivatagosodás folyamata több mint egymilliárd ember életét és lakóhelyét veszélyezteti, továbbá bolygónk felszínének egyharmadát érinti. Magyarország komoly szerepet vállal az aszály elleni küzdelemben.


A bankszektor is felelős közös örökségünkért

2017. június 16. 15:21

A WWF legfrissebb jelentése szerint a nagy nemzetközi bankok nem rendelkeznek olyan szigorú irányelvvel, amely hozzájárulhatna az UNESCO világörökségi helyszínek megóvásához.

Tankoljon ablakmosót is

2017. június 16. 11:11

Teljesen életképesnek tűnik, hogy hasonlóan az üzemanyaghoz, az ablakmosó tartályt is fel lehessen tölteni gyorsan a kútoszlopról. Szlovákiában már nem kell 1-2 literenként kidobni egy PET palackot.


Trump nélkül se dől be a klímaegyezmény

2017. június 15. 9:26

Az Európai Parlament megszavazta, hogyan hajtsuk végre a párizsi éghajlatváltozás elleni megállapodást. Az Európai Bizottság elnöke szerint az USA kilépése az egyezményből csak még elkötelezettebbé tette a többieket.

Íme az invazív fajok globális gócpontjai

2017. június 13. 18:48

Egy friss kutatás szerint világszerte a szigetek és a lakott part menti területek a behatoló fajok gócpontjai. Ezek az invazív fajok egész ökoszisztémákat zavarnak meg, az őshonos fajokat pedig kihalásra ítélhetik.


Környezeti bomba a kávékapszula

2017. június 11. 20:46

Németország második legnagyobb városa élen jár a környezetvédelemben. Most népszerűtlen, de határozottan követendő rendeletet hozott. A világon elsőként űzték ki a kapszulás kávét, kezdésnek a kormányzati épületekből.

Nehéz kérdés: mi lesz a leszerelt szélkerekekkel?

2017. június 11. 12:50

Gondoltak-e már arra, vajon mi történik a régi szélerőmű parkokkal, a leszerelt szélkerekekkel? A kérdés aktuális, ugyanis a korábbi generációs berendezések közül sok lassan eléri a nyugdíjkort.


Konfliktusok és aszály nehezíti az élelmiszerellátást

2017. június 10. 18:52

A FAO jelentés a mezőgazdasági termelés akadályoztatásáról, a magas árakról és a menekülés kényszerének súlyos hatásairól számol be. Világszerte mintegy 37 ország, köztük 28 afrikai, nem tudja megoldani lakosainak élelmezését külső segítség nélkül.

A racionálisan gondolkodók megújulókba fektetnek

2017. június 9. 21:23

Tavaly nagyon megugrott a megújuló energia térhódítása: a jelenlegi paksi atomerőművi kapacitás 80-szorosát állítottak üzembe világszerte. A teljes kapacitás ezzel 2017 gigawatt (1000 Paks) lett. Idén valószínűleg tovább gyorsul a folyamat, az áramtermelés egyre nagyobb hányadát adják majd a megújulók.


Dráguló élelmiszerimport a stabil piaci helyzet ellenére

2017. június 9. 20:55

Kiegyensúlyozottnak mondható a az alapvető termények nemzetközi piaci helyzete: búza és kukorica bőségesen áll rendelkezésünkre, miközben az olajosmag-termesztés is újra erőre kapott. A FAO élelmiszerár-index újra fölfele vette az irányt májusban.

Megmenekülhet a tenger pandája!

2017. június 8. 15:17

Óriási siker az Óceánok Világnapján! A WWF május eleje óta sürgeti a Mexikó partjainál élő, kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin védelmét, és a fajt veszélyeztető halászhálók tilalmát, amely most megvalósul! A mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány ugyanis megállapodást kötött a Kaliforniai-öböl, és ezzel együtt a világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés