Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az aggastyán atomerőművek kedveznek a megújulóknak

2017. december 17. 19:54

Az aggastyán atomerőművek kedveznek a megújulóknak A 40 éves üzemidő megduplázása sem elképzelhetetlen ma már a régi atomerőművek esetében. Egyre több országban kitolják a működő nukleáris erőművek üzemidejét. E döntések felkínálják a lehetőséget a megújuló energia előállítóinak, hogy olcsóbb alternatívát kínáljanak.

Karácsonyi klímadilemma: az élő- vagy a műfenyő a jobb?

2017. december 17. 12:19

Karácsonyi klímadilemma: az élő- vagy a műfenyő a jobb? Amíg az Egyesült Királyság kormányának székhelyén, a Downing Street 10. előtt valódi fenyőfát állítottak az idei karácsonyon is, addig a dél-angliai Portsmouth Városi Tanácsa környezetbarátnak közel sem nevezhető műfenyő állítását ösztönzi az újrahasznosítás jegyében. Pedig a szakértők szerint az élő karácsonyfa teljes életciklusa alatt ugyanannyi szén-dioxidot használ föl, mint amennyit termel.


Visszafordíthatatlanul elvékonyítottuk az Északi-sarkvidék jegét

2017. december 16. 20:12

Visszafordíthatatlanul elvékonyítottuk az Északi-sarkvidék jegét A NOAA minden év decemberében kiadja azt a jelentést, amely a korábbi év októberétől az adott év szeptemberéig mutatja be az Északi-sarkvidék alakulását. A szakértők az új adatokat a hosszú távú trendekkel is összehasonlítják.

Halálra ítélt szumátrai orrszarvú

2017. december 16. 0:12

Halálra ítélt szumátrai orrszarvú Megfejtették az egyik legritkább emlős genomját. A szumátrai orrszarvú genetikai lenyomata szerint a faj populációja már nagyon hosszú ideje hanyatlik.


A fosszilis energiák támogatása a vesztünkbe történő befektetés

2017. december 15. 8:56

A fosszilis energiák támogatása a vesztünkbe történő befektetés Emmanuel Macron francia államfő szerint a világ vesztésre áll a klímaváltozás és a globális felmelegedés elleni harcban. "Nem haladunk elég gyorsan és ez tragédia" - fogalmazott a francia államfő a párizsi klímamegállapodás második évfordulóján az ENSZ, a Világbank és a francia kormány szervezésében a francia fővárosban rendezett konferencia megnyitóján.

Mi lehet a kóros kövérség oka?

2017. december 14. 18:40

Mi lehet a kóros kövérség oka? Évtizedekkel ezelőtt, mikor a növényvédőszer-maradékok hatásairól kezdtem írni, mondta nekem egy ma, a kullancsok terjesztette betegségek területén ismertté vált fiatal orvos, hogy a kóros kövérség okait senki sem ismeri, de a statisztika félelmetes, így ideális kutatási terület a környezet-egészségügy területén. Nos, ma már sejtjük, hogy a hormonmoduláns hatású vegyületeknek köze van ehhez a fejleményhez, de haladjunk sorrendben.


Harvey 127 milliárd tonna esőt hozott

2017. december 14. 12:42

 Harvey 127 milliárd tonna esőt hozott A Harvey, az Irma és a Maria elnevezésű hurrikánok a Karib-tenger térségében és az Egyesült Államok Mexikói-öböl parti államaiban pusztítottak, a szélvihar mellett hatalmas árvizet okozva. A 127 milliárdos kalkulációt annak alapján végezték, hogy mennyit horpadt be a Föld az eső súlya alatt.

A franciák felszívják a kiutált amerikai klímakutatókat

2017. december 13. 7:36

A franciák felszívják a kiutált amerikai klímakutatókat Amikor az Egyesült Államok a nyáron jelezte, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből, Emmanuel Macron francia elnök támogatási programot hirdetett, hogy Franciaországba hozza a döntést ellenző klímakutatókat. Az egyezményt Donald Trump elnök azért mondta fel, mert szerinte gazdaságilag hátrányos az Egyesült Államok számára, és a lépés az egyik választási ígérete is volt.


Emlékszik még 2017 fő klímaeseményére? COP23 összefoglaló

2017. december 12. 22:01

Emlékszik még 2017 fő klímaeseményére? COP23 összefoglaló A bonni COP23 a második éghajlatváltozási konferencia volt a mérföldkőnek számító 2015-ös Párizsi Megállapodás óta. Ugyanakkor ez volt az első klímatárgyalás mióta Donald Trump bejelentette az USA kilépési szándékát az egyezményből. És ez volt az első alkalom, hogy a klímakonferencia elnöke egy szigetállam volt – a csendes-óceáni Fidzsi-szigetek. Az eseménynek a németországi Bonn adott otthont november 6. és 17. között. Nézzük meg, mire is érdemes emlékezni a COP23 klímacsúcs eredményeként!

Globális megmentő lehet a szúrós favorit

2017. december 12. 7:54

Globális megmentő lehet a szúrós favorit A világ csökkenő vízkészlete miatt a kaktusz válhat a 21. század egyik legfontosabb haszonnövényévé. Táplálék, takarmány és vízraktározó egyben.


További híreink

Szélturbinákkal pörget a Roszatom

2017. december 11. 22:25

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern megújuló energetikával foglalkozó vállalata, a Novavind 5 milliárd rubelt (mintegy 22,5 milliárd forintot) készül szélerőművek részegységek gyártásába fektetni.

A zöldenergia fonákja

2017. december 11. 21:43

Komoly geopolitikai konfliktusokat is okozhat a következő évtizedekben a megújuló energia terjedése. Bár a zöldforradalom esetében legtöbbször épp azt szokták kiemelni, hogy az energiafüggőség enyhítése révén csökkentheti az országok közötti ellentéteket, ez csak részben igaz. A G7 szerint ráadásul a függőség mellett teljesen új frontokat nyithat, korábban nem létező konfliktusforrások jelenhetnek meg.


Miért jegelték le az erdőt?

2017. december 11. 11:35

Amerikai tudósok vizet permeteztek egy kísérleti erdőre egy hideg éjszaka, hogy a jégviharok és a klímaváltozás hatásait tanulmányozzák. A víz órákon belül ráfagyott a faágakra, mintha valóban jégvihar csapott volna le az erdőre.

Ha az erdőirtás mértéke nő, a támogatás csökken

2017. december 10. 8:59

Norvégia 60 százalékkal csökkentette az Amazonas esőerdői védelmére Brazíliának nyújtott éves támogatását, mert 2016-ban nőtt az erdőirtás mértéke az országban.


Majak helyett egy elégett műhold a ruténiumsugárzás oka?

2017. december 9. 21:01

A légkörbe visszatérő elégett műhold, nem pedig az Ozjorszk közelében működő Majak nukleáris létesítményben bekövetkezett állítólagos baleset okozhatta a ruténium 106-os radioaktív izotópnak a légkörben szeptemberben és októberben észlelt jelenlétét - közölte a Roszatom orosz állami atomhatóság által megalakított intézményközi vizsgálóbizottság.

Tüzes szükségállapot Kaliforniában

2017. december 9. 16:56

Szükségállapotot rendelt el Kaliforniában Donald Trump amerikai elnök azután, hogy az állam déli részén a bozót- és erdőtüzek számos, Los Angeles környéki hegyet is elértek. A térségben budapestnyi területet érintett a tűz eddig.


Mire jók a GM-növények? Hungarikum szemlélet

2017. december 9. 12:32

A hazai kutatástámogatás elterelése a géntechnológia területéről tekintélyes melléfogás. Jogilag sokkal rétegzettebb szabályozásra lenne szükség. A géntörvény már a mai genetikai tudásunkhoz képest is elavult és a minisztériumban nyomát sem látom az ezen való gondolkodásnak. Sőt az ehhez a munkához szükséges köztisztviselői szakértelemben is hiátus keletkezett. Ki és mikor fogja frissíteni ezt a törvényi állapotot? És elfogulatlanul az ehhez vezető tudásunkat? Darvas Béla írása.

Fogyással a cukorbetegség ellen

2017. december 8. 22:24

A súlycsökkentési programban részt vevő kettes típusú cukorbetegek mintegy 90 százalékánál elérték a betegség remisszióját 10-15 kilogramm vagy annál nagyobb mértékű fogyással - derült ki a Newcastle-i és a Glasgow-i Egyetem kutatóinak a The Lancet című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányából.


Környezetgyilkos és álszent az EU - Dél-Amerika kereskedelmi egyezménye

2017. december 8. 9:04

A hús- és szójakereskedelem fokozása további erdőirtásokhoz vezetne az Amazonas-esőerdőben az EU-Mercosur uniós szabadkereskedelmi egyezmény tervezete szerint, melynek titkos dokumentumait a Greenpeace szivárogtatta ki.

Új-Zéland betiltja a mikrogyöngyöket

2017. december 7. 19:32

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke december 4.-én megerősítette, hogy betiltják a műanyag mikrogyöngyök előállítását és forgalmazását az ország területén.


Szétszennyezzük a Földközi-tengert is

2017. december 7. 16:07

A Földközi-tengerről köztudott, hogy a világ egyik legszennyezettebb térsége, ám szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet tovább rosszabbodhat és hamarosan annyi műanyag hulladék lesz a Földközi-tengerben, mint hal.

7 év börtön a VW egyik vezetőjének az emissziós csalás miatt

2017. december 7. 9:56

„Önnek összeesküvőként kulcsszerepe volt abban, hogy az USA-ban elleplezzen egy durva csalást, amivel megtévesztették az amerikai fogyasztókat" – mondta Soan Coxegy detroiti kerületi bíró egy tegnapi tárgyaláson Oliver Schmidtnek, a Volkswagen emissziós értékekért felelős igazgatójának, aki a károsanyag-kibocsátási botrányban és annak eltussolásában játszott szerepéért 7 éves börtönbüntetést, és 400 000 dolláros pénzbüntetést kapott.


200 ország az óceánok műanyag szennyezése ellen

2017. december 7. 8:58

Több mint 200 ország írta alá azt az ENSZ-határozatot, amely az óceáni és tengeri műanyaghulladék jelentős csökkentésére tesz ígéretet. Az UNEP Nairobiban zajló miniszteri tanácskozásán elfogadott dokumentum a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt.

Az év embere a szelfiző makákó

2017. december 7. 1:08

Az év emberének választotta a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) amerikai állatvédő szervezet azt a véletlenül szelfiző makákót, amelynek fotója hosszú jogvitát váltott ki.


Egyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták?

2017. december 7. 0:39

Létezik-e farkasfajta? Mit nevezünk itt egyáltalán fajtának? Fajon belüli (subspecies, varietas, forma) kategóriák ismertek, és még azon túl is olyanok, amit gazdaságilag hasznosítottunk/ domesztikáltunk (cultivar). Van-e hasznosított farkas (Canis lupus lupus)? Nincs, vagyis nem fajtáról van itt szó, hanem alfajról. Fajtái már a kutyának (Canis lupus familiaris) vannak, annak viszont elképesztő a formagazdagsága.

Előkelő helyen állunk az élelmiszer fenntarthatósági listán. És a módszertani hibák?

2017. december 5. 20:45

Franciaország vezeti az Economist Intelligence Unit 2017-es élelmiszer fenntarthatósági listáját, a 34 vizsgált ország között Magyarország is az első negyedbe került az élelmiszer-fogyasztás takarékosságát, az ételhulladékokat, a mezőgazdaság fenntarthatóságát, valamint az élelmezési kihívásokat figyelembe véve. Ami azonban igazán meglepő, az az, hogy a társadalom fizikai aktivitását jelző indikátor alapján a vizsgált országok között Magyarország szerepelt a legjobban.


Fantomizálódott Sirocco, a bohókás bagolypapagáj

2017. december 5. 9:00

Eltűnt Sirocco, Új-Zéland leghíresebb madara, a súlyosan veszélyeztetett kakapók egyik példánya. A 20 éves állatot a hatóságok tegnapi jelentése szerint 2016 februárja óta nem látták. Sirocco egy lakatlan szigeten él, az új-zélandi Déli-sziget melletti Codfish szigeten. A megkeresésére tett minden eddigi kísérlet sikertelennek bizonyult.

WC forradalom: 3D-s nyomtatott vécé és QR-kódos vécépapír

2017. december 5. 8:09

Háromdimenziós nyomtatással készült nyilvános mellékhelyiség és QR-kódos vécépapír várja a turistákat a kelet-kínai Szucsou városban, amely a legmodernebb technológiákat felhasználva igyekszik kivenni a részét a kelet-ázsiai országban immár lassan három éve zajló, a mellékhelyiségeik jobb karbantartását és szervezettebb üzemeltetését célzó „vécéforradalomból”.


Fullra bezöldült a Google

2017. december 4. 9:40

Sikerült a Google idei célkitűzése, hogy a teljes energiahasználatát megújuló forrásokból fedezze. A keresőóriás vezetői újabb 3 szélerőművel kötöttek szerződést, és ezzel több mint 3 gigawattra nőtt a szél- és napenergiából származó kapacitás.

A sarkvidék egyelőre megmenekül?

2017. december 4. 9:24

Előremutató megállapodást kötöttek az érintett hatalmak a Jeges-tengerre: a közvetlenül érdekelt országok halászati moratóriumot kötöttek a térségre.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés