Hírek

Duna-rehabilitációs terv európai uniós forrásból

2006. augusztus 2. 6:03

Közel 100 millió forintot nyert az Európai Unió Interreg pályázatán a Duna szigetközi-csallóközi ártéri mellékágrendszer rehabilitációs koncepciójának összeállítására a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány - mondta Láng István, a közalapítvány kuratóriumi tagja.

Ismertetése szerint az ártéri mellékágrendszer rehabilitációja máig megoldatlan, még koncepció szinten sincs kidolgozva a magyar és a szlovák fél egyetértését tükröző megoldás. Márpedig a mellékágak a Duna 1992. évi egyoldalú elterelése előtt közös ökológiai rendszert alkottak, így ökológiai-hidrológiai rehabilitációjuk és a természet védelme is csak a teljes ártérre kiterjedő közös rendszerben végezhető el. A szakmailag egyeztetett közös tervek létrejöhetnek a szigetközi projekt megvalósításával és annak szlovákiai tükörprojektjével - közölte a szakember.

A projekt rövid távú célja a magyar és a szlovák oldali ágrendszerek ökológiai és hidrológiai rehabilitációjának közös megalapozása. A távlati cél pedig az, hogy megteremtse a két ország területére kiterjedő közös nemzeti park kialakításának alapfeltételeit. Az eddig készült számos tanulmány, vitaanyag összehasonlító elemzését és közös kiértékelését végzik el a szakemberek a pályázat keretében. A korábbi megoldási javaslatokat bizonyos szempontok szerint leszűkítik, szükség szerint átdolgozzák, időbeli ütemtervet rendelnek hozzá és a koncepciót a politikai döntéshozók elé tárják.

A tervet természetvédelmi, vízügyi vizsgálatra és társadalmi konzultációra építi fel a közalapítvány. A pályázat törekvése, hogy a korábbi tanulmányoknál erőteljesebben érvényesítse a helyi érdekeket, bemutassa, hogy melyik megoldás szolgálja leginkább a Szigetközben élők céljait abban a helyzetben, amelybe a Duna elterelése óta került a térség.

A rehabilitáció 25 szigetközi önkormányzatot és 62 ezer ott élőt, a folyóhoz kötődő tucatnyi társadalmi szervezetet érint. Véleményük felmérése, igényeik dokumentálása elősegítheti az érdekeltek közötti párbeszéd kialakulását és a két ország kormányzati álláspontjának közeledését - vélekedett Láng István. A pályázati dokumentum 2007 végéig készül el. A tenderhez a közalapítvány öt százalék önrésszel járult hozzá.